UPDATE: Mii de persoane s-au strans, sambata, in piata Colon din Madrid, demonstrand pentru unitatea Spaniei si apararea Constitutiei, a doua zi de la declararea independentei de catre Catalonia, relateaza ABC.

Demonstratia este organizata de Fundatia pentru Apararea Natiunii Spaniole (Denaes), la aceasta fiind prezenta si presedintele regiunii Madrid, Cristina Cifuentes.

Manifestantii au afisat bannere de sprijin pentru Garda Civila si pe scria "Puigdemont la inchisoare".

Membrii Parlamentului regional al Cataloniei au adoptat, vineri, cu 70 de voturi la zece si doua abtineri, o motiune prin care infiinteaza Republica catalana.

Dupa adoptarea motiunii de catre parlamentul catalan, premierul spaniol Mariano Rajoy a destituit Guvernul regional, a dizolvat Parlamentul catalan si a convocat alegeri regionale anticipate la 21 decembrie.
 

UPDATE: Directorul general al politiei catalane, Pere Soler i Campins, a fost destituit de Guvernul spaniol, aceasta decizie facand parte din masurile venite dupa hotararea de punere in aplicare a articolului 155 al Constitutiei Spaniei, relateaza agentia EFE, citata de La Vanguardia.

Pere Soler i Campins le-a adresat o scrisoare de despartire celor din politia catalana. “Vreau ca la despartire sa va spun ce v-am spus si cand am venit, ca voi fi mereu un aparator al vostru si la ordinele voastre”, a notat fostul sef al Mossos d'Esquadra.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

UPDATE: Germania si Marea Britanie si-au exprimat sustinerea fata de ”unitatea” Spaniei si au anuntat ca nu vor recunoaste declaratia de independenta a Parlamentului catalan, relateaza The Associated Press.

UPDATE: Catalani entuziasti ocupau la refuz, vineri seara, o piata centrala din Barcelona, pregatiti sa sarbatoreasca infiintarea unei republici catalane, proclamate de alesi regionali printr-un vot de independenta fata de Spania, relateaza The Associated

Press.

Manifestanti s-au adunat in fata sediului Guvernului catalan si i-au aplaudat pe pe oficiali si parlamentari care soseau si intrau in cladire.

Ei au indemnat ca steagul spaniol sa fie dat jos de pe aceasta cladire din secolul al XVI-lea.

UPDATE: Departamentul de Stat american a anuntat vineri ca sustine Guvernul spaniol in eforturile sale de a opri independenta Cataloniei, relateaza The Associated Press.

”Catalonia este parte integranta a Spaniei, iar Statele Unite sustin masurile constitutionale ale Guvernului spaniol menite sa mentina Spania puternica si unita”, a declarat o purtatoare de cuvant a diplomatiei americane, Heather Nauert.

Citeste si: Cel putin 23 de morti la periferia Jakartei, intr-un incendiu violent la o fabrica de artificii

Presedintele american Donald Trump indemna luna trecuta la mentinerea unitatii Spaniei, catalogand ”stupid” un vot de secesiune al guvernelor regionale.

Suveranitatea si integritatea teritoriala a Spaniei ”sunt si raman inviolabile”, iar declaratia catalana de independenta incalca acest principiu, afirma intr-un mesaj postat pe Twitter un purtator de cuvant al cancelarului in exercitiu Angela Merkel, Steffen Seibert.

Citeste si: Veste excelentă pentru femeile din țara noastră! Cine poate ieși mai rapid la pensie- kfetele.ro

Citeste si: Fiica Ralucăi Moianu nu a ascultat! Ce i-a interzis fosta prezentatoare TV tinerei de 19 ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Membrii Parlamentului regional al Cataloniei au adoptat vineri- cu 70 de voturi la zece si doua abtineri- o motiune prin care infiinteaza Republica catalana, relateaza The Associated Press. Opozitia a parasit hemiciclul, in semn de protest, inainte de vot

Spania se opune eforturilor in vederea independentei, iar Guvernul regional de la Madrid pregateste masuri prin care sa preia controlul asupra acesteo regiuni din nord-estul tarii.

Nicio tara nu si-a exprimat sustinerea fata de efortul secesionist.

Rezolutia indeamna la lansarea unui proces de independenta care include redactarea unor noi legi si deschiderea unor negocieri ”pe picior de egalitate” cu autoritatile spaniole in vederea stabilirii unei cooperari.

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si