Secretul longevității din cele 5 zone albastre ale planetei ar fi legat de dietă, alimentație și stil de viață, sunt de părere oamenii de știință.

Citește și: "Soția mea a născut în comă. Acum e captivă în propriul corp". Calvarul prin care trece o mămică de 33 de ani

Cele cinci "zone albastre" sunt definite de speranța de viață a populației, dar și de numărul mic de boli pe care le au oamenii de aici de-a lungul vieții.

S-au delimitat ca paradisuri ale vieții matusalemice cinci locații speciale din Japonia, Grecia, Italia, Costa-Rica și California.

Șase alimente comune zonelor albastre

Pe baza studiilor făcute în aceste locatii, oamenii de știință au încercat să găsească motivul longevității și sănătății localnicilor, găsind justificări diferite de la un loc la altul, potrivit news.com.au.

Un factor comun al celor cinci zone, descoperit de savanți, se referă la dieta bogată în carbohidrați și în proteine vegetale.

Un alt element esențial se referă la mișcarea în aer liber și la exercițiile fizice  intense făcute de localnici. 

Potrivit sursei citate, iată 6 alimente pe care merită să le incorporezi în alimentația ta dacă vrei să-ți crești speranța de viață:

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

- legume precum linte, mazăre, fasole (cel puțin jumătate de cană pe zi),

- cereale integrale precum hrișca, făina integrală, cușcuș (șase grame de proiteine pe zi),

- nuci și semințe (conțin omega 3)

- pește și hamsii (cu moderație, dar măcar două mese pe săptămână)

- lactate, în special de oaie și capră

- ouă, acompaniate cu legume sau integrate în supe- în zonele albastre, oul se consumă, de regulă, de 4-6 ori pe săptămână

Mișcarea și odihna sunt esențiale pentru logevitate

Potrivit unui raport realizat de World Economic Forum, se delimitează 9 reguli care ar explica secretul vieții de 100 de ani din zonele albastre ale planetei:

1. Mișcă-te cât mai mult. Mișcarea naturală pe tot parcursul zilei- mersul pe jos, grădinărit, treburile casnice- este o parte esențială a stilului de viață din Zonele Albastre.
2. Să ai un scop. Locuitorii din Okugawa îi spun ikigai, iar cei din Nicoya îi spun plan de vida. A ști de ce te trezești dimineața te face mai sănătos, mai fericit și adaugă până la șapte ani de speranță de viață suplimentară.
3. Fără stres. Stresul face parte din viață, dar centenarii din Zonele Albastre au ritualuri de eliberare a stresului încorporate în rutina lor zilnică. Adventiştii se roagă, ikarienii trag un pui de somn, iar cei din Sardinia au ritualul "happy hour".
4. Regula 80%. Oamenii din Zonele Albastre încetează să mănânce atunci când stomacul lor este plin în proporție de 80% și cea mai mică masă a zilei are loc seara devreme.

De ce oamenii trăiesc peste 100 de ani în cele cinci "zone albastre" ale planetei

De ce oamenii trăiesc peste 100 de ani în cele cinci "zone albastre" ale planetei

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

5. Dieta vegetală. Fasolea este piatra de temelie a majorității dietelor centenare. Legumele, fructele și cerealele integrale completează restul dietei, iar carnea este consumată în cantități mici.
6. Vin cu moderație. Consumul moderat, dar regulat de vin (cu prietenii și/sau cu mâncare) face parte din stilul de viață din Zonele Albastre.
7. Fii parte din comunitate. A fi parte a unei comunități bazate pe credință adaugă speranței de viață între patru și 14 ani.
8. Alături de cei dragi. A avea legături de familie strânse și puternice (cu soții, părinți, bunici și nepoți) este o consuită obișnuită la centenarii Zonelor Albastre.
9. Prieteni buni. Cei mai longevivi oameni din lume au prieteni apropiați și rețele sociale puternice (nu virtuale).


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si