Care sunt semnele unui ficat bolnav. Ce alimente trebuie să consumăm
Ficatul se află printre singurele organe care atunci când se îmbolnăvesc nu dau niciun semnal de alarmă sau durere. Un ficat suprasolicitat, obosit, gras sau mărit are nevoie urgentă de detoxifiere.
Ficatul este responsabil cu eliminarea toxinelor din organismul nostru, fapt care îl face să fie printre cele mai importante organe. Din cauza aceasta, trebuie protejat, pentru că de el depinde sănătatea noastră. Avem la îndemână câteva remedii naturale care sunt de mare ajutor pentru ficat.
Ficatul nu transmite dureri
Deși nu simțim vreo durere specifică, apar la un moment dat niște simptome specifice ficatului obosit sau bolnav.
Dacă detectăm vreun astfel de simptom ar trebui să începem o dietă de curățare și cât mai echilibrată.
Simptomele specifice sunt următoarele: greaţa, oboseala, calitatea slabă a somnului şi migrenele, însă şi lipsa capacităţii de concentrare, stările de irascibilitate, halena şi transpiraţiile abundente şi urât mirositoare.
Specialiştii spun că un ficat sănătos arde grăsimile, preia nutrienţii din hrană şi îi transformă în componente esenţiale ale sângelui, prin colectarea vitaminelor şi a mineralelor şi prin producerea enzimelor şi proteinelor care contribuie la echilibrul hormonal.
“Ficatul ajută sistemul imunitar să lupte împotriva infecţiilor, să elimine bacteriile din sânge şi produce bila, necesară pentru digestia alimentelor. Când ficatul devine suprasolicitat, din cauza stresului sau a expunerii excesive la toxine, organismul este afectat şi, astfel, pot apărea probleme grave de sănătate”, explică dr.Denisa Zaharia, medic de familie.
Există câteva alimente pe care trebuie să le integrezi în regimul tău alimentar pentru a-ţi menţine un ficat sănătos. Usturoiul conţine numeroşi compuşi organo-sulfuroşi, printre care alicina şi seleniu, două ingrediente importante care protejează ficatul şi ajută la eliminarea toxinelor din organism.
Acesta acţionează ca antibiotic natural, fără efecte secundare întrucât are puternice proprietăţi antibacteriene şi antimicrobiene.
Usturioul nu trebuie consumat în exces
Usturoiul stimulează creşterea nivelului de antioxidanţi din organism, ajută la scăderea valorilor glucozei serice şi a tensiunii arteriale. Cu toate acestea, nu trebuie consumat în exces.
„Orice aliment consumat cu moderaţie este benefic, dar apar efecte negative când se exagerează.
În primul rând, vom observa că organismul începe să miroasă a usturoi. Acest lucru este rezultatul faptului că usturoiul este secretat prin pori. Fenomenul va persista până când usturoiul va fi complet eliminat din organism. Mirosul corpului poate fi jenant şi poate provoca destul de mult stres. Problemele de digestie îşi vor face şi ele apariţia din cauză că usturoiul poate să ardă mucoasa stomacului şi să provoace durere accentuată, arsuri, flatulenţă sau diaree”, precizează specialistul.
Fibrele solubile din grapefruit contribuie la scăderea colesterolului şi determină ficatul să ardă grăsimile.
Avocado ajută organismul să producă un tip de antioxidant
Avocado ajută și el organismul să producă un tip de antioxidant numit ”glutation”, de care ficatul are nevoie pentru a filtra componentele toxice. Consumul acestui fruct, o dată sau de 2 ori pe săptămână, poate repara un ficat deteriorat.
Avocado este unul dintre puţinele fructe cu un conţinut ridicat de proteine. Un avocado conţine 4 grame de proteine, o cantitate ridicată în comparatie cu multe alte fructe. De asemenea, proteinele pe care le conţine sunt cele esenţiale şi de înaltă calitate, care se digera mult mai uşor şi hrănesc muşchii.