In articol:
- Cartofi prăjiți. Cum să prepari cartofi ca la restaurant
- Cartofi prăjiți. Cum se păjesc cartofii
- Cartofi prăjiți. Cum se mănâncă
Cartofi prăjiți. Cine nu iubește cartofii prăjiți? Vrei să afli cum se fac cei mai gustoși cartofi prăjiți, secretul ca să nu absoarbă mult ulei, să fie crocanți pe exterior și fragezi pe interior, ei bine, totul este foarte simplu.
Cartofi prăjiți. În primul rând trebuie să ne asigurăm că am ales soiul potrivit pentru prăjit. Pe timpuri, gospodinele știau de cartofi rosii pentru prajit si de cei albi pentru piure. In retetarele vechi se numeau „cartofi sapunari” sau „fainosi”. În marile supermarketuri exista cartofi sortati pe soiuri, a caror destinatie este inscriptionata pe pachet: cartofi pentru prajit, pentru salata, pentru copt, pentru piure etc.
Citeste si: Mască virus gripal. Cum se poartă corect masca în timpul epidemiei
Citeste si: Dosarul lui Klaus Iohannis a fost clasat
Cartofi prăjiți. Cum să prepari cartofi ca la restaurant
Se aleg cartofii mari și frumoși, se curăță de coajă, îndepărtam ochiurile negre și îi spălăm bine. Se taie cartofii în batoane de preferat cât mai egale ca grosime, cu latura de 0,7- 1 cm.
Se pun cartofii tăiați în apă rece și se clătes de 3-4 ori până scăpăm de amidonul care tulbură apa.
După ce i-am spălat bine, se așează pe un servet curat de bucătărie să absoarbă apa care nu ajută deloc în procesul de prăjire.
Cartofi prăjiți. Cum se păjesc cartofii
Citeste si: Buzău: Puternic incendiu de vegetaţie într-o zonă cu conducte de gaz. Focul s-a întins pe 150 de hectare
Prajirea cartofilor se face in baie de ulei – adica strat generos de ulei. Daca aveti friteuza este simplu pentru ca acolo nivelul uleiului este indicat intre doua marcaje Min si Max. In cazul tigailor este bine sa le alegeti pe cele mai adanci si mai largi, iar stratul de ulei sa treaca de jumatatea inaltimii. Pentru cartofii prăjiți cel mai indicat ulei este cel de floarea soarelui.Acestia trebuie sa aiba loc in tigaie, sa nu stea claie gramada pentru ca nu se vor praji ca lumea ci vor fierbe in ulei. In plus, o cantitate prea mare de cartofi va scadea brusc temperatura uleiului, acestia imbibandu-se cu el. Am setat cronometrul la fix 5 minute. Imediat i-am scos cu o spatula perforata si i-am asezat pe un grilaj metalic de bucatarie (pus deasupra unei tavi). S-a dovedit ca scurgerea de ulei a produselor prajite este mai eficienta pe gratare metalice decat pe hartii absorbante. Cat se lasa pe gratar? Minimum 10-15 minute dar sunt recomandate si 30 de minute. Aceasta este dubla prajire! Am pus din nou uleiul la incins aducandu-l de data asta la 190 C. Am prajit inca o data cartofii pana ce au devenit aurii (la foc mediu).
Cartofi prăjiți. Cum se mănâncă
Citeste si: Avertismentul Organizației Mondiale a Sănătății: Coronavirusul este inamicul public numărul unu
Se pot manca și goi și merg perfect cu sos tartar sau remoulade. Puteți pregăti și un steak de vită, șnițele, ouă ochi sau burger să mâncați cu cartofi prăjiți.