Close sidebar
Close sidebar

Câți kilometri are cel mai lung fluviu din lume și câte țări străbate

Fluviile au fost dintotdeauna adevărate mane cerești pentru populațiile tuturor țărilor pe care le străbat. Dar v-ați întrebat vreodată care este cel mai lung fluviu din lume?

Alina Raducu,

Câți kilometri are cel mai lung fluviu din lume și câte țări străbate

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Iată care este cel mai lung fluviu din lume și care sunt țările pe care le străbate

Nil – are o lungime de 6.670 de kilometri, fluviu din nord-vestul Africii deține titlul de cel mai lung din lume.

Fluviul Nil este localizat în munții Rwandei și Burundi, acesta curge spre nord şi se varsă în Marea Mediterană, după ce traversează, împreună cu afluenţii lui, 11 ţări- Sudan, Sudanul de Sud, Burundi, Rwanda, Tanzania, Uganda, Eritreea, Kenya, Congo, Etiopia şi Egipt. Bazinul său hidrografic se întinde pe o suprafaţă ce depăşeşte 3 milioane de kilometri pătraţi.

Nilul împleteşte apele mai multor afluenţi, cei mai importanţi fiind Nilul Alb şi Nilul Albastru. Cel dintâi a fost numit aşa datorită argilei pe care o poartă şi care dă culoare specifică apei. Nilul Albastru furnizează aproximativ 80% din apa fluviului în timpul sezonului ploios.

Care este misterul din jurul izvoarelor Nilului?

Misterul din jurul izvoarelor Nilului Identificarea izvorului celui mai lung fluviu din lume i-a preocupat pe oameni încă din antichitate, dar s-a transformat, la mijlocul secolului al XIX-lea, într-o adevărată obsesie europeană.

Dacă pentru Nilul Albastru enigma locului din care izvorăşte a fost desluşită în secolul al XVI-lea, în ceea ce priveşte Nilul Alb misterul s-a păstrat până în secolul al XIX-lea.

Localizarea izvoarelor Nilului reprezintă una dintre cele mai controversate probleme geografice, o parte din aceste izvoare găsindu-se în statele Burundi cu "Luvironza-Ruvuvu-Ruvusu-Akagera" şi Rwanda cu "Rukarara-Nybarongo", alte izvoare fiind "Akagera-Nil", "Viktoria-Nil", "Albert-Nil","Bahr-al-Dşabal, "Nilul-Alb", "Nahr-an-Nil" şi "Nilul".

Citeste si: SFÂȘIETOR! Arina a fost filmată în momentul în care a murit. În videoclip se mai aud doar țipete- kanald.ro

Citeste si: Un bilet scris de Robert, descoperit la scurt timp după ce el și Giuly au fost descalificați din "Casa Iubirii". Cui îi era destinat? Conținutul lui, făcut public chiar de Robi, fostul său coleg de cameră- wowbiz.ro

Citeste si: Boala bizară de care suferă o tănără de 25 de ani. Riscă să moară dacă este sărutată și poate mânca doar 2 alimente- antena3.ro

Câți kilometri are cel mai lung fluviu din lume și câte țări străbate

Fluviul Nil, un paradis sălbatic?

Fluviul african străbate şi influenţează o varietate de ecosisteme.

Zona izvoarelor Nilului Alb abundă în păduri tropicale cu bananieri, bambuşi, arbori de cafea ori abanos; mai la nord, întâlnim savana, cu foarte puţini copaci, dar cu ierburi şi arbuşti. În Sudanul de Sud, creează o mlaştină uriaşă- Sudd, un paradis pentru crocodili şi hipopotami. Vegetaţia devine tot mai săracă pe măsură ce fluviul îşi continuă traseul spre nord, dispărând pe măsură ce Nilul ajunge în deşert. Una dintre cele mai importante componente ale florei Nilului este papirusul, o plantă erbacee acvatică, cu tulpina formată din foiţe membranoase, şi din care vechii egipteni au obţinut hârtia, dar şi funii, rogojini, pânze şi alte materiale.

Având în vedere fauna, aceasta este extrem de bogată, de la diverse specii de peşti ori păsări, la reptile ori mamifere. Cel mai cunoscut repretentant al faunei de aici îl constituie Crocodilul de Nil, cel mai mare crocodil din Africa, cu o lungime maximă de 6 metri şi o greutate de circa 500 de kilograme.

Citeste si: Top 10 cele mai frumoase lacuri din România

Omul şi-a pus amprenta pe traseul Nilului, iar intervenţiile din ultimele decenii sunt mai mult decât evidente. Una dintre acestea a avut loc în 1970, odată cu finalizarea Barajului Aswan, pentru a preveni inundarea anuală a regiunii sudice a Egiptului. Totuşi, barajul a provocat multe probleme noi, pentru că a împiedicat curgerea nămolului adus de ape, acesta acumulându-se pe fundul barajului şi în canale. Acest nămol a fost, de-a lungul timpului, un îngrăşământ natural pentru zona deltei, însă în prezent el este tot mai puţin. Îngrăşămintele chimice la care s-a apelat pentru a fertiliza solul au produs eroziuni, iar apele care se scurg de pe respectivele terenuri duc la moartea peştilor din Nil.

 

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Boala bizară de care suferă o tănără de 25 de ani. Riscă să moară dacă este sărutată și poate mânca doar 2 alimente- antena3.ro

 

 

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI