Cartoful alb, pericolul din farfurie. Onco-nutriționiștii trag un semnal de alarmă: "Întrebare este când vei face diabet, nu dacă"
Se pare că un aliment de bază în alimentația românilor, cartoful alb, este un pericol pentru sănătate. Onco-nutriționiștii ne îndeamnă să îl excludem din alimentație. Ce variantă înlocuitoare putem folosi?
Cartoful, un produs de bază în alimentația românilor, este foarte periculos pentru sănătate. Consumul excesiv poate duce la distrugerea pancreasului, creșterea glicemiei, dar și a greutății. Onco-nutriționiștii trag un semnal de alarmă cu privire la consumarea cartofilor și aduc o variantă înlocuitoare sănătoasă: cartoful dulce, potrivit infomațiilor transmise de antena3.ro, citate de csid.ro.
Cartoful- pericolul din farfurie
Onco-nutriționistul Marius Văduva a explicat dezavantajele consumului exagerat de cartofi albi, normali.
Se pare că un cartof alb conține mult amidon, dar și un indice glicemic mare.
Recomandare onco-nutriționitului este înlocuire cartofului alb cu cartoful dulce. Spre deosebire de cartofii albi/normali, cartofii dulci conțin antioxidanți, vitamine, minerale și fibre. Cartoful dulce este format din carbohidați complecși și au indice glicemin scăzut, care poate reduce scăderea bruscă a glicemiei, conform csid.ro.
Specialiștii atrag atenția că deși nu ar părea sănătos din cauza numelui, cartoful dulce aduce doar beneficii pentru sănătate. Consumul cartofului dulce protejează pancreasul, sănătatea cardiovasculară și scade riscul apariției diabetului.
"Ar trebui să renunțăm cât putem de mult la carbohidrați în exces...
Iar cartofii sunt pe primul plan. Datorită amidonului din cartoful alb, fiindcă avem posibilitatea să mâncăm cartof dulce, care are un indice glicemic aproape la jumătate cât cartoful normal, pare că are un indice mare glicemic deoarece i se spune că dulce, dar este bun pentru sănătate și pentru pancreas, față de cartoful normal. Gândiți-vă că un cartof mov sau un cartof dulce este plin de nutrienți, iar cartoful normal, cel mai plin de amidon, pe care îl mâncăm toți, dacă îl mănânci de trei ori pe săptămână, întrebarea e când faci diabet, nu dacă.
Este suficient să mănânci de trei ori pe săptămână ca să faci diabet", a declarat Matrius Văduva, pentru antena3.ro, citat de csid.ro.