In articol:
"Majorarea taxelor, recesiunea, dezinformarea şi conflictele armate" sunt considerate a fi principalele riscuri pentru stabilitatea României în cursul anului viitor, potrivit Asociaţiei CFA România, alcătuită din experți fiscali și directori financiari.
"În ceea ce priveşte cursul de schimb euro-leu, în jur de 72% dintre participanţi anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni, iar restul o stagnare", spune asociația într-un comunicat de presă.
Citeste si: Pensiile românilor se indexează de la 1 ianuarie 2025! Cum poți vedea dacă ți se majorează pensia- kanald.ro
Citeste si: Lovitură pentru profesori! Salariile și sporurile, înghețate de la anul și asta nu e tot!- wowbiz.ro
Astfel valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 5,0627 lei pentru un euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni, valoarea medie a cursului anticipat este 5,0964 lei pentru un euro.
“Principalele riscuri anticipate de respondenţi pentru 2025 sunt atât economice – majorarea taxelor şi recesiune, cât şi non-economice, în această categorie intrând dezinformarea şi conflictele armate.
Veste proastă despre economia României
Referitor la evoluţia preţurilor proprietăţilor rezidenţiale în oraşe, 44% dintre participanţi, anticipează o scădere în următoarele 12 luni, în timp ce 33% anticipează o stagnare. De asemenea 72% dintre participanţi consideră că preţurile actuale sunt supra-evaluate, iar 28% că sunt corect evaluate.
Deficitul bugetului de stat prognozat pentru anul 2024 s-a majorat la valoarea medie a anticipaţiilor de 7,8% din PIB. In anul viitor acesta este estimat sa se reduca la valoarea de 6.5%.
Anticipaţiile de creştere economică pentru anul curent au continuat să se reducă faţă de exerciţiile anterioare şi se situează la valoarea de 1,6%.
Pentru anul viitor, economia este anticipată să decelereze la o rată de creştere a PIB real de 1,4%, existând şi opinii printre participanţii la sondaj de recesiune.