Cele mai frumoase cărți de citit în vacanță în funcţie de destinaţia în care mergi
Vă prezentăm cele mai frumoase cărți de citit în vacanță în funcţie destinaţia în care îţi petreci concediul: Grecia, Italia, Spania sau Turcia.
Iată cele mai bune cărţi de citit în vacanţa de vară! O carte bună este poate oricând să ne însoțească în vacanţă. Putem citi în avion, la aeroport, pe drum sau la destinație, pe plajă sau în cameră atunci când este prea cald afară.
Dacă aveţi nevoie de inspiraţie privind cărţile pe care să le puneţi în bagaj pentru vacanţa de vară, v-am o selecție de opere literare care să vă facă vacanţa mai frumoasă.
Cele mai frumoase cărți pe care le poți citi dacă pleci în vacanță în Grecia:
Romanul Zorba Grecul descrie relația specială de prietenie care se formează între un tânăr intelectual grec, care încearcă să scape de viața sa monotonă prin luarea în exploatare a unei mine de cărbune, și un miner bătrân și exuberant pe nume Alexis Zorbas.
Ascendiunea este un roman scris în anul 1946 la Cambridge și rămas nepublicat până în ianuarie 2021.
La sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, Kosmas, tânăr scriitor, se întoarce în Creta, la puține zile după moartea tatălui său, căpitanul Mihalis, și își aduce și proaspăta soție. Speră ca iubirea lui și soarele ținutului său natal să fie de ajuns pentru ca Noemi, supraviețuitoare a Holocaustului, să se agațe mai departe de viață.
Citeste si: Premiul Nobel pentru literatura in 2015 ii revine lui Bob Dylan
După o tinerețe aventuroasă, Heinrich Schliemann, la 47 de ani vrea să-și îndeplinească visul: să descopere Troia. Filologii, istoricii și arheologii de la sfârșitul secolului al XIX-lea cred că Troia este un mit și că Homer n-a existat niciodată, Iliada nefiind decât o culegere de balade.
Magicianul spune povestea tânărului profesor de engleză Nicolas Urfe. Acesta, încercând să scape de plictiseală și depresie, cunoaște printr-o întâmplare o lume bizarăm a lui Moris Conchis, „magicianul“, și devine „victima“ unui lung șir de încercări, jocur și psihodrame, în care abundă fantasmele erotice și manipularea istoriei.
Acţiunea se petrece pe o superbă insula grecească, Phraxos. În realitatea, însă, ar fi vorba de insula Spetses, situată în Attica.
Insula Kefalonia este un colț de lume idilic, populat cu oameni care trăiesc după obiceiuri străvechi, într-o pace și armonie ce par de neclintit. Peste ea se abate însă războiul și, în anul 1941, debarcă acolo trupele italiene. Mai multe personaje sunt prinse în vârtejul amețitor al istoriei. Printre ele, Pelagia, o tânără frumoasă și încăpățânată, și cei doi bărbați care doresc să o cucerească: Mandras, un pescar blând devenit partizan, și căpitanul Corelli, un fermecător ofițer italian.
Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Citeste si: Olga Tokarczuk şi Peter Handke au fost desemnaţi laureaţii premiului Nobel pentru Literatură pe 2018 şi 2019
Cele mai frumoase cărți pe care le poți citi dacă pleci în vacanță în Italia:
Romanul Agonie și extaz prezintă viaţa unui personaj celebru al artei europene: Michelangelo Buonarroti. Ca să ducă la bun sfârșit această neobișnuită biografie, Irving Stone a trăit o vreme în Italia, unde s-a documentat încercând să creeze fundalul unei epoci înfloritoare, Renașterea. Din roman aflăm cum s-a școlit tânărul Michelangelo, cum a început să lucreze în marmură, cum a devenit apoi interesat de arhitectură și pictură. Irving Stone nu ocolește detaliile amoroase ale vieții marelui artist, nici amănunte legate de familia Medici sau relațiile, uneori conflictuale, cu unii dintre contemporanii săi: Leonardo da Vinci, Donatello, Botticelli, Rafael, papa Iulius al II-lea sau papa Leon al X-lea.
Pivniţele Vaticanului este un roman celebru și-a câștigat locul în istoria literaturii universale. Povestirea lui Andre Gide îl poartă pe cititor prin câteva capitale europene în compania unor sfinți, aventurieri și hoți de buzunare. Acțiunea se petrece la sfârșitul secolului al XIX-lea, când începe să circule zvonul că Papa Leon al XIII-lea a fost răpit și este ținut sechestrat de o lojă francmasonică. Animat de gânduri înalte, Amédée Fleurissoire hotărăște să plece într-o călătorie pentru a da de urmă celui dispărut.
Scris într-un stil fluid, de o simplitate și o elegantă încântătoare, romanul Amorul conjugal explorează teme literare fundamentale, precum inspirația literară, efectul muzei asupra creativității și descoperirii de sine, posibilitățile iubirii platonice și ale iubirii conjugale. Autorul surprinde cu o fină intuiție drama psihologică a unui diletant bogat care își vede năruindu-se cele mai înalte aspirații: să iubească o femeie și să creeze o operă literară valoroasă. Retragindu-se împreună cu soția la o vilă izolată din Toscana pentru a scrie, Silvio Baldeschi își da seama că lungile nopți de dragoste îi secătuiesc puterile.
Giovanni Boccaccio (1313-1375) a fost un poet și umanist italian. Cu povestirile sale reunite în Il Decamerone a influențat nu numai dezvoltarea literaturii italiene, dar a și creat modelul genului de nuvelă, reluat în creația multor scriitori europeni. Decameronul este prima și în același timp cea mai bună opera în proză a literaturii italiene din epoca Umanismului.
Romanul lui Dario Foface dreptate uneia dintre cele mai hulite figuri ale istoriei: Lucrezia Borgia.
Dario Fo – laureat al Premiului Nobel pentru literatură în 1997 –, a publicat în 2014 primul său roman, "Fiica papei", dedicat vieții uneia dintre figurile remarcabile ale Renașterii italiene: Lucrezia Borgia. Fascinat de ideea lumii ca spectacol, Dario Fo reconstituie în cheie sarcastică societatea italiană din vremea Renașterii.
Citeste si: Cine a câștigat premiul Nobel pentru Literatură. Este o surpriză pentru multă lume
Cele mai frumoase cărți pe care le poți citi dacă pleci în vacanță în Spania:
Romanul Don Quijote de la Macha s-a bucurat de un mare succes din partea publicului, fiind o capodoperă a literaturii spaniole și a literaturii universale
Familia lui Pascual Duarte, primul român al lui Camilo Jose Cela (laureat al premiului Nobel pentru literatură în 1989) este o autobiografie fictivă despre viața unui ucigaș, Pascual Duarte aflat în spatele gratiilor, în așteptarea condamnării la moarte.
Fiesta este romanul de debut al lui Ernest Hemingway. Acțiunea se concentrează în jurul unui grup de americani expatriati care trăiesc la Paris și fac sistematic excursii prin Franța și Spania. Naratorul acestui român scris la persoană întâi este Jake, fost combatant în Primul Război Mondial. Jake suferă de pe urma unei răni misterioase.
Un veac de singurătate, capodopera lui Gabriel García Márquez care i-a adus premiul Nobel pentru Literatură (1982), este, în opinia unanimă a criticii- după Don Quijote de la Mancha, nemuritoarea creație a lui Cervantes-, cel mai frumos român de expresie spaniolă din toate timpurile, așa cum mărturisește și Pablo Neruda care îl numește „Don Quijote al timpului nostru“.
Cele mai frumoase cărți pe care le poți citi dacă pleci în vacanță în Turcia:
Populat de figuri feminine puternice și de neuitat, Bastarda Istanbulului este un român fascinant în care se împletesc libertatea și opresiunea, realul și fantasticul, memoria și uitarea.
Lumea orientală, cu exotismul și tradiționalismul ei, și cea occidentală, cu pragmatismul și independența sa, se întâlnesc pe neașteptate din dorința nestăvilită a două tinere fermecătoare și nonconformiste – Asya și Armanoush – de a risipi misterul ce le învăluie rădăcinile familiale și de a-și descoperi propria identitate.
Istanbul (2003) împletește într-o manieră originală două povești la fel de sinuoase și de cuceritoare: cea a primei jumătăți din viață scriitorului și cea a orașului în care s-a născut și pe care îl cunoaște mai bine ca nimeni altul. În vastele apartamente ale familiei Pamuk, intesate de urmele unei bunăstări în declin, se fac simțite aceeași încleștare între vechi și nou, aceeași melancolie și aceeași criză identitară ca și pe străzile Istanbulului, odinioară capitală puternicului Imperiu Otoman
Plecând de la destinul a patru oameni închiși în celula cu numărul 40, romanul ajunge treptat să reflecte viața locuitorilor Istanbulului de la suprafață, cu suferințele și visurile lor, și să aibă în centrul sau marele oraș, așa cum se vede el în oglindă trecutului și în cea a prezentului.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Romanul Istanbul Istanbul transcende durerea, tristețea și melancolia și-și caută salvarea în speranța, iubire și în puterea imaginației.
Cartea reprezintă o satiră captivantă despre birocrație și fals progres.
Tema centrală a romanului este modernizarea și occidentalizarea Turciei, acțiune întreprinsă cu multă energie la începutul secolului XX și pe care Ahmet Hamdi Tanpinar o analizează cu fină ironie din perspectiva lui Irdal, un personaj extrem de derutat.