Seful politiei capitalei, Dragos Orlando Nicu isi da demisia din considerente de onoare profesionala. Si adjunctul sau, Stefan Marius Eugen face acelasi gest. Dar este abia inceputul unei anchete care ne arata ca sistemul nu functioneaza dupa reguli clare. In raportul prezentat de seful politiei romane se arata ca primul caz in care ar fi fost implicat politistul dateaza din 2009. Au urmat apoi alte 4, in 2012, 2015, 2016 si ultimul, de anul acesta.
Cum a fost posibil ca barbatul sa fie angajat al politiei romane in tot acest timp? Raportul intocmit de seful politiei romane dezvaluie un personaj cheie. Seful politistului, Vornicu Rene Emanuel! Acesta era seful Serviciului de Supraveghere Rutiera pentru Sectoarele 1,2 si 6 din cadrul Brigazii Rutiere. Pare de negasit zilele acestea. A fost eliberat din functie pana cand situatia se va clarifica.
"Manifesta superficialitate in modul de intocmire a planificarii in serviciu a agentului de politie...agentul nu respecta programul de lucru, ci isi desfasura activitatea in functie de orarul si prioritatile sefului sau direct"
In 2016, Vornicu a aflat ca subalternul sau este acuzat de agresiune. Politistii sectiei 18 au facut o nota explicativa pe care au dat-o mai departe, la Brigada Rutiera.
"In cazul de fata fiind consemnat in aceasta nota telex de raportare a evenimentului, de doua ori, faptul ca cel in cauza este agent in cadrul directiei generale a politie mun bucuresti la brigada rutiera"
"Se cunoastea din dimineata 10.12 la nivelul brigazii politiei rutiere"
Parchetul are insa o alta varianta.
"La finalizarea ...nu scria calitatea de politist"
Seful politiei romane mai scrie in raport ca seful politistului Eugen Stan nu a manifestat interes in documentarea eventualelor probleme, cu toate
DAN ANTONESCU, FOST SEF SERVICIU:
"Acest om nu avea nici amprentele si nici in baza de date genetice de aici existenta unor dosare..procurorul trebuia sa aprecieze calitate activitatilor desfasurate de politisti"
In raportul sefului politiei romane se mai arata si alte nereguli. Politistii care de-a lungul timpului au instrumentat cazurile in care ar fi fost implicat colegul lor de la brigada rutiera nu si-ar fi facut datoria ca la carte. Adica ar fi omis sa ridice anumite urme care ar fi dus la identificarea autorului acelor infractiuni.
Acum, 22 de oameni ai legii vor da explicatii in fata procurorilor, pentru a se afla cum a fost posibil ca un politist sa atace de cinci ori intr-o perioada atat de lunga de timp si nimeni sa nu ia masuri pentru pedepsirea acestuia. Scandalul politistului a ajuns si la nivel politic. Ministrul de interne i-a cerut demisia sefului politiei romane, iar premierul o acuza ca minte. Si, in plus, nici nu a fost de acord cu inlaturarea lui Bogdan Despescu de la sefia politiei romane.