Universitari din Cluj si Mures au descoperit cum pot cu ajutorul unei ciuperci se poate  obtine o cantitate mai mare de artemisinina, substanta folosita in medicamentul ce trateaza  malaria. Cercetarea lor a fost publicata intr-una dintre cele mai citate reviste stiintifice din lume, Frontiers in Plant Science. in cercetarea lor, inceputa acum 6 ani, s-au folosit zeci de plante medicinale numite uzual nafurica (Artemisia annua) si o ciuperca simbionta (Rhizophagus irregularis).

Nafurica e o planta medicinala cultivata in regiunile tropicale si subtropicale care produce in mod normal substanta folosita in tratamentul malariei, dar nu in cantitati mari din lipsa apei.

Artemisinina a fost descoperita de cercetatoarea chineza Youyou Tu care a luat, in 2015, Premiul Nobel pentru aceasta mare reusita in Medicina. Daca studiul cercetatorilor din Cluj si Mures va demonstra ca substanta ce trateaza malaria poate fi produsa industrial, atunci – sustine Balog -  pretul medicamentului folosit in tratarea malariei ar putea scadea.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Citeste si: Descoperirea făcută de un bărbat din Satu Mare după ce bancomatul i-a refuzat banii pe care încerca să îi depună- wowbiz.ro

Sursa: adevarul.ro 

 

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si