In articol:
Porumb copt. Porumbul este un aliment din categoria cerealelor. Cerealele integrale o sursă de carbohidrați excelentă pentru organism care oferă energie pentru întreaga zi. Prin consumul de porumb sunt preveniți creșterile și scăderile bruște de glicemie și dau senzația de sațietate.
Ce conţine porumbul?
Porumbul conține 7 grame de fibre/100 grame, iar nivelul optim de fibre, care previn constipația și mențin sănătatea tractului digestiv, este undeva la 20-25 g pe zi, spune medicul Laura Ene, pentru Ziare.com.
Porumbul este bogat în:
- acizi grasi Omega 3 si Omega 6;
- tiamina sau Vitamina B1 (100 g de porumb= 1/4 din doza zilnica recomandata;
- Vitamina B6 (100 g= 1/3 din doza zilnica recomandata);
- magneziu;
- seleniu.
Este foarte important de știut că 100 de grame de porumb crud conțin 360 de calorii.
Cât de sănătos este porumbul copt?
Potrivit specialiștilor, porumbul copt este mai sănătos comparativ cu cel fiert. Explicația este că vitaminele hidrosolubile (in cazul porumbului cele din complexul B) se distrug adesea prin fierbere la temperaturi înalte.
Citeste si: Trei rețete simple cu ouă pentru un mic dejun delicios și copii
Ținând cont de fapt că porumbul face parte din categoria cereale și amidonoase și este echivalent cu orezul, cartoful și pastele în ceea ce este găsit încărcătura glicemică, atunci când se consumă în cantități mari, indiferent de starea în care este mâncat, aceasta dezechilibrează glicemia, îngrașă. și se depune sub formă de grăsimi pe ficat, fiind vorba despre o creștere a trigliceridelor.
„O dietă sănătoasă și echilibrată este formată din 20 -25% proteine, 50- 55% glucide (carbohidrați) și 25- 30% lipide (grăsimi). De asemenea, organismul nostru are nevoie de vitamine și minerale în doza zilnică recomandată, precum și apă (cel puțin 2 litri pe zi) pentru a funcționa în parametri optimi”, a mai spus medicul Laura Ene.
Citeste si: Cum se manâncă papaya. Se găsește tot mai des și în supermarketurile de la noi