Close sidebar
Close sidebar

Cât costă rachetele supersonice 3M22 Zircon, aflate în dotarea armatei rusești

Viteza acestor rachete este de peste cinci ori mai mare decat cea a sunetului, sau mai mult de 6.200 de kilometri pe oră.

Alexandra Bercea,


DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Racheta supersonică se deplasează cu o viteză de câteva ori mai mare decât cea a sunetului și urmează o traiectorie mult mai joasă şi mai plană decât rachetele balistice clasice. Acest lucru îngreunează detectarea lor de echipamentele de tip radar.

Rusia a anunțat că a folosit rachete supersonice în războiul cu Ucraina

Ministerul rus al Apărării a anunţat că a folosit, vineri, rachetele hipersonice  pentru a distruge un depozit de armament din vestul Ucrainei.

Citeste si: Deși ieri s-a vorbit despre pace, bombardamentele în Ucraina continuă cu aceeași intensitate

Potrivit ruşilor, racheta a distrus un mare depozit subteran de muniţie al trupelor ucrainene la Deliatin, în regiunea de sud-vest Ivano-Frankivsk.

Racheta a fost definită în mai multe rânduri drept „super-arma” de care dispune Vladimir Putin, destinată să elimine navele şi ţintele terestre.

Președintele american Joe Biden a confirmat luni că Rusia a folosit rachete hipersonice în invazia sa din Ucraina.

„Și dacă veți observa, Rusia tocmai a lansat o rachetă hipersonică...

Este, după cum știți cu toții, o armă cu impact, dar cu același focos pe ea ca orice altă rachetă, nu este o diferență atât de mare, cu excepția faptului că este aproape imposibil să o oprești. Există un motiv pentru care o folosesc.”, a declarat Biden.

Cât costă o rachetă 3M22 Zircon. Nu poate fi detectată de radar

Racheta hipersonică rusă nu poate fi detectată de radar din cauza vitezei, ceea ce face ca sistemele de apărare antirachetă precum cele folosite de ucraineni să fie prea lente.

Citeste si: Când intră bursele elevilor pe card. Anumite categorii de copii urmează să primească o sumă mai mică. Care este motivul?- kanald.ro

Citeste si: Doliu imensi! Interpretul de muzică populară a murit, cu doar o lună înainte de ziua lui de naștere. Fiica sa a făcut anunțul cutremurător:- wowbiz.ro

Citeste si: Ce mesaj i-a transmis Putin lui Donald Trump în ziua reîntoarcerii la Casa Albă și de ce ne privește și pe noi- antena3.ro

În SUA, Pentagonul s-a plâns de prețul prea mare al rachetelor hipersonice, de zeci de milioane de dolari bucata, și le-a cerut societăților producătoare să ia măsuri pentru a diminua costurile finale.

Bugetul solicitat în anul fiscal 2022 pentru cercetarea și dezvoltarea armelor hipersonice este de 3,8 miliarde de dolari, în creștere față de cele 3,2 miliarde alocate acestui capitol în anul anterior.

Detalii tehnice ale rachetelor 3M22 Zircon

Rachetele hipersonice Zircon sunt lansate de pe o navă sau submarin de suprafață. Prima lansare oficială de test a fost în octombrie 2020 și zboară la viteze de Mach 9 pentru a atinge ținte pe uscat sau pe mare.

La sfârșitul lunii decembrie 2021, Vladimir Putin a anunțat primul test de probă cu succes a unei rachete Zircon.

Alte teste au avut loc din octombrie 2020 în Arctica rusă, în special de pe fregata Amiral Gorchkov și de pe submarin in imersie.

Citeste si: Ce a pățit mama Geta? Getuța i-a trimis un pachet cu bunătăți mamei sale! "Dumnezeu să-ți dea sănătate și să te ferească de rău!"- kfetele.ro

Citeste si: Emilia Ghinescu: "Mă retrag în mine atunci cand mi-e dor". Artista își deschide inima în fața fanilor. Ce sentimente o încearcă- radioimpuls.ro

Citeste si: Ce mesaj i-a transmis Putin lui Donald Trump în ziua reîntoarcerii la Casa Albă și de ce ne privește și pe noi- antena3.ro

Racheta 3M22 Zircon (Tsirkon) este una dintre cele mai promovate arme din arsenalul rus. Programul Zirkon a început în 2011 și a intrat în etapa de testare activă în 2015. Una dintre cele trei mari rachete hipersonice dezvăluite public, Zircon este o rachetă anti-navă. Aceasta a fost concepută pentru a reprezenta o amenințare „de neoprit” pentru navele aflate la o distanță de 300-400 km.

Citeste si: Alarmele aeriene din Ucraina se aud până în România

Potrivit surselor rusești, Zircon este derivat din supersonicul P-800 Oniks, deși design-ul arată semnificativ diferit. Dimensiunile celor două rachete sunt comparabile. Zircon este estimat să aibă o lungime cuprinsă între 8-10 metri, iar P-800 să aibă o lungime de 8,6 metri în varianta lansată la suprafață.

Viteza acestor rachete este de peste cinci ori mai mare decat cea a sunetului, sau mai mult de 6.200 de kilometri pe ora.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI