Mulți visează la apartamentul sau casa mult dorită, dar cu toate astea sunt dezorientați! Analiştii ne avertizează: angajamentul unui credit pe 30 de ani poate fi mult mai costisitor decât o chirie, informează Observator.

Cumpărarea unei locuințe sau închirierea?

Așadar, înainte de a lua decizia corectă, ar fi bine să ne gândim de două ori la costurile generate în urma cumpărării unei locuințe, dar și la viitor.

De exemplu, în zona de nord a Capitalei, un apartament cu două camere poate ajunge şi la 150.000 de euro+ TVA, iar dacă închiriem un astfel de apartament, costurile ar putea ajunge undeva la 750 de euro, mai precizează sursa citată.

Citește și: EXCLUSIV- Cum arată prețurile de pe litoral în ceea ce priveste oferta de Paște și 1 Mai: ”Cred că nu o să dispară niciodată obiceiul acesta”

De asemenea, un apartament cumpărat din stadiul de proiect, care costa 60- 65.000 de euro, are o rată de 300-350 de euro, dar se închiriază cu peste 400 de euro.

Rată apartament București

Imagine reprezentativă pentru o locuință nouă.

[Sursa foto: iStock]

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

În acest context, băncile vin cu cele mai atractive oferte, astfel încât să-i atragă pe tineri și nu numai în a-și cumpăra o locuință. Și economiștii vin cu câteva recomandări. Aceștia spun că după primii cinci ani de dobânzi fixe, ar fi bine să cerem refinanţarea creditului.

Doar în perioada ianuarie-februarie 2024 creditele noi în lei acordate gospodăriilor populației pentru locuințe au atins pragul de 6,8 miliarde de lei (1,3 miliarde euro), potrivit raportărilor făcute de Banca Națională a României (BNR), precizează Wall Street. Printre tendințele identificate de specialiștii Imobiliare.ro

Finance se numără:

-rata medie plătită la bancă este de 400 euro/lună, fiind egală sau chiar mai mică față de o chirie pentru un apartament cu 2 camere

-bărbații sunt cei care solicită în număr mai mare un credit ipotecar, chiar dacă femeile sunt de cele mai multe ori cele care iau decizia finală de achiziție în familie, notează sursa de mai sus.

Rată apartament București

Imagine reprezentativă pentru o casă nouă.

[Sursa foto: iStock]

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Citește și: EXCLUSIV- Își mai permit tinerii să-și cumpere o locuință în anul 2024, sau preferă chiria: ”În următorii 10 ani casele se vor scumpi semnificativ”

Plafonul din Programul Prima Casă s-ar putea mări

Recent, băncile care acordă credite prin programul Noua Casă au solicitat ridicarea plafonului de 70.000 de euro pentru creditele cu avans de 5%.

„Avem solicitări de la instituțiile financiar bancare de ridicare a plafonului.

Propunerea instituțiilor bancare este să se alinieze la plafonul de 120.000 de euro. Practic o aliniere la codul fiscal și la cota redusă a TVA de 9%. Avansul va rămâne tot 5% și se vor putea cumpăra locuințe vechi și noi. E o propunere a sistemului bancar, iar decizia va fi luată după 1 iulie, în funcție de evoluția programului”, a declarat Dumitru Nancu, directorul FNGCIMM pentru Economica.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si