Cate ore trebuie sa dormi in functie de varsta
Cate ore trebuie sa dormi in functie de varsta? Iata cat de important este somnul pentru organism și cate ore de somn ar trebui sa ai in functie de varsta!
Cate ore trebuie sa dormi in functie de varsta. Lipsa somnului afecteaza un numar din ce in ce mai mare de persoane din societatea moderna.
Dar ce se intampla atunci cand o persoana primeste o cantitate de somn mai mica decat are nevoie pentru a ramane treaza? Iată cat de important este somnul pentru corpul uman!
Specialistii sustin ca somnul este foarte important la orice varsta. Somnul alimenteaza in primul rand mintea, regenreaza corpul și întărește celulele din corp.
Unii oameni pot spune ca somnul reprezinta timp pierdut si nu vor sa doarma destul pentru a ave atimp si de alte activitati, cum ar fi munca, educatia sau altele. Insa, aceasta privare intentionata de somn apare mai degraba in cazul tinerilor.
Un alt exemplu in care somnul nu este indeajuns apare atunci cand locul de munca se face in ture de noapte si sarcini exagerate. Obiceiurile nesanatoase de somn, cum ar fi culcatul la ore tarzii.
Însă, unele efecte negative ale privarii de somn pot fi limitate prin repararea programului de dormit.
Citeste si: Cum poti sa faci fata mai usor stresului din timpul examenelor
Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Astfel, pentru a-ti imbunatatii obiceiurile legate de somn poti urma urmatoarele recomandari: mersul la culcare atunci cand te simti obosit; una program de somn fix, cu ore de trezire/culcare bine stabilite, evitarea consumului de alimente cu 2-3 ore inainte de culcare, citirea timp de 20 de minute inainte de culcare, practicarea unui sport in mod regulat, un dormitor linistit, intunecat si cu temperatura optima, evitarea utilizarii telefonului sau a
altor dispozitive care pot perturba somnul.Dar de cât somn avem nevoie pentru a nu resimți oboseala, in funnctie de varsta?
Timpul alocat somnului poate varia de la persoana la alta, iar unii oameni, cum ar fi adultii in varsta, pot fi mai rezistenti la efectele privarii de somn. Pe cand, copiii și adolescentii pot fi mai vulnerabili.
Expertii in sanatate ne recomanda ca durata de somn sa fie adaptata in functie de varsta, așadar:
- nou-nascutii – intre 14 si 17 ore pe zi;
- sugarii – intre 12 si 15 ore;
- copiii cu varste intre 1 si 2 ani – intre 11 si 14 ore;
- prescolarii (3-5 ani) – intre 10 si 13 ore;
- scolarii (6-13 ani) – intre 9 si 11 ore;
- adolescentii (14-17 ani) – intre 8 si 10 ore;
- adultii (18-64 ani)
Citeste si: Top patru beneficii ale sportului asupra sănătății organismului
Intreruperile programului de somn pot fi, in general, doar provocari minore pentru organism. Insa, o lipsa continua de somn poate duce la somnolenta excesiva pe durata zilei, la sensibilitate emotionala, reducerea performantelor la locul de munca sau scoala, obezitate, dar si la o diminuare generala a calitatii vietii.