Cât de pregătită este România pentru o tragedie asemănătoare cu cea din Turcia? Impactul unui cutremur puternic
Cât de pregătită este România pentru o tragedie asemănătoare cu cea din Turcia? Cutremurul care a zguduit Turcia și Siria a speriat întregul mapamond. Ajutoare din toată lumea au fost trimise către țările aflate în nevoie. Cât de pregătită este România în caz de un cutremur puternic?
Author: Laura Macovei miercuri 08 februarie 2023 , 15:23
Cât de pregătită este România pentru o tragedie asemănătoare cu cea din Turcia? Potrivit statisticilor, Vrancea este cea mai recunoscută zonă seismică de la noi din țară, astfel că în cazul unui cutremur puternic, zona respectivă va fi pusă în pericol, iar Bucureștiul va fi printre cele mai afectate orașe, alături de restul ce înconjoară Capitala.
Un cutremur cu magnitudinea de 7,5 a lovit luni Turcia și Siria, dar și alte țări.
Potrivit președintelui turc, bilanțul morților din cele două țări a depășit pragul de 11.200 și crește de la o oră la alta. Peste 50.000 de răniți au fost salvați.
Cât de pregătită este România de un cutremur puternic?
Totuși, cel mai grav context din cazul României rămâne Bucureștiul. În urmă cu ceva timp, Raed Arafat declara că au fost achiziționate prin fonduri europene utilaje și tehnică grea de lucru pentru a remedia clădirile din Capitală.
Totuși, pașii au fost extrem de mici în tot acest răstimp.
„ Din păcate nu am avansat mult pentru că prevenire înseamnă consolidarea clădirilor. Recent, la Guvern, am avut o întâlnire cu toți factorii implicați și acolo s-a discutat mai mult despre legislația actuală care permite consolidarea și care să ne ajute, eventual, prin modificarea ei, să facem acest lucru mai consistent și mai rapid”,
Recent, controversatul edil Clotilde Armand, primar al sectorului 1 a vorbit deschis despre acest subiect. Clotilde se plânge că deși există buget pentru ca imobilele vechi să fie reabilitate, cadrul legal lipsește.
Clădirile din Capitală, un real pericol
Bucureștiul este în pericol în cazul unui cutremur puternic. Clădirile vechi ale Capitalei își spun cuvântul. Mai mult, Bucureștiul este recunoscut ca fiind capitala europeană a cutremurelor.
Acest „diagnostic” a fost primit după cutremurul din 1977, cu o magnitudine de 7,4, când cele mai multe clădiri ale Bucureștiului s-au prăbușit și mii de oameni au decedat.
Cutremurul din 1977 a distrus Bucureștiul. După acest dezastru de pe 4 martie, statul român a început să importe cunoștințe ținând cont de marile descoperiri în protecția antiseismică la nivelul structurilor din beton sau metal din SUA.