Câți români programați să se vaccineze cu AstraZeneca au renunțat de ieri până azi
Cel puțin zece țări europene au decis până acum să oprească temporar administrarea vaccinului AstraZeneca. În România, s-a decis carantinarea unui lot de vaccinuri cu probleme.
Potrivit oficialilor CNCV vaccinarea este un act benevol și au existat situatii in care oamenii înscriși inițial la programare și-au mai schimbat sau amânat opțiunea și pentru celelalte tipuri de vaccin, nu doar pentru cel de la AstraZeneca.
Anunțul OMS despre vaccinul AstraZeneca. Conform purtătoarei de cuvânt a OMS, experţii organizaţiei analizează informaţiile despre formarea de trombi, însă deocamdată nu a fost stabilită nicio legătură de tip cauză-efect.
"Trebuie să ne asigurăm întotdeauna că studiem toate alertele de securitate când distribuim vaccinuri şi trebuie să le examinăm, dar nu există nicio indicaţie de a nu-l utiliza", a declarat Margaret Harris. Oficialul OMS a declarat tranșant:" Da, ar trebui să continuăm să utilizăm vaccinul de la AstraZeneca, nu există vreun motiv de a nu-l utiliza".
Bulgaria suspendă vaccinarea cu serul AstraZeneca
Premierul bulgar Boiko Borisov a anunţat vineri suspendarea vaccinării cu vaccinul împotriva covid-19 AstraZeneca-Oxford, la o zi după decizii similare în Danemarca, Islanda şi Norvegia, din cauza unor cazuri grave de formare a unor cheaguri de sânge, relatează AFP.
Boiko Borisov a ordonat oprirea vaccinării populației cu serul AstraZeneca până în momentul în care Agenţia Europeană a Medicamentelor va elimina orice dubiu în ceea ce privește administrarea acestui vaccin.
„Am dispus oprirea vaccinărilor cu AstraZeneca pânâ când Agenţia Europeană a Medicamentelor (EMA) elimină orice dubiu privind inocuitatea sa”, a precizat Borisov.
Valeriu Gheorghiță, despre campania de vaccinare cu Astra Zeneca
Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare a declarat că cei care s-au vaccinat cu lotul AstraZeneca venit în țară nu au de ce să se teamă, nefiind dovezi care să ateste o legătură între vaccin și evenimentele adverse raportate persoanelor din alte țări.
El a mai precizat că evenimentele trombotice vor fi evaluate.
Trebuie să nu intrăm în panică. Atunci când apar modificări în starea de sănătate, luăm legătura cu medicul de familie sau serviciul de urgență, însă nu trebuie să intrăm în panică la acest moment pentru că nu este cazul”, a declarat Gheorghiță, la Digi24.
“Italia a ridicat o suspiciune legată de apariția a două evenimente majore de natură trombotică pe un lot ABV2856 și a decis să suspende vaccinarea cu acest tip de vaccin din lotul aferent.
"Am făcut o evaluare cât se poate de rapidă a tipului de vaccin pe care l-am primit și al loturilor transmise, în România prima tranșă recepționată pe 7 februarie a fost din acest lot, de aproximativ 81.600 de doze și au fost utilizate 77.049 de doze din acest al doilea lot de ABV2856. Au mai rămas neutilizate 4257 de doze. Sunt carantinate. Ele vor fi păstrate", a precizat medicul Valeriu Gheorghiță.