Cartoful, un produs de bază în alimentația românilor, este foarte periculos pentru sănătate. Consumul excesiv poate duce la distrugerea pancreasului, creșterea glicemiei, dar și a greutății. Onco-nutriționiștii trag un semnal de alarmă cu privire la consumarea cartofilor și aduc o variantă înlocuitoare sănătoasă: cartoful dulce, potrivit infomațiilor transmise de antena3.ro, citate de csid.ro.

Cartoful- pericolul din farfurie

Onco-nutriționistul Marius Văduva a explicat dezavantajele consumului exagerat de cartofi albi, normali.

Se pare că un cartof alb conține mult amidon, dar și un indice glicemic mare.

Citește și: Ireal! Un condiment pe care îl consumăm zilnic crește riscul de cancer la stomac. Datele îngrijorătare făcute publice de specialiști

cartofi albi

Cartofi albi

[Sursa foto: istockphotos]

Consumat de trei ori pe săptămână, de exemplu, cartoful alb crește riscul apariției diabetului.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta- wowbiz.ro

Recomandare onco-nutriționitului este înlocuire cartofului alb cu cartoful dulce. Spre deosebire de cartofii albi/normali, cartofii dulci conțin antioxidanți, vitamine, minerale și fibre. Cartoful dulce este format din carbohidați complecși și au indice glicemin scăzut, care poate reduce scăderea bruscă a glicemiei, conform csid.ro.

Citește și: Condimentul care dilată vasele de sânge și reglează tensiunea arterială. E delicios dacă-l mănânci cu pâine

cartofi dulci

Cartofi dulci

[Sursa foto: istockphotos]

Specialiștii atrag atenția că deși nu ar părea sănătos din cauza numelui, cartoful dulce aduce doar beneficii pentru sănătate. Consumul cartofului dulce protejează pancreasul, sănătatea cardiovasculară și scade riscul apariției diabetului.

"Ar trebui să renunțăm cât putem de mult la carbohidrați în exces... Iar cartofii sunt pe primul plan. Datorită amidonului din cartoful alb, fiindcă avem posibilitatea să mâncăm cartof dulce, care are un indice glicemic aproape la jumătate cât cartoful normal, pare că are un indice mare glicemic deoarece i se spune că dulce, dar este bun pentru sănătate și pentru pancreas, față

de cartoful normal. Gândiți-vă că un cartof mov sau un cartof dulce este plin de nutrienți, iar cartoful normal, cel mai plin de amidon, pe care îl mâncăm toți, dacă îl mănânci de trei ori pe săptămână, întrebarea e când faci diabet, nu dacă. Este suficient să mănânci de trei ori pe săptămână ca să faci diabet", a declarat Matrius Văduva, pentru antena3.ro, citat de csid.ro.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si