Câte eclipse de lună şi de soare au loc în 2022? Fenomene astronomice spectaculoase vor putea fi observate și din România
Câte eclipse de lună şi de soare au loc în 2022? În 2022 vor avea loc pe glob patru eclipse, printre care două parţiale de Soare şi două totale de Lună.
Author: Alina Raducu miercuri 09 februarie 2022 , 12:55
Anul acesta vor avea loc mai multe fenomene astronomice spectaculoase, care vor putea fi observate și din România. Astronomii susțin că în 2022 vom avea parte, inclusiv două luni sângerii, eclipse parțiale de Soare și o serie de întâlniri planetare.
Prima eclipsă parțială de soare va avea loc pe 30 aprilie
În 2022, se vor forma două eclipse parțiale de Soare, atunci când Luna blochează o parte din discul solar pe cer.
Astfel, prima eclipsă va fi vizibilă în sudul Americii de Sud, în părți din Antarctica și deasupra unor părți din Oceanul Pacific și Oceanul Sudic.
Astfel, pe 30 aprilie, Luna va trece între Pământ și Soare, eclipsa maximă urmând să aibă loc la ora 20:41 UT, când până la 64% din discul solar va fi acoperit de Lună. Pentru a vedea cea mai mare amploare a eclipsei, spectatorii vor trebui să fie poziționați în Oceanul Sudic, la vest de Peninsula Antarctică.
Cei care vor urm[ri eclipsa în cele mai sudice părți ale Chile și Argentinei vor putea vedea aproximativ 60 la sută din soare acoperit de lună.
Pentru a putea observa în siguranță aceste fenomene astronomice sunt necesari ochelari de protecție. Chiar dacă soarele poate să nu mai apară la fel de strălucitor pe cer, privitul direct la el vă poate răni grav ochii, așa că, dacă intenționați să vedeți eclipsa pe 30 aprilie, asigurați-vă că folosiți ochelari care respectă standardele internaționale de siguranță.
Pe 7 și 8 noiembrie va avea loc o eclipsă totală de Lună
Cei din America de Nord și de Sud, Australia, Asia și unele părți ale Europei vor avea ocazia să privească luna roșie pentru a doua oară în 2022, atunci când o eclipsă totală de lună va avea loc în timpul nopții de 7 și 8 noiembrie.
În vestul Statelor Unite și al Canadei, în estul Rusiei, în Noua Zeelandă și în unele părți din estul Australiei, cei care privesc cerul vor avea ocazia să vadă desfășurarea întregii eclipse.
Între același timp, estul Americii de Nord și cea mai mare parte a Americii de Sud vor putea viziona faze parțiale ale eclipsei, pe măsură ce luna va apune în vest.
Astfel, luna va începe să se întunece de-a lungul marginii sale pe 8 noiembrie la ora 3:03 a.m.
PT, iar apoi întregul său disc va plonja în cea mai adâncă porțiune centrală a umbrei Pământului la ora 2:59 a.m. PT. Eclipsa se va încheia la ora 3:41 am PT, încheind un alt an minunat de observare a stelelor, potrivit National Geographic.
Eclipse de lună şi de soare ce vor avea loc în 2022
Eclipsa parţială de Soare din 30 aprilie 2022: vizibilă din sudul oceanului Pacific şi partea sudică a Americii de Sud.
Eclipsa totală de Lună din 16 mai 2022: va fi vizibilă din America de Nord, Groenlanda, Oceanul Atlantic, vestul Europei şi vestul Africii. Din România se va observa doar începutul eclipsei parţiale.
Eclipsa parţială de Soare din 25 octombrie 2022: va putea fi observată din Rusia, vestul Asiei, estul Europei şi nord-estul Africii. În România, Soarele va fi acoperit în proporţie de 44%, în nord estul extrem şi 32% în vestul ţării.
Eclipsa totală de Lună din 8 noiembrie 2022: va fi vizibilă în Estul Rusiei, Japonia, Australia, Oceanul Pacific, vestul şi centrul Americii de Nord.
Eclipsa totală de Lună din 16 mai 2022 se va observa doar faza de penumbră, Luna va apune exact când începe eclipsa parţială, la ora 5:26. În acel moment, Luna se va afla foarte jos, spre orizontul sud-vestic, în dreptul constelaţiei zodiacale Balanţa.
Eclipsa parţială de Soare din 25 octombrie 2022 va putea fi observată și din România, unde Soarele va fi acoperit în proporţie de 44%, în nord estul extrem, şi 32% în vestul ţării. La Alba Iulia, acoperirea soarelui va fi de aproximativ 37,06%, magnitudinea eclipsei 0.48. Va dura 2 ore, 20 minute, 53 secunde, în data de 25 octombrie, de la ora 12.22 pm, maxim ora 1.32 pm, final 2.43.
Pe 8 decembrie 2022, Luna va oculta planeta Marte. Fenomenul este cu atât mai spectaculos cu cât în data respectivă, Marte se va afla la opoziţie, moment în care planeta are strălucire maximă şi diametrul aparent maxim vizibil prin telescop.