Câți români primesc pensii speciale și ce sumă încasează
Câți cetățenii români primesc pensie specială? Ministrul Muncii, Raluca Turcan a făcut mai multe declarații pe baza acestui subiect pentru a clarifica sumele încasate de unii dintre români din pensiile speciale, dar și câți dintre cetățeni dispun de acestea.
Author: Alina Raducu marți 16 februarie 2021 , 08:30
Aceaste dezvăluiri a fost făcute publice la începutul acestei săptămâni de către oficialul Guvernului Cîțu, Raluca Turcan. Aceasta a precizat din nou că baza creșterii pensiilor trebuie să fie principiul contributivității.
Câți români primesc pensie specială și câți bani încasează pe lună?
Majoritatea pensionarilor din România au un venit minim. Mai exact, conform datelor oficiale, e vorba de 4,9 milioane de români.
De asemenea, pentru aproape 10.000 de români, viața este una mult mai ușoară, dat fiind faptul că beneficiază de venituri de cel mai înalt nivel: pensiile speciale.
Potrivit ministrului Raluca Turcan, 9.500
de români dispun de astfel de venituri, media lor fiind undeva la 9.600 de lei, adică aproape 2.000 de euro.
”În momentul de faţă avem 9.500 de beneficiari de pensii speciale şi pensia medie pentru aceştia este undeva de 9.600 de lei, în timp ce în sistemul de pensii publice avem aproximativ 4,9 milioane de pensionari cu o pensie medie de 1.500 de lei şi în total în România există aproximativ 2,7 milioane de pensionari care sunt sub nivelul pensiei medii.
Normal că toată lumea resimte ca o inechitate ceea ce s-a întâmplat în timp prin vot în Parlament pe sistemul de legi speciale”, a explicat ministrul Muncii, Raluca Turcan, la un post Tv.
Ce spune Ministrul Muncii despre majorarea pensiilor?
Raluca Turcan a precizat că actuala lege a pensiilor este profund inechitabilă și a mai spus că majorarea ”din pix” a pensiilor cu 40% a creat un orizont de așteptare care nu poate fi susținut în actuala situație bugetară.
”Politicienii la ceas de alegeri s-au gândit din pix să spună că pensiile trebuie crescute cu 40%, au creat un orizont de aşteptare care în condiţiile bugetare actuale nu poate fi susţinut.
Pentru majorarea pensiilor cu 14% la 1 septembrie anul trecut, efortul bugetar este de circa 8 miliarde de lei.
Întreg efortul de combatere a pandemiei a fost de circa 16 miliarde de lei. Aici avem bugete extrem de mari. În materie de pensii trebuie să te gândeşti la întregul efort bugetar, cât de mult pot creşte pensiile, cât de echitabilă este această majorare şi noi optăm pentru o formulă în care să crească mai repede pensiile mai mici şi să le ajungă din urmă pe cele care au crescut mai repede, şi să punem un pic degetul şi pe pensiile speciale”, a
mai adăugat Raluca Turcan.