Carnea de porc, tot mai greu de găsit şi mult mai scumpă: "În momentul de faţă, România importă 55% din necesar"
In timp ce pesta inca face ravagii, carnea de porc romanesc e tot mai greu de gasit si mult mai scumpa. Fata de anul trecut pretul a crescut de la 7 lei la 12 lei kilogramul in viu, iar pe rafturile supermarketurilor gasim numai carne adusa din Europa sau Africa.
In comuna Calugareni din Giurgiu, unde odinioara gaseai porci de vanzare la fiecare poarta, e pustiu.
Suntem sfatuiti sa incercam in comuna vecina, Hulubesti.
Aici sunt porci de vanzare, doar ca pretul a crescut simtitor de mult.
Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Anul trecut, in aceeasi perioada, de la poarta taranilor, porcul in viu putea fi cumparat si cu 7 lei kilogramul.
Si in magazine s-a scumpit carnea si cea mai multa nu e din ograda romanilor, ci de la straini.
Pulpa de porc din import costa 16 lei kilogramul, ceafa cu os se vinde cu 17 lei kilogramul, iar cotletul fara os cu 20 de lei.
DRAGOS FRUMOSU, presedintele Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara: Romani, in momentul de fata importa 55% din necesar. Pesta porcina a dsitrus multe ferme, dupa cum stiti harta ro este colorata in rosu peste 50%. Kilogramul carnii de porc in viu probabil va creste de la 6,7 lei la 10,12 lei pentru ca un numar mare de targuri vor fi inchise.
Carnea de porc existenta acum pe piata e adusa din tari europene precum Germania, Ungaria, Olanda, Spania si Polonia, iar o parte vine de pe continentul african.