Datele statistice arata ca in fiecare luna din anul trecut am consumat cam 3,4 de kilograme de carne. Daca mai adaugam si preparatele din carne, ajungem cam la 4,5 kilograme pe luna. Dar, ce conteaza statistica, atunci cand la mijloc e vorba de mancare?
E importanta pentru a vedea mai ales ce mancam.
Din cele 54 de kilograme de carne si preparate din carne consumate anual de un roman, peste 25 de kilograme sunt reprezentate de carnea de porc. E singura varianta?
Porcul viu se vinde cu preturi cuprinse intre 10 si 12 lei. In anumite regiuni il gasim si la 8-9 lei pe kilogram.
Carnea transata, in functie de sortiment si calitate are preturi mai mari. Iar daca vrem sa punem pe masa un produs traditional, afumat natural si fara chimicale sau e-uri, atunci pretul poate creste.
Intram intr-un magazin unde gasim doar produse naturale.
El este un produs natural, este afumat cu fum si lemn de fag. Pentru ca nu este tratat cu toate chimicalele care sunt pe piata, are o culoare naturala, dar nu e culoarea rosiatica data de acele substante. Mergem mai departe? Normal. Ce spuneti daca ne uitam si la carnea de pui?
Puiul intreg reprezinta cea mai buna afacere din punctul de vedere al pretului.Avem
aici 3 sortimente de la 3 producatori. Iar pretul este cuprins intre 9 lei 79 si 18 lei 99 pe kilogram.
Un kilogram de carne de pui porneste de la aproximativ 9 lei. Este mai ieftin sa-l cumparati intreg. E drept, pierdeti mai mult timp transandu-l dumneavoastra. Dar castigati la pret si chiar la cantitate.
In general, cand vorbim de un produs ambalat, si pretul este mai mare.
Si asta din 2 motive principale. In primul rand, platim ambalajul, dar si munca celui care s-a ocupat de portionare.
Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro
Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro
Cine vrea ceva deosebit pentru masa de sarbatori poate opta pentru carnea de strut. Intram si noi intr-o ferma si cerem informatii.
Foarte multa lume cere carne de strut. Cel putin, acum de sarbatori, neasteptat de mult. Am dat recent drumul la abator si cererile au crescut foarte mult.
Un kilogram de carne de strut are preturi cuprinse intre 50 si 140 de lei.
Revenim pentru scurta vreme la statisticile oficiale.
Din cele 54 de kilograme de carne consumate anual de un roman, doar 10 la suta, adica 5,4 kilograme sunt reprezentate de carnea de vita.
Avem aici o pulpa de manzat, ambalata, iar pretul este de 28 de lei 99 de bani pe kilogram.
Chiar si asa, in magazine gasim suficiente sortimente de carne de vita, mai ales ambalata.
Cand vine vorba de carnea de vita maturata, preturile sunt pe masura.
Pornesc de la 70-80 de lei pe kilogram.
Trebuie sa stim cum sa alegem. Cerem lamuriri in bucataria unui restaurant, de la un specialist.
Carnea de peste este una sanatoasa, recomandata de mai toti specialistii.
Dar cum stam la capitolul preturi?
La peste, doar in acest galantar, gasim preturi cuprinse intre 5 lei si 29 de lei si 99 de bani!
Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro
Carnea de oaie are succes la mai ales la export. Romanii se apropie de acest tip de carne de sarbatorile pascale. Si cam atat. Potentialul e urias. Acest sector numara peste 13 milioane de capete, daca e sa aruncam o privire prin cifrele oficiale.
Indiferent ce tip de carne cumparam, in luna decembrie avem tendinta de a exagera. Sa facem o comparatie simpla, pentru a intelege mai bine.
Priviti acest brad festiv. Este o structura uriasa metalica. Doar ca pe exterior a fost captusit cu crengi adevarate. Nu s-a facut nicio economie. Dimpotriva. O multime de brazi au fost irositi!
Daca tot e din metal, de ce nu l-au lasat asa?! Cam asta e situatia si cu bugetul nostru. Cheltuim mai mult de sarbatori doar pentru ca la final sa aruncam ceea ce nu putem consuma. Nu mancam mai mult in luna decembrie. Pur si simplu ispita si campaniile de marketing isi spun cuvantul.