Guvernul Orban și CSAT au aprobat la finele lunii noiembrie, strategia de vaccinare anti Covid-19 în Romania. Vaccinarea este gratuită și voluntară, vor exista centre în fiecare judet și în Capitală, dar și echipe mobile. Strategia definește toate etapele pe care le vor parcurge autoritățile din România. Imunizarea se va face treptat- primii vor fi vaccinați cei din sistemul medical, bolnavii de afecțiuni cronice şi bătrânii, dar şi angajaţii unor instituţii cu rol esențial în funcționarea societății.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că vaccinarea în masă a populaţiei ar putea începe în primăvara anului viitor, iar la începutul lui 2021 este probabil ca unul sau două vaccinuri să fie disponibile în România pentru imunizarea personalului medical şi a persoanelor cu risc. 

Citeste si: Când a început, de fapt, epidemia de coronavirus. Informațiile vin tocmai din Italia

Câți bani plătește, de fapt, România pentru vaccinul anti coronavirus 

România va beneficia la începutul anului 2021 de prima tranșă de vaccin cu un număr de aproximativ un milion de doze. Per total, România a agreat la nivelul Uniunii Europene să primească 10 milioane de doze vaccin anti-COVID, urmând ca într-o a doua fazănumărul de doze să fie suplimentat, în funcție de necesități. 

Executivul vrea să imunizeze 70 la sută din populație, adică exact pragul la care, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, campania s-ar dovedi eficientă.

Citeste si: Avertisment legat de vaccinul anti-COVID. Poate fi periculos pentru oamenii cu această afecțiune

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Loredana Groza a reacționat public după ce a văzut cu cine e Iulia Vântur în vacanță- wowbiz.ro

Citeste si: Sindromul capului care explodează, boala misterioasă care afectează tot mai mulți oameni. Ce este și cum se manifestă- antena3.ro

Bugetul Ministerului Sănătăţii a fost suplimentat cu suma de un miliard de lei la rectificare. Acesta a precizat, totodată, că au fost aprobaţi şi banii cu care România contribuie la instrumentul financiar al UE privind refinanţarea producătorilor de vaccinuri împotriva COVID, astfel încât România să aibă acces la aceste vaccinuri.

Ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu a anunțat la rectificarea bugetară acordarea a 567 de milioane de lei reprezentând contribuţia la Bugetul UE şi "suplimentarea fondului instrumentului financiar pentru sprijin de urgenţă în vederea refinanţării producătorilor de vaccinuri SarsCov2 din portofoliul Comisiei Europene pentru a se asigura accesul României la vaccinuri”.

Cât costă doza de vaccin Pfizer în cadrul UE

Uniunea Europeană a încheiat un acord pentru a plăti mai puţin pentru vaccinul COVID-19 dezvoltat de Pfizer decât Statele Unite. UE va plăti mai puţin decât prețul plătit de SUA, 19,50 dolari pe doză, a declarat un înalt oficial al Uniunii încă din luna noiembrie. Acelaşi oficial, care a dorit să îşi păstreze anonimatul, a precizat că preţul convenit de UE este mai aproape de 20 de dolari decât de 10 dolari, însă a refuzat să ofere o cifră exactă.

Conform acordului UE, 27 de ţări europene ar putea cumpăra 200 de milioane de doze şi ar avea opţiunea de a achiziţiona încă 100 de milioane.

Ulterior, Comisia Europeană a aprobat un alt contract, în cadrul Strategiei UE privind vaccinurile, de data aceasta cu societatea farmaceutică Moderna. Contractul prevede achiziționarea inițială a 80 de milioane de doze în numele tuturor statelor membre ale UE, plus o opțiune de a solicita până la 80 de milioane de doze suplimentare, care urmează să fie furnizate odată ce vaccinul s-a dovedit a fi sigur și eficace împotriva COVID-19.

Cât costă vaccinul Moderna

Cu o eficienţă de 94.5%, vaccinul dezvoltat de compania Moderna a fost al doilea care a intrat în faza ultimă de autorizare. Șeful companiei a anunţat că preţul pentru guvernele ţărilor care doresc vaccinul va fi între 25 şi 37 de dolari pentru o doză. Costul final e decis în funcţie de volumul comandat.

Citeste si: Adriana Bahmuțeanu a vorbit despre discriminările de care a avut parte din copilărie. Cum le-a depășit vedeta? „Cioara a ajuns în vârful pomului și tu ai rămas cărăuș de ziare.”- kfetele.ro

Citeste si: Horoscop zilnic, 10 septembrie 2024: Zodia care va avea parte de ghinion, situații dificile și emoții puternice- radioimpuls.ro

Citeste si: Șoferii care încalcă regulile din Codul Rutier vor fi amendați pe baza imaginilor filmate din elicopter. Ce văd polițiștii pe camere- antena3.ro

Contractul Uniunii Europene cu Moderna va extinde portofoliul deja larg de vaccinuri care urmează să fie produse în Europa, incluzând contractele semnate cu AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica NV, BioNTech-Pfizer și contractul aprobat cu CureVac.

Acest portofoliu diversificat de vaccinuri va asigura faptul că Europa este bine pregătită pentru vaccinare, de îndată ce vaccinurile se vor dovedi a fi sigure și eficace. Statele membre pot decide și să doneze vaccinul unor țări cu venituri medii și inferioare sau să îl redirecționeze către alte țări europene.

Cât plătesc americanii pentru vaccinul Pfizer

Statele Unite au fost de acord să plătească 19,50 dolari pentru o doză din cele 100 de milioane de doze Pfizer, un volum mai mic decât cel achiziţionat de UE. Dar Washingtonul are opţiunea de a cumpăra încă 500 de milioane în condiţii care urmează să fie negociate separat, iar preţul pe care îl va plăti nu este clar.

De ce europenii plătesc mai puțin

BioNTech a semnalat săptămâna aceasta că dimensiunea comenzii va avea impact asupra preţului pe doză în lumea dezvoltată şi, de asemenea, va fi diferit în funcţie de ţări sau regiuni.

În iunie, Banca Europeană de Investiţii, braţul financiar al UE, a acordat un împrumut de 100 de milioane de euro (118 milioane de dolari) pentru BioNTech pentru dezvoltarea şi fabricarea vaccinului său COVID-19, care a fost urmat în septembrie de încă 375 de milioane de euro de la Ministerul german al Cercetării.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si