Cartofi la cuptor. Condimentul secret care face diferența
Cartofi la cuptor. Îți dorești o porție delicioasă de cartofi la cuptor cu miez cald și moale, în crustă crocantă ca la restaurant? Iată secretul.
Cartofi la cuptor. Cartofii la cuptor sunt garnitura ideală pentru orice friptură sau chiar simpli pentru o masă rapidă care nu necesită prea mult efort.
Citeste si: Două mari companii de pe glob îndeamnă oamenii să lucreze de acasă pentru a preveni infecția cu Coronavirus
Citeste si: Mesajul Gabrielei Firea, după moartea tatălui ei ”Nu avem părinți perfecți”
1 kg de cartofi
4 linguri ulei de măsline de calitate
40 ml supă de pui
1 linguriţă oregano
o jumătate de linguriţă de sare
un praf de sare grunjoasă
o jumătate de linguriţă boia dulce
3 căţei de usturoi curăţaţi şi mărunţiţi
2 lămâi
piper după gust
pătrunjel verde, tocat
Cuptorul se preîncălzeşte la 200 de grade Celsius. Cartofii se curăţă, se spală cu apă rece şi se taie cubuleţe potrivite.
Lămâile se spală bine şi se rad într-un castron. Se stoarce apoi sucul şi se amestecă uşor. Se adaugă ulei, sare, piper, boia, oregano şi usturoi. La final se adaugă supa de pui şi se omogenizează.
Cartofii se pun într-o tavă adâncă şi se îmbracă în sos. La final se presară cu sare grunjoasă şi boia. Ultimul pas, pătrunjelul.
Cartofii se dau la cuptor 30 de minute, apoi se întorc şi se mai lasă 20 de minute, până se pătrund.
Se servesc calzi.Sanatatea oaselor
Fierul, fosforul, calciul, magneziul si zincul din cartofi contribuie la construirea si mentinerea structurii osoase.
Fierul si zincul joaca roluri cruciale in producerea colagenului. Desi fosforul si calciul sunt foarte importante in structura osoasa, echilibrul dintre cele doua minerale este necesar pentru o buna mineralizare a oaselor- consumul unei cantitati mari de fosfor, dar prea putin calciu poate duce la pierderea masei osoase.
Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Tensiunea arteriala
Mentinerea unui aport scazut de sodiu este esentiala pentru scaderea tensiunii arteriale, dar cresterea aportului de potasiu poate fi la fel de importanta. In plus, potasiul, calciul si magneziul (toate regasite in cartof) scad tensiunea arteriala.
Sanatatea inimii
Fibrele, potasiul, vitamina C si vitamina B6 din cartof, impreuna cu lipsa sa de colesterol, sustin sanatatea inimii.
Cartofii contin cantitati semnificatve de fibre, care ajuta la scaderea valorii totale de colesterol din sange, scazand astfel riscul aparitiei bolilor de inima.
Vitamina B6 previne acumularea unui compus cunoscut sub numele de homocisteina. Cand aceasta se acumuleaza in organism, poate afecta vasele de sange, provocand probleme cardiace.
Inflamatia
Colina, regasita in cartof, este un nutrient foarte important, care ajuta in problemele cu somnul, miscarea musculara si cu memoria.
Cancer
Cartofii contin acid folic, care joaca un rol in repararea si sinteza ADN-ului, prevenind astfel formarea de celule canceroase din mutatiile ADN-ului.
Aportul de fructe si legume din cartofi este asociat cu un risc scazut de aparitie al cancerului colorectal.
Digestie
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Datorita continutului ridicat de fibre, cartofii ajuta la prevenirea constipatiei si ajuta la mentinerea unui tract digestiv sanatos.
Gestionarea greutatii
Fibrele regaiste in cartofi sunt recunoscute ca fiind factori importanti in gestionarea greutatii.
Metabolismul
Cartofii sunt o sursa importanta de vitamina B6, care joaca un rol vital in metabolism, prin transformarea carbohidratilor si a proteinelor in glucoza si aminoacizi
Pielea
Colagenul, sistemul de sprijin al pielii, se bazeaza pe vitamina C ca un nutrient esential care lucreaza in organism ca un antioxidant, pentru a ajuta la prevenirea deteriorarii cauzate de soare, poluare si fum.