Când vorbim despre accidente, o mare parte nu presupune consecințe grave asupra sănătății oamenilor, dar multe necesită o atenție minimă sau primul ajutor. În plus, în cazul persoanelor cu probleme de sănătate deja cunoscute, precum cele descrise mai sus, anumite aparate sunt obligatorii în locuință. Prin urmare, prezența unei truse de prim ajutor cu elemente sanitare și medicamente de bază, dar și a anumitor aparate precum un tensiometru sau un aparat de măsurat glicemia reprezintă o resursă esențială pentru a oferi un răspuns adecvat uneia dintre aceste situații.

Care sunt cele mai frecvente accidente acasă?

Bucătăria este încăperea din casă în care se produc majoritatea necazurilor casnice, deoarece concentrează multe ustensile periculoase precum cuțite, foarfece, aparate electrice, elemente care ating temperaturi ridicate sau produse de curățare care pot fi dăunătoare dacă sunt folosite necorespunzător. Astfel, tăieturile, arsurile, toxiinfecțiile alimentare sau loviturile sunt cele mai frecvente. De asemenea, în baie pot să aibă loc căderi și alunecări în cadă, precum și accidente cu aparate electrice sau articole de igienă.

Citeste si: Primul simptom care indică faptul că ai alergie la ambrozie

În ceea ce privește restul locuinței, este posibil să ai un risc cu prizele. De asemenea sunt frecvente șocuri, lovituri sau striviri din cauza mobilierului, a scărilor, a muchiilor ascuțite sau a jucăriilor aruncate. Trebuie să fii atent la alte elemente precum ferestre, terase, balustrade sau paturi supraetajate, printre altele.

În cazul bolilor de mai sus, o criză de diabet sau un infarct pot să apară oricând. De aceea, unele semne trebuie interpretate iar persoanele care se știu bolnave, pe lângă medicația corespunzătoare, trebuie să aibă la îndemână aparatură specifică pentru a-și măsura tensiunea, a-și lua glicemia, a face aerosoli și așa mai departe. Astfel de dispozitive poți găsi la rubrica de aparatura medicala Tehno-farm. Magazinul pune la dispoziție aparate specifice, dar și alte produse medicale precum dispozitive de mers, produse de îngrijire la domiciliu, instrumentar și mobilier medical, consumabile și multe altele.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Citeste si: INTERVIU. Traian Băsescu: ”Sunt cei mai slabi candidați din toate alegerile prezidențiale prin care a trecut România”- wowbiz.ro

Înainte de a află despre articolele și medicamentele care ar trebui să echipeze un dulap de medicamente, este important să menționăm și câteva lucruri importante care ne vor ajuta să compunem un spațiu util pentru orice eveniment neprevăzut:

- Trusa de prim ajutor trebuie să fie o cutie, geantă, cutie sau sertar curat, rezistent și spațios, care să garanteze că conținutul său este protejat de exterior și murdărie.

Citeste si: Câte pastile de iodură de potasiu poți să primești de la farmacie

Aceasta trebuie așezată sau depozitată într-un loc uscat și ferit de lumină, care este cunoscut de toți membrii familiei sau de persoanele care locuiesc în casă, dar care nu este ușor accesibil copiilor.

Nu trebuie să aibă încuietoare sau să fie închis prin intermediul unei parole sau coduri, deoarece într-un moment de urgență acestea pot fi problematice.

- Tifonul, bandajele, bumbacul trebuie ținute închise, astfel încât să își mențină mediul steril.

Aparatură trebuie ținută la distanță de orice lichide (alcool sanitar, siropuri de tuse, apă etc.)

Citeste si: Nou beneficiu pentru pensionarele cu venit de până în 3.000 de lei. Ce gratuitate vor primi acestea- kfetele.ro

Citeste si: EXCLUSIV! Târgul de Crăciun de la Cluj se deschide mâine, 22 noiembrie 2024! Edy Chereji: „Anul acesta nu vor fi focuri de artificii, va fi un spectacol de lasere și drone care va marca începutul evenimentului”- radioimpuls.ro

Citeste si: Val de aer polar în România. A nins și s-a depus strat consistent de zăpadă. Imagini din Brașov, Cluj, Neamț- antena3.ro

Citeste si: Alimentele din cămară pentru un somn odihnitor

Este indicat să revizuim periodic toate articolele pentru a le arunca pe cele expirate sau pentru a le înlocui pe cele care s-au epuizat. 

- Medicamentele le vom păstra în propriile recipiente, întotdeauna cu prospect și informații la îndemână.

Trusa de prim ajutor pe care o avem acasă trebuie să aibă câteva elemente esențiale.

  1. Antiseptice. Ele previn infecția împiedicând microbii să între în rană.
  2. Bandaje hemostatice. Sunt utile în controlul hemoragiilor. Ar trebui să fie de dimensiuni diferite.
  3. Elemente pentru pansarea a rănilor. Peroxidul de hidrogen, tifonul sterilizat, serul fiziologic și bandă de tip leucoplast ne vor permite să curățăm și să pansăm rapid o rană. În plus, pensetele și foarfecele mici nu trebuie să lipsească. Nu uită de mănușile din latex sau vinil, care ne vor proteja de contactul direct cu sângele și alte fluide.
  4. Alcool. Trebuie să-l folosim întotdeauna înainte de a curăța o rana sau a ajută o persoană bolnavă sau rănita, pentru a ne dezinfecta mâinile. Și nu-l aplică niciodată direct pe răni.
  5. Tensiometru. Chiar dacă nicio persoană din casă nu are probleme cardiace cunoscute, un tensiometru ar trebui să existe în fiecare casă. Nu se știe niciodată când este necesar să măsurăm tensiunea cuiva.
  6. Lista numerelor de telefon de urgență din zonă. O fișă mică cu numerele medicului pediatru sau al medicului de familie, al ambulanței și chiar al poliției sau pompierilor nu este niciodată prea mult.
  7. Medicamentul prescris. Dacă folosim un medicament prescris, este bine să avem la îndemână o hârtie în care indicăm medicamentele pe care le luăm, doză și orele în care le luăm. Acest lucru ne poate ajuta să ne organizăm astfel încât să nu ducem lipsă de medicamente. De asemenea, în caz de urgență, rudele noastre pot indică și cunoaște medicamentele pe care le luăm.
  8. Analgezice. Paracetamolul sau ibuprofenul sunt analgezicele uzuale care se folosesc de obicei în caz de durere, febră sau inflamație.
  9. Antihistaminice. Trebuie să le avem, mai ales în cazul în care suntem alergici, atât la plante, cât și la alimente.
  10. Antidiareice. Pot fi folosite pentru a evita deshidratarea, cauzată de diaree, în cazul în care apare gastroenterită. În general, antidiareice nu trebuie utilizate fără consultarea medicului/farmacistului.
  11. Termometru. Deși nu este un medicament, avându-l în dulapul cu medicamente ne va ajuta să stabilim exact temperatura și, dacă avem febră, ne va spune când va fi necesar să luăm un medicament antipiretic. 

Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si