Haosul politic de la București găurește buzunarele românilor. Un miliard de euro pierdut în câteva minute
Haosul politic de la București, creat prin ieșirea PSD de la guvernare și prin atacurile reciproce dintre partidele pro-europene, are efecte economice devastatoare, într-un context bugetar extrem de șubred.
Cutremur pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB) imediat după anunțul făcut de premierul Marcel Ciolacu de a retrage PSD din coaliţia de guvernare. De asemenea, leul s-a devalorizat puternic joi în raport cu dolarul american.
Bursa a trecut pe scăderi abrupte după decizia-șoc. În doar câteva minute capitalizarea companiilor lisate a scăzut cu 5,2 mld. lei (1 mld. euro) la 359 mld. lei, arată calculele realizate de ZF.
Astfel de la o scădere de 0,4% la ora 11.30, bursa are acum minus 2,5%, iar acţiuni mari precum Banca Transilvania şi Petrom pierd câte 2%, arată sursa citată.
Principalul motiv al acestei scăderi are legătură cu noile incertitudini peste investitori, care şi aşa aveau nervii întinşi la maximum din cauza haosului politic, dar și al scăderii perspectivei ratingului de țară.
Potrivit sursei citate, indicele BET a scăzut cu 2,4% în primele ore după anunțul liderului PSD.
Ce se întâmplă cu cursul euro-leu după anunțul PSD
La ora 13.00 BNR anunță cursul oficial al leului în raport cu principalele valute. Potrivit cursului oficial al Băncii Naționale, EURO a scăzut ușor față de cotația de ieri.
Cursul BNR de joi, 19 decembrie este 4,9749 lei/euro, față de cursul de 4,9755 lei/euro.
Dolarul american s-a apreciat puternic, joi, de la valoarea 4,739 lei până la 4,7790 lei.
Rating de țară cu perspectivă negativă
Agenţia de rating Fitch a revizuit, marţi 18 decembrie, de la stabil la negativ perspectiva IDR a României (datorii pe termen lung).
De asemenea, Fitch a confirmat IDR la categoria "BBB-", printre motivele invocate fiind cele care ţin de factori de risc politic, inclusiv "credibilitatea politică erodată” şi incertitudinea politică, dar şi derapajele fiscale şi cheltuielile nesustenabile.
"Incertitudinea politică afectează perspectivele fiscale: Incertitudinea politică a crescut la niveluri ridicate, iar evaluarea noastră este că aceasta va avea probabil un efect negativ semnificativ asupra consolidării fiscale. Procesul alegerilor prezidenţiale a fost anulat de Curtea Constituţională după victoria surpriză în primul tur a candidatului ultranaţionalist Călin Georgescu, din cauza unor presupuse interferenţe electorale străine/ruseşti. De asemenea, Curtea Constituţională a prelungit mandatul actualului preşedinte, Klaus Iohannis, care trebuia iniţial să se încheie la 21 decembrie 2024, până la alegerea unui nou preşedinte”, arată agenţia de rating.