Banca Națională a României a avertizat recent că românii se vor confrunta cu noi scumpiri în primele luni din 2024, motivul fiind intrarea în vigoare a noului pachet de măsuri fiscale.

Citește și: Ce măsuri de austeritate aduce bugetul pe anul 2024. Premierul Ciolacu: „Facem un buget noaptea ca hoţii”

Nu este prima dată când majorările de taxe și impozite au efecte în lanț și sunt plătite tot de consumatorul final.

Analiștii financiari se așteaptă ca prețurile alimentelor să fie modificate, în contextul în care deja în anul 2023 scumpirile au fost peste așteptări.

Ce taxe și impozite cresc de la 1 ianuarie 2024

Guvernul a anunțat recent care este strategia fiscal-bugetară pe următorii 3 ani, iar parte din veniturile estimate au legătură cu modificările de taxe din 2024.

Potrivit Strategiei Fiscal Bugetare, prezentate de cursdeguvernare.ro, pentru a asigura sustenabilitatea poziției fiscale pe termen mediu și lung, la estimarea cheltuielilor au fost avute în vedere, în principal, următoarele măsuri.

Lista noilor măsuri fiscale care intră în vigoare din ianuarie 2024 atinge practic toate domeniile economiei, iar cei mai afectați vor fi micii întreprinzători, dar și activitățile independente și de tip PFA:

1) instituirea a două cote de impozitare pe veniturile microîntreprinderilor, astfel: a) 1% pentru microîntreprinderile care realizează venituri ce nu depășesc 60.000 euro;

b) 3% pentru microîntreprinderile care (i) realizează venituri peste 60.000

euro sau (ii) desfășoară activități, principale sau secundare, în domeniile editare produse software, facilități de cazare, restaurante, catering pentru evenimente, baruri, activități juridice (societățile cu personalitate juridică care nu sunt entități transparente fiscal, constituite de avocați), activități de asistență medicală generală sau specializată, stomatologie.

2) revizuirea reglementării privind acordarea facilităților fiscale pentru persoanele fizice care obțin venituri din salarii și asimilate salariilor ca urmare a desfășurării activității de creare de programe pentru calculator

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: „Dar de la Dumnezeu” Iulia Vântur a făcut anunțul pe internet, după ce s-a zvonit că s-a logodit în secret cu Salman Khan:- wowbiz.ro

- scutirea de la plata impozitului pe venit se aplică numai pentru veniturile realizate în baza unui singur contract individual de muncă și pentru veniturile brute lunare de până la 10.000 lei inclusiv. Suplimentar, persoanele fizice pot opta pentru plata contribuției datorată la fondul de pensii administrat privat. Aplicarea facilităților fiscale se limitează până la data de 31 decembrie 2028.

3) impozit minim de 1% pe cifra de afaceri pentru companii care înregistrează în anul precedent o cifră de afaceri de peste 50 milioane euro, și care în anul de calcul determină un impozit pe profit mai mic decât impozitul minim pe cifra de afaceri.

4) impozit suplimentar pentru instituțiile de credit calculat prin aplicarea asupra cifrei de afaceri a unei cote de impozitare astfel: 2% în perioada 1 ianuarie 2024 – 31 decembrie 2025, respectiv 1% începând cu 1 ianuarie 2026.

5) impozit suplimentar pentru operatorii din sectoarele petrol și gaze naturale, care înregistrează în anul precedent o cifră de afaceri de peste 50 milioane euro: se impune un impozit suplimentar de 0,5% din veniturile totale ajustate cu venituri neimpozabile, investiții și amortizări

6) includerea sumelor reprezentând valoarea nominală a tichetelor de masă și a voucherelor de vacanță acordate potrivit legii, în baza lunară de calcul al contribuției de asigurări sociale de sănătate pentru persoanele fizice care obțin venituri din salarii şi asimilate salariilor.

7) modificarea regimului aplicabil din punct de vedere al contribuției de asigurări sociale de sănătate datorate în cazul persoanelor fizice care realizează venituri din activități independente.

- Persoanele fizice care realizează venituri din activități independente, din una sau mai multe surse, datorează contribuția de asigurări sociale de sănătate pe fiecare sursă de venit, la o bază anuală de calcul egală care nu poate fi mai mare decât cea corespunzătoare unei baze anuale de calcul egală cu nivelul de 60 salarii minime brute pe țară.

8) impozitarea proprietăților imobiliare și mobiliare de valoare mare de 0,3% pentru proprietățile reprezentând clădiri rezidențiale, cota fiind aplicată asupra diferenței dintre valoarea impozabilă a clădirii comunicată de către organul fiscal local prin decizia de impunere și plafonul de 2.500.000 lei, respectiv în cazul autoturismelor, cota se aplică asupra diferenței dintre valoarea de achiziție și plafonul de 375.000 lei.

Citeste si: Monica Tatoiu, despre greutățile prin care a trecut în adolescență! În ce condiții a stat femeia de afaceri: „Aveam leucoplast pe ușă, iar ploșnițele treceau prin leucoplast.”- kfetele.ro

Citeste si: Gestul cutremurător făcut de soțul Ancăi Molnar la trei săptămâni de la moartea ei: ”Totul pare un vis urât care nu se mai termină”- radioimpuls.ro

Noi taxe și impozite din ianuarie 2024

Noi taxe și impozite din ianuarie 2024

[Sursa foto: Pexels.com]

Alte schimbări de cote de TVA și de accize

- creșterea cotei de TVA de 5% la 9% pentru livrarea de locuințe sociale (cu păstrarea plafonului de 600 000 Lei), livrarea alimentelor de înaltă valoare calitativă, livrarea şi instalarea de panouri fotovoltaice, panouri solare termice, pompe de căldură şi alte sisteme de încălzire de înaltă eficiență, pentru centre de fitness/baze sportive, activități recreative (parcuri de distracții /recreative, bâlciuri) și intrare evenimente sportive.

- trecerea de la aplicarea cotei reduse de TVA de 9% la aplicarea cotei standard de TVA pentru livrarea de bere fără alcool și de alimente cu zahăr adăugat, al căror conținut total de zahăr este de minimum 10g/100g produs.

- modificarea cotei de TVA de la 5% la 19% pentru transportul de persoane în scop turistic sau de agrement.

- introducerea în sfera produselor supuse accizelor nearmonizate a băuturilor nealcoolice cu zahăr adăugat/conținut de zahar între 5-8 g/100 ml 0.4 lei/litru și peste 8g/100 ml 0.6 lei/litru;

- majorarea nivelului accizelor pentru produsele de tutun cu 7.5% de la 1 ian 2024;

- majorarea nivelului accizelor pentru produsele cu alcool cu 10% de la 1 ian 2024.

Citește și: Ce măsuri de austeritate aduce bugetul pe anul 2024. Premierul Ciolacu: „Facem un buget noaptea ca hoţii”


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si