Începând cu data de 1 ianuarie 2024 o parte din noua lege a pensiilor a intrat în vigoare în țara noastră. Celelalte prevederi vor intra însă în vigoare începând din luna septembrie.

Astfel că noua lege prevede că de la 1 ianuarie 2024, pensiile vor crește cu 13,8% și vor fi recalculate în septembrie. Punctul de pensie va fi de 2.032 lei.

Muncă pensie minimă

Imagine reprezentativă pentru un pensionar.

[Sursa foto: iStock]

Citește și: Cât câştigă un angajat la Poştei Române după 30 de ani de muncă: ”Masa noastră de Paşte va fi una şi mai săracă”

Care este vârsta minimă de pensionare?

Vârsta de pensionare va fi aceeași pentru femei și bărbați, respectiv 65 de ani, introdusă gradual, însă condiția este ca stagiul minim contributiv de cotizare pentru a beneficia de pensie pentru limită de vârstă să fie de 15 ani.

"Este stagiul minim de cotizare, un lucru prevăzut în toate legislațiile naționale ale statelor membre din Uniunea Europeană, este o prevedere pe care noi am avut-o și în legea actuală, pentru că atunci când contribui într-un sistem ai nevoie de o anumită perioadă de contribuție minimă pentru a putea avea beneficii ulterior din acel sistem. Acum la noi stagiul este de 15 ani, am păstrat acest stagiu minim, nu am crescut nici stagiul minim, nici stagiul standard. De asemenea, pentru mame am introdus această noutate care a mai fost discutată și în Legea 127 și am discutat foarte clar cu Comisia Europeană și cu Banca Mondială și am ajuns la această prevedere cu șase luni pentru fiecare copil",

a explicat Marius Budăi, fost ministrul al Muncii, potrivit Antena 3 CNN.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Muncă pensie minimă

Imagine reprezentativă pentru pensionari.

[Sursa foto: iStock]

Citește și: Legea pensiilor s-ar putea schimba din nou. Valoarea punctului de referință, majorată pentru o categorie de pensionari?

Noua formulă ține cont de și punctele bonus, astfel românii care au muncit peste 25 de ani vor beneficia de 0.50 puncte pentru fiecare an muncit în plus, iar aceste puncte cresc la 0.75 în cazul celor care au muncit peste 30 de ani. Totodată, cei care au muncit peste 35 de ani vor beneficia în plus de un punct. Totalul punctelor bonus cumulate vor fi înmulţite cu punctul de referinţă, care are o valoare de 81 de lei.

Calculul pensiei= VPR x Numărul total de puncte

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

La calculul stagiului de cotizare contributiv de 15 ani nu se au în vedere perioadele asimilate respective, studiile superioare, stagiul militar, sporul pentru condiții deosebite/speciale de muncă – fostele grupe a II- a şi I de muncă (de 4 luni sau 6 luni la an), perioadele necontributive, anterior datei de 1 aprilie 2001.

De precizat este că pensia minimă sau indemnizaţia minimă socială este în valoare de 1.281 de lei.

Înștiințările de recalculare a pensiilor vor fi primite de către cei 3.5 milioane de pensionari din ţara noastră în luna mai, iar banii vor fi viraţi efectiv în luna septembrie.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si