Câte zile trebuie să stai în carantină dacă ai intrat in contact cu o persoană confirmată COVID-19
Iată câte zile trebuie să stai în carantină dacă ai intrat în contact direct cu o persoană infectată cu COVID-19! Ce prevede legea?
Chiar dacă suntem sau nu vaccinați împotriva coronavirusului, după ce am intrat în contact cu o persoană care a fost testată pozitiv cu Covid, intrăm automat într-o anchetă epidemiologică.
Vaccinurile împotriva Covid-19 protejează cu până la 90%, împotriva formelor grave ale bolii, însă într-un procent mai mic împotriva infectării.
Astfel, persoanle imunizate pot lua virusul, cazuri sunt destul de rare, dar de cele mai multe ori sunt asimptomatici. Totodată, cei vaccinați pot transmite virusul mai departe, în special către persoanele nevaccinate.
Carantinarea este obligatorie pentru persoanele nevaccinate, contact direct al unui caz pozitiv.
Dacă ești vaccinat și ai intrat în contact cu cineva infectat vei trece prin următoarele situații:
- ai simptome specifice virusului, moment în care ești testat de către DSP, ca parte a anchetei epidemiologice. Dacă ești confirmat pozitiv, indiferent că ești vaccinat sau nu, intri în izolare timp de 14 zile de la data la care ai luat contact cu persoana infectată
- nu ai simptome specifice virusului, DSP nu te va testa, chiar dacă ești trecut drept contact direct în ancheta epidemiologică, și astfel ești scutit de obligativitatea izolării pentru 14 zile, deoarece ești vaccinat împotriva Covid.
Potrivit articolului 6, alineatul 1 din Hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență (CNSU) din data de 1 iulie 2021, persoanele care au făcut ambele doze de vaccin şi au depăşit pragul de 10 zile de la administrarea celei de-a doua doze nu mai trebuie să stea în carantină dacă au luat contact direct cu o persoană confirmată cu COVID-19.
Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Citeste si: Bilanț coronavirus, marți 18 ianuarie. 70 de decese raportate azi, număr dublu de infectări
Important de menționat este definiția contactului direct, elaborată de INSP.
Astfel, „contactul direct este definit ca:
– Persoană care locuiește în aceeași gospodărie cu un pacient cu COVID-19;
– Persoană care a avut contact fizic direct cu un caz de COVID-19 (ex. strângere de mână fără igiena ulterioară a mâinilor);
– Persoană care a avut contact direct neprotejat cu secreții infecțioase ale unui caz de COVID-19 (ex. în timpul tusei, atingerea unor batiste cu mâna neprotejată de mănușă);
– Persoană care a avut contact faţă în faţă cu un caz de COVID-19 la o distanţă mai mică de 2 m şi cu o durată de minimum 15 minute;
– Persoană care s-a aflat în aceeași încăpere (ex. sala de clasă, sală de ședințe, sală de așteptare din spital) cu un caz de COVID-19, timp de minimum 15 minute şi la o distanţă mai mică de 2 m;
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
– Persoană din rândul personalului medico-sanitar sau altă persoană care acordă îngrijire directă unui pacient cu COVID-19 sau o persoană din rândul personalului de laborator care manipulează probe recoltate de la un pacient cu COVID-19, fără portul corect al echipamentului de protecție.
Legătura epidemiologică ar fi putut avea loc în perioada de 14 zile anterioare datei debutului.
Orice persoană care a purtat masca/echipamentul de protecție corespunzător și a respectat distanțarea fizică nu este considerată contact direct”, se arată în documentul INSP privind definițiile de caz pentru COVID-19.
Totodată, persoanele vaccinate nu sunt considerate contacți direcți și nu sunt obligate să intre în carantină. Se recomandă însă ca persoana pozitivă să fie izolată în casă, iar vaccinatul să poarte mască peste tot, chiar dacă este asimptomatic.
Chiar dacă este vaccinată, o persoană care a intrat în contact cu un caz pozitiv și are simptome de COVID-19 trebuie să facă un test PCR, iar dacă acesta iese pozitiv să se izoleze. Dacă iese negativ testul PCR (este necesar pentru vaccinații simptomatici, chiar dacă au ieșit negativi la un test rapid):
”Persoane vaccinate împotriva SARS-CoV-2 cu schema completă, precum si cele care au trecut prin boală, documentată cu bilet de externare din spital și/sau buletinul de analiză cu rezultat pozitiv, dar la care au trecut mai puțin de 180 zile de la data primului test pozitiv:
Citeste si: Vaccinarea obligatorie împotriva Covid pentru persoanele de peste 60 de ani, în Grecia