Casa la gri: Ce înseamnă și ce include?

Construcția unei case, la fel ca și achiziția ei, e acel moment din viața fiecăruia care ne bucură, dar ne și sperie în același timp, pentru că este o investiție importantă. Alegerea locuinței trebuie să fie una fericită pentru toți membrii familiei. Așadar, dacă ai auzit de casa la gri și vrei să știi dacă este o opțiune și pentru tine, ai ajuns în locul potrivit.

Alis Pop, luni 29 iulie 2024 , 16:25

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Ți-am pregătit un ghid cu tot ce ar trebui să știi despre casa la gri. Vei înțelege exact ce înseamna casa la gri, apoi vei afla care sunt avantajele și dezavantajele, precum și dacă este o opțiune potrivită pentru tine. 

Ce înseamnă casa la gri

Dacă ai auzit de termenul casa la roșu, probabil ai auzit și de casa la gri, deși este mai puțin folosit. Expresia provine de la culoarea gri provine a pereților de compartimentare (cei nestructurali). Aceștia sunt gri, deoarece materialele de tencuire și nivelare conțin ciment.

Casa la gri este o etapă care vine în continuarea etapelor din casa la roșu și constă în conectarea la rețeaua electrică și de apă, montarea țevilor și realizarea șanțurilor necesare pentru acestea. Casa la gri înseamnă de asemenea realizarea termoizolației și hidroizolației, exterioare sau interioare. În funcție de complexitatea proiectului, poate fi nevoie de instalarea unor sisteme speciale, așa cum este cazul încălzirii în pardoseală sau al rețelei de ventilație.

De regulă, o casă la gri este o locuință aflată într-o etapă intermediară de construcție, între casa la roșu și casa la cheie. În general, diferența de preț dintre o casă la roșu și una la gri este de 25-30%.

Etapele de construcție ale unei case la gri

Așa cum ai aflat, casa la gri reprezintă o etapă de construcție intermediară, în care urmează să fie finisați pereții, tavanul și podeaua, nefiind încă acoperite cu materialele corespunzătoare. Iată care sunt etapele de construcție a unei case la gri:

  • Instalațiile sanitare

Instalația sanitară trebuie să urmeze planul arhitectural al casei. De la caz la caz, instalația de apă rece poate proveni de la rețeaua publică de apă sau dintr-un puț de adâncime. Sistemul de canalizare depinde de nevoile casei tale și de amplasarea bucătăriei și a băii. Pentru o instalație sanitară bună și rezistentă în timp, care să facă față la duritatea apei, este nevoie de țevi și robineți de bună calitate.

  • Tencuirea pereților și a tavanului

Este o etapă esențială pentru partea de finisare interioară. După tencuit, care are rolul de a proteja zidăria, urmează gletuirea și vopsirea pereților. Acest pas este necesar pentru aplicarea ulterioară a finisajelor dorite, cum ar fi vopseaua, tapetul ori diferitele tipuri de placaje.

  • Instalația electrică

Pentru a realiza instalația electrică a unei case, este nevoie de un proiect de la un specialist avizat care se va ocupa de instalarea și conectarea prizelor, a întrerupătoarelor și a consumatorilor. Ulterior, va realiza o probă la rece și la cald cu toți consumatorii conectați.

  • Izolația termică, fonică, hidroizolare

O construcție de calitate poate avea elemente de izolare variate. Un sistem eficient de izolație termică poate reduce consumul recurent de energie cu până la 50%. Pe de altă parte, principalul inamic al rezistenței unei casei este reprezentat de infiltrațiile de apă. De aceea, este indicată montarea unei soluții hidroizolante. De asemenea, se recomandă montarea soluțiilor de izolare acustică pentru sporirea confortului locatarilor.

  • Realizarea ultimelor retușuri

După gletuirea pereților, racordarea la apă și energie electrică, casa la gri este gata pregătită pentru montajul gresiei, faianței și parchetului. Tot acum, se va realiza termoizolarea pereților exteriori, cu polistiren expandat sau vată minerală.

Pasul următor constă în vopsirea pereților exteriori și interiori. Astfel, casa la gri este pregătită pentru amenajarea finală care se numește casa la alb sau casa la cheie când se instalează caloriferele, centrala termică și obiectele sanitare.

Avantaje casa la gri

  • O casă la gri necesită mai puțin timp și efort în procesul de finalizare, prin comparație cu o casă la roșu. Fiind practic semifinisată, înseamna că îți va lua mult mai puțin timp să o aduci la forma ei finală.
  • Costul unei case la gri este mult mai convenabil decât o locuință la cheie. Așadar, dacă ai un buget mai mic, poți achiziționa o astfel de locuință, iar finisajele și amenajările pot fi realizate ulterior, treptat.
  • Acum este momentul când mai poți schimba detalii precum lucrări de compartimentare a spațiului, dacă este ceva ce nu îți place;
  • Fiind o etapă intermediară, casa la gri îți permite să alegi ce finisaje îți plac. Așadar poți alege ce culoare îți dorești să aibă perețiii, precum și ce gresie, faianță, parchet, obiecte sanitare, corpuri de iluminat preferi.

Dezavantaje casa la gri

  • Nu ai posibilitatea de a alege designul casei și plasarea pe teren, poziționarea ferestrelor, tipul de acoperiș și culoarea acestuia, precum și tâmplăria;
  • Nu ai garanția calității materialelor utilizate și corectitudinii manoperei;
  • Chiar dacă o casă la gri se află într-un stadiu mai avansat de construcție, va mai dura o perioadă de timp până la finalizarea totală și mutarea în propria casă.

Achiziționează o clădire la gri realizată din materiale de calitate și alege produse de calitate pentru finisaje și amenajări interioare sau exterioare. Pe platforma Building Companion vei putea găsi mai mulți specialiști din domeniu astfel încât casa la roșu să fie un proiect de succes.

Astfel, te asiguri că investești într-o construcție durabilă, iar costul va fi amortizat în timp.

Ce e bine să știi despre casa la gri

Atunci când decizi să achiziționezi o casă la gri, analizează detaliile construcției pe cât posibil, dacă pereții sunt bine zidiți sau dacă izolația termică este realizată corespunzator.

Aceste verificări te pot ajuta să îți dai seama de durabilitatea materialelor folosite și pot preveni avenetuale costuri pentru lucrări care fie nu au fost finalizate, fie nu au fost făcute corespunzător.

Se recomandă să apelezi la un specialist în construcții, care îți poate sugera dacă merită sau nu să cumperi o anumită casă la gri sau dacă este indicat să optezi pentru o altă locuință.


Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
Vești proaste pentru unii pensionari din România! Motivul pentru care aceștia riscă să... Vești proaste pentru unii pensionari din România! Motivul pentru care aceștia riscă să nu primească pensiile la timp
spotmedia.ro
Analiză: Doborârea rachetelor în timp ce lași lansatoarele intacte e ca și cum ai lovi... Analiză: Doborârea rachetelor în timp ce lași lansatoarele intacte e ca și cum ai lovi țânțarii fără să închizi geamul
b1.ro
Prima fotografie realizată de Kate Middleton, după ce a fost diagnosticată cu cancer.... Prima fotografie realizată de Kate Middleton, după ce a fost diagnosticată cu cancer. Mesajul ascuns din fotografia cu Prințul Louis (FOTO)
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si