Celebre peste hotare, casele din lemn au inceput sa le faca cu ochiul si romanilor. Cel mai bucuros e Vasile Purcariu, care, vreme de 20 de ani a facut astfel de locuinte doar pentru straini. Acum, cererea a crescut si pe piata noastra.
Mihai Vagauna- electrician: la bloc plateam plateam o medie de 400-500 de lei la gaz pe timp de iarna, pe cand aici am incalzire centrala pe gaz si platesc la jumatate.
Mihai Vagauna, tata a doi copii, a renuntat la apartament pentru o astfel de casuta. Are si motive, spune el. Casa nu e prietenoasa doar cu mediul, ci si cu buzunarul, astfel ca o locuinta atat de rentabila merita asteptata.
Vasile Purcariu -mester: o astfel de casuta trebuie 2 luni de zile lucrata la rosu in santier, dupa care trebuie sa stea 6 luni de zile pentru tasare pentru uscare, dupa care se revine cu slefuitul, cu lacuitul, dusumele plus geamuri, usi.
"Eu as da garantie 100 de ani, dar daca sunt tratate corespunzator, nu au moarte"
"La rosu ajunge cam 250-280 de uero in functie de compartimentarea casei, iar la cheie de obicei ajunge cam inca 60% din valoarea casei la rosu in functie de cererile clientilui."
Cei care isi doresc o casa construita ca pe vremea bunicilor mai au o varianta- pot sa aleaga ca model casele din Muzeul Astra din Sibiu.
Cosmin Calinescu, purtator de cuvant CNM Astra: am primi solicitari si din partea romanilor stabiliti in strainatate, in special in zonele muntoase, este un proiect de succes, in speta ca aceste solictari vin incontinuu.
O astfel de casa traditionala a fost construita de specialistii muzeului in comuna Arpasu de Jos.
Constantin Vacariu, primar Arpasu de Jos - prin intermediul Muzeului Astra am gasit si meseriasii de care dansii dispun si ei au si montat-o, ei au pus-o aici pe aceasta platforma
Adrian Scheianu, muzeograf: cu siguranta casa poate fi upgradata vorim de modernitate, confortului din zilele noastre, adaptata modului de viata modern.
Constructia unei astfel de case costa aproximativ 40.000 de lei.