Carne de miel.  Chiar dacă este bogată în fier și proteine ușor digerabile, carnea de miel nu este recomandată tuturor.

Carnea de miel de calitate este o sursă bună de acizi grași esențiali Omega 3 și Omega 6, spune Andreea Sava, care a scris despre beneficiile acestui tip de carne.

Carne de miel. Beneficii

Fiind carne roșie, conține fier, deci e bună în combaterea anemiei.

Mai are și aport important de vitamine din complexul B și de potasiu.

Citeste si: Friptura de miel. Cum să pregăteşti carnea de miel ca să nu miroasă. Secretul bucătarilor

Trebuie însă să aveți grijă la modul de preparare, cantități și la combinațiile cu alte alimente fiindcă este o carne destul de greu de digerat, neconținând fibre. Are cam 280-300 de kcal la 100 de grame.

Carne de miel
Carne de miel

Carne de miel. Contraindicații

Nu este indicată persoanelor care au probleme cu ficatul, rinichii sau pancreasul ori afecțiuni cardio-vasculare așa că trebuie să o consume cu moderație, la fel și cele care au ținut post.

Cum alegi carnea de miel

Când vine vorba despre mărime, profesorul Gheorghe Mencinicopschi spune că mielul trebuie să aibă în jur de 14 kg.

Dacă este prea mic, are o cantitate prea mare de proteine de tip colagenic, care se digeră mult mai greu. Plus că nici nu este prea spornic.

Citeste si: Rețetă drob de miel/ Rețetă drob de pui- Simplu și delicios

Carne de miel
Carne de miel

Carne de miel. Cum se gătește sănătos carnea de miel

Tot doctorul Mencinicopschi spune că indicat este să mâncăm miel făcut la cuptor.

Mai merge și înăbușit, la grătar sau stufat, în niciun caz prăjit. Ciorba e recomandat să fie acrită cu borș și să o facem din porțiuni din picioare și intestine.

Carne de miel. Cum se combină carnea de miel

În niciun caz cu orez, cartofi, pâine, paste sau mămăligă. O vor face și mai greu de digerat. Garnitura de legume este foarte indicată, fibrele din acestea ajutând digestia. Când vine vorba despre condimente, tot de la profesorul Mencinicopschi am aflat că cele mai potrivite sunt cele amare, adică rozmarin, cicoare, salvie, fiindcă stimulează secreția bilei.

Citeste si: Rețetă drob pufos: La ce temperatură trebuie copt? Multă lume nu știe și face o mare greșeală!

7 beneficii ale consumului carnii de miel

Carnea de miel este bogata in fier si potasiu, fiind o optiune sanatoasa pentru persoanele fara probleme medicale, dar si pentru cele care doresc sa castige masa musculara, pentru sportivii care se recupereaza dupa competitii sau pentru persoanele care au suferit interventii chirurgicale, deoarece ajuta la refacerea tesuturilor.

Citeste si: Ouă umplute cu ficăței de pasăre. O rețetă de Paște delicioasă!

• Contine acizi grasi Omega 3, complexul B, minerale importante precum fier, zinc, fosfor si calciu si doar 35% grasimi saturate, care ies din fibrele carnii cand este pregatita fara ulei. Restul de 65% din grasimile continute de acestea sunt mononesaturate si polinesaturate, altfel spus cele mai sanatoase tipuri de grasimi pentru organism.

• Previne instalarea bolilor cardiace.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

• Carnea de miel este una dintre cele mai bogate surse de proteine usor digerabile, iar aminoacizii din ea faciliteaza productia de energie, din acizii grasi, folosita in diversele procese fiziologice.

• Complexul de vitamine B din carnea de miel contribuie la metabolizarea proteinelor, carbohidratilor si grasimilor.

Citeste si: Baiț pentru miel. Secretul marilor bucătari pentru o friptură de miel delicioasă

Carne de miel
Carne de miel

• Poate preveni anemia datorita continutului mare de fier, scrie sfatulmedicului.ro.

• Contribuie la cresterea imunitatii si ajuta la functionarea optima a functiei gustului si a celei olfactive.

Citeste si: Cât poţi păstra carnea la congelator fără să se strice?

• Contine si alte minerale bune organismului precum mangan, seleniu si cupru.

Carne de miel. Ce alegem: miel sau berbecuț?

Miel versus berbecuț. Eterna dilemă din preajma Paștelui. În apropierea Sărbătorilor Pascale, românii uită de carnea de porc sau de vită și acestea sunt înlocuite de carnea de miel sau cea de berbecuț. Totuși, care este diferența dintre carnea de miel și carnea de berbecuț?

Nu toată lumea face diferența între carnea de miel și cea de berbecuț.

Carne de miel
Carne de miel

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

„Mielul este fratele mai mic al berbecuțului. De obicei, mielul are până în șase luni de viață, pe când berbecuțul este mai matur și are vârsta cuprinsă între 6 și 12 luni. După 12 luni, devine deja cârlan. Ca și formă, mielul are trupul un pic mai disproporționat, pe când berbecuțul are conformația apropiată de ce a unui adult”, a explicat pentru shtiu.ro Marinel Corbu, un crescător de oi din localitatea buzoiană Limpeziș.

Citeste si: Cozonac pufos. Secretele marilor bucătari pentru a obține cozonacul perfect

Acesta a adăugat: „De cele mai multe ori, mielul este mai mic, dar, pot fi și cazuri în care un berbecuț poate să aibă 5 kilograme și un miel să aibă 6 kilograme. Evident, acestea sunt excepții. Totodată, mielul poate fi de ambele sexe, pe când berbecuțul este doar de sex masculin”.

Carne de miel. De ce se sacrifică mielul de Paște?

Oile au fost printre primele animale domesticite de către om. Există o cunoscută legendă cu privire la cunoscuta sacrificare a mielului de Paște și este de pe vremea lui Moise.

Citeste si: Ciorbă de miel. Rețeta corectă din bătrâni

Se spune că pentru a-i scoate pe evrei din Egipt, Dumnezeu a dat 10 urgii. Ultima dintre acestea era moartea întâilor născuţi, iar pentru ca familiile evreilor să fie ocolite de această urgie, pragul fiecărei uşi trebuia uns cu sângele unui miel.

Carne de miel. De unde provine celebra expresie „Să revenim la oile noastre”?

„Sângele va sluji ca semn pe casele unde veţi fi. Eu voi vedea şi voi trece pe lângă voi, aşa că nu vă va nimici nicio urgie, atunci când voi lovi ţara Egiptului. Şi pomenirea acestei zile s-o păstraţi şi s-o prăznuiţi printr-o sărbătoare în cinstea Domnului, s-o prăznuiţi ca o lege veşnică pentru urmaşii voştri”, se arată în Biblie, în Exod, capitolul 12.

Carne de miel
Carne de miel

Citeste si: Cu cât se așteaptă ciobanii să vândă mieii de Paște

În anumite zone de la noi din țară, sacrificarea mielului este însoţită de un scenariu ritualizat care cuprinde stropirea ovinei cu apă sfinţită şi trasarea imaginară a unei cruci cu cuţitul deasupra capului mielului.

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si