Adevarul despre carnea de pui și hormonii pe care îi conține
Carnea de pui este un preparatul care nu poate lipsi din alimentația multor persoane. Cu toții trebuie să avem mare grijă atunci când cumpărăm carne de pui din comerț, întrucât există un mare risc ca aceasta să fie injectată cu hormoni.
„Revoluţia” alimentară de după `89 şi occidentalizarea stilului de viaţă nasc monştri. În spitalelele de endocrinologie, doctorii se iau cu mâinile de cap, nu era de ajuns că obezitatea e în floare, acum copiii ajung la ei transformaţi: băieţei îngroziţi că încep să le crească sânii şi fetiţe care devin femei la vârsta la care ar putea să se joace cu păpuşile. Fenomenul „mutaţiilor” a fost observat imediat după Revoluţie, o dată cu intrarea în ţară a puilor gigant „de la americani”, care au stricat echilibrul hormonal al copiilor.
Carne de pui. Pui hrăniţi cu arsenic şi hormoni, pentru creştere accelerată
Potrivit unui studiu al cercetătorilor de la Centrul de Sănătate Johns Hopkins, peste 70% din mostrele de carne de pui analizate aveau niveluri de arsenic ridicate, considerate, paradoxal, sigure de către Administraţia pentru Medicamente şi Alimente din SUA.
Multe sortimente de cereale pentru hrănirea păsărilor au printre ingrediente acest metal greu, despre care se spune că ar avea rol de împiedicare a apariţiei infecţiilor la pui, de a accelera creşterea acestora şi de a conferi
o culoare plăcută cărnii.
Realitatea este însă cu totul alta. Atunci când este gătită la temperaturi mari, nivelul de arsenic din carnea de pui creşte îngrijorător de mult. Studiile au demonstrat că nivelurile ridicate de arsenic cresc riscul de cancer de vezică urinară, de plămâni şi de piele.
Însă, aceste date sunt valabile, se pare, doar în Statele Unite, deoarece preşedintele Romalimenta, Sorin Minea, spune că în Europa nu se folosesc hormoni de creştere la păsări şi, mai mult decât atât, aceştia sunt interzişi, precum şi folosirea antibioticelor şi a făinurilor animale.
Carne de pui. Poate fi contaminată cu bacterii periculoase
Puii de crescătorie nu sunt crescuţi la curte, în spaţii vaste şi hrăniţi cu cereale naturale ca pe vremea bunicii. Acum, aceste păsări sunt crescute la nivel industrial, înghesuite în cuşti minuscule şi îndopate cu hrană cel puţin dubioasă.
Aşa se face că, în urma unei cercetări realizate în anul 2010, s-au descoperit în astfel de cuşti bacterii foarte periculoase, între care şi stafilococul auriu, rezistent la antibiotice.
Iar la acest capitol al rezistenţei la antibiotice, America este fruntaşă, nu este de mirare, mai ales dacă ţinem cont de faptul că peste 70% din antibioticele produse anual merg către industria animalelor şi a păsărilor. Astfel, aceste substanţe ajung în farfuriile noastre şi, fără să ne dăm seama, căpătăm rezistenţă la antibiotice şi nu mai răspundem tratamentelor recomandate, fiind necesare substanţe din ce în ce mai puternice pentru a
distruge agenţii infecţioşi care ne şubrezesc sănătatea.
De asemenea, carcasele de pui dacă sunt infectate cu materii fecale pot transmite bacteria Salmonella sau chiar E.coli, o bacterie care poate produce infecţi urinare, enterocolite, dar şi complicaţii care ne pot pune viaţa în pericol.
O americancă a ajuns la spital cu un chist ovarian pe care a trebuit să-l extirpeze. A crezut ca a scapat de problema dupa operatie dar se insela amarnic.
A avut o recidiva cateva luni mai tarziu. Speriata, a alergat la ginecolog pentru o consultatie.
În timpul consultatiei doctorul i-a pus o intrebare care a uimit-o: A intrebat-o daca este o consumatoare de aripi de pui.
Ea a raspuns ca da mirandu-se ca medicul ii stie obiceiurile alimentare. Adevarul este ca in aceasta lume moderna, puii sunt injectati cu hormoni steroizi care le accelereaza cresterea astfel incat nevoile societatii sa fie indeplinite.
Puii injectati cu steroizi sunt sunt injectati in regiunea gatului sau a aripilor. Astfel ca in aceste locuri se afla cea mai mare concentratie de steroizi (care oricum se va absorbi si in restul organismului – n.t.). Acesti steroizi au efecte ingrozitoare asupra organismului uman deoarece acelereaza cresterea (inclusiv cresterea tumorilor). Ei sunt mult mai periculosi in prezenta hormonilor feminini deoarece duc la formarea de tumori chistice ovariene sau fibroame uterine…si nu numai.
Un alt caz este al unui băiețele de 9 căruia au început să-i crească sânii. Speriaţi, părinţii l-au dus la un medic endocrinolog din oraşul lor. „Ne-a întrebat ce mănâncă şi i-am spus că de bază la el e pieptul de pui. Doctorul crede că de la acest aliment poate fi reacţia anormală şi ne-a recomandat să nu îi mai dăm piept, ci pulpe sau aripi, care ar fi mai puţin periculoase”, povesteşte mama lui.
La câteva luni după ce a renunţat la pieptul de pui, băiatul nu mai are problema care i-a speriat pe părinţi.
Carne de pui. Invazia hormonilor feminini asupra testosteronului
Când apare la băieţii sub 10-12 ani, este o problemă. „Vin micuţi cu criză genitală, care constă în inflamarea glandelor mamare şi chiar secreţia unui lichid. Dacă acum cinci ani exista un caz la câteva luni, acum există şi 5-6 pe lună”, trage un semnal de alarmă endocrinologul pediatru Luiza Vitan.
Glandele mamare încep să crească necontrolat când în corpul băieţilor se acumulează mai mult estrogen (hormonul sexual feminin) decât testosteron (hormonul sexual masculin).
„Sexualizarea, fizică şi comportamentală, se termină în viaţa intrauterină. După naştere, o lungă perioadă de timp nu se mai întâmplă nimic. Începând cu pubertatea – 10 ani, în cazul fetelor şi 12-13 ani, în cazul băieţilor – organismul începe să fie agresat de hormoni”, explică prof. dr. Constantin Dumitrache, endocrinolog la Institutul Parhon din Bucureşti. Aceasta este perioada în care au loc toate transformările specifice sexelor, ce vizează şi glandele mamare.
„Şi băieţii, şi fetele au muguri mamari. La pubertate, la fete încep să evolueze, pe când la bărbaţi rămân acolo. Dacă se inversează raportul testosteron-estrogen, apar tulburări, mai ales la băieţi şi bărbaţi tineri”, precizează medicul.
Profesorul Constantin Dumitrache, care a cercetat fenomenul, spune că „răul” se trage de la puii americani.
Carnea de pui. Efectul de push-up
Există două situaţii când estrogenul se acumulează în exces: fie în cazul anumitor boli (tumori etc.), fie prin consumul alimentelor bogate în substanţe asemănătoare estrogenilor sau substanţe care stimulează secreţia acestora.
Principala sursă de hormoni feminini este carnea de la animale din crescătorii, tratate cu stimulente şi antibiotice, urmată de laptele de vacă natural.
„După `89, a fost o invazie de copane mari de pui, pe care le-am dat în special copiilor. După câteva luni, unul dintre doctorii noştri constata că numărul ginecomastiilor la băieţi crescuse fulminant”, spune prof. Dumitrache.
Indiferent de modul de preparare, puiul cumpărat tot dăunează. „Nu sunt studii foarte clare, dar dacă veţi întreba părinţii cu ce îşi hrănesc copii, veţi observa că există o legătură foarte clară între consumul de carne de pui şi creşterea glandelor mamare”, adaugă medicul Luiza Vitan.
Sânii revin la normal în câteva săptămâni sau chiar luni de la scoaterea puiului din alimentaţie.
Carne de pui. Cum poate fi recunoscută carnea de pui cu hormoni
Puii crescuți pentru comercializare sunt injectați cu hormoni pentru a se dezvolta mai bine, potrivit healthychild.org. Crescătorii folosesc și antibiotice, pentru ca păsările să reziste și în medii improprii. Aceste pastile duc, de altfel, și la îngrășarea păsărilor. Nu există o diferență de textură între carnea tratată cu substanțe nocive și cea organică, însă sunt alte lucruri care te pot ajuta să alegi produse naturale, potrivit unica.ro.
Carne de pui. Ce este carnea organică
Carnea organică provine de la pui hrăniți naturală, fără antibiotice sau hormoni, și care sunt crescuți în condiții optime. Spre deosebire de puiul sănătos, cel care este tratat cu medicamente poate provoca diverse probleme de sănătate, mai ales dacă este consumat constant.
Carnea de pui ar trebui să aibă doar pui, dacă vezi și alte substanțe pe etichetă, probabil ai în mână un produs cu hormoni. Cumpără carnea de la producătorii locali și vei avea o siguranță mai mare că puiul este crescut sănătos.
Carne de pui. Care sunt efectele hormonilor și antibioticelor asupra organismului
Numeroase studii au arătat că hormonii din carne pot cauza anumite tipuri de cancer, boli tiroidiene, diabet, obezitate, endometrioză, fibrom uterin, infertilitate, astm sau alergii. La fel de periculoase sunt și antibioticele, care pot cauza rezistență la bacterii periculoase pentru organismul uman. În plus, carnea tratată poate da peste cap echilibrul florei intestinale.