Close sidebar
Close sidebar

Cât de des trebuie să mergem la medic?

Ritmul vieţii de zi cu zi ne ţine, de multe ori, departe de cabinetul medicului, iar controalele anuale sunt tot timpul amânate. De câte ori nu v-aţi spus că vă simţiţi bine şi că momentul controlului poate fi amânat?

K.B.,


DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Lucrurile nu sunt însă atât de simple, în condiţiile în care unele afecţiuni sunt în primă fază „tăcute”, adică nu au o simptomatologie agresivă, care să vă pună pe gânduri. Pentru a evita complicaţiile viitoare şi pentru a preveni, în loc să trataţi, este necesar să nu ignoraţi analizele anuale.

Vizitele la medic depind de starea de sănătate

Evident, o persoană cu afecţiuni medicale diagnosticate se va prezenta la medic mult mai des. În cazul uneia aparent sănătoase, vizitele medicale trebuie făcute anual. Vă cunoaşteţi cel mai bine corpul, de aceea este important să nu ignoraţi schimbările sau micile semne care pot anunţa apariţia unor probleme.

Însă, de cele mai multe ori, un pacient ajunge la medic atunci când durerea se manifestă peste limita sa de suportabilitate. Din păcate, în multe cazuri, asta înseamnă că afecţiunea este deja instalată şi că tratamentul va fi mai dificil. Un alt semn care ar trebui să vă trimită la un control este durerea care nu cedează la medicamente. Un exemplu ar fi migrena, care nu cedează pe o peioadă de mai multe zile la antiinflamatoare. 

Medicul de familie, factorul esenţial

Cel mai în măsură să vă spună ce analize medicale trebuie să efectuaţi este medicul de familie. Acesta are acces la tot istoricul dumneavoastră medical. Vizita la medicul de familie înseamnă nu doar analize, ci şi măsurarea greutăţii, un factor extrem de important în depistarea anumitor afecţiuni. În cazul în care este nevoie, medicul dumneavoastră vă poate face recomandarea de a merge la un nutriţionist.

Cele mai importante analize anuale

În cazul doamnelor, examenul ginecologic anual este extrem de important şi nu ar trebui ignorat. Ecografia mamară, investigaţiile aparatului genital, dar şi testul Babeş-Papanicolau vă pot salva viaţa. La vârsta menopauezei este recomandată şi efectuarea unei osteodensitometrii (în baza acestui test se poate pune dignosticul de osteoporoză). 

În cazul bărbaţilor, analizele specifice prostatei sunt extrem de importante, în special după vârsta de 50 de ani.

Dacă problemele prostatei sunt depistate la timp, există şanse extrem de mari de vindecare.

Indiferent de sex, printre testele anuale de sânge recomandate se numără hemoleucograma, viteza de sedimentare a hematiilor (VSH), glicemia, profilul lipidic, transaminazele, ureea serică, creatinina serică, sumarul de urină etc. Daca vrei sa aflati ce reprezinta acesti termeni, le gasiti definitia folosind un glosar precum dictionarul medical de pe farmaciata.ro.

Citeste si: Cod galben de PLOI torențiale, descărcări electrice și GRINDINĂ! Care sunt județele afectate?- kanald.ro

Citeste si: Un bilet scris de Robert, descoperit la scurt timp după ce el și Giuly au fost descalificați din "Casa Iubirii". Cui îi era destinat? Conținutul lui, făcut public chiar de Robi, fostul său coleg de cameră- wowbiz.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Tensiunea arterială trebuie şi ea verificată şi puteţi face acest lucru când mergeţi la control la medicul de familie. Nu trebuie neglijate nici problemele dermatologice. Pielea şi aluniţele trebuie autoverificate lunar, iar un control la medicul specialist este recomandat anual. În cazul fumătorilor este recomandată efectuarea unei spirometrii în fiecare an. Testul este extrem de simplu, rezultatele se dau pe loc, şi poate depista afecţiuni extrem de grave precum bronhopneumopatia obstructivă cronică (BPOC), bronşita cronică, astmul bronşic, fibroza pulmonară sau bronşiectazia.    

Indiferent de categoria de vârstă din care faceţi parte, controlul medical anual nu ar trebui neglijat. În funcţie de sex, vârstă, factorii de risc (pacientul consumă alcool, este fumător etc.), istoricul medical şi familial, medicul de familie vă va îndrepta către investigaţii şi medicii specialişti de care aveţi nevoie. În încheiere, gândiţi-vă când aţi fost ultima dată la un control medical. Dacă a trecut prea mult timp, nu mai amânaţi, pentru că acest lucru vă poate salva viaţa.  

Citeste si: Veste excelentă pentru femeile din țara noastră! Cine poate ieși mai rapid la pensie- kfetele.ro

Citeste si: Momentul tragic în care o tânără influenceriță de 24 de ani și-a pierdut viața sub privirile îngrozite ale prietenei sale- radioimpuls.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Text: Alin Claudiu Popescu

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI