Close sidebar
Close sidebar

Ce activități au pregătit autoritățile române de Ziua Europei

Ce activități au pregătit autoritățile române de Ziua Europei. În fiecare an, la data de 9 mai este aniversată Ziua Europei. Iată semnificația zilei de 9 mai, dar și ce au pregătit autoritățile.

Laura Macovei,

Ce activități au pregătit autoritățile române de Ziua Europei

[Sursa foto: colaj pixabay]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Ce activități au pregătit autoritățile române de Ziua Europei. Pe 9 mai 1950, ministrul francez de externe Robert Schuman, propunea printr-o declarație un plan de colaborare economică între Franța și Germania cu scopul eliminării rivalităților dintre cele două state. 

În 1985, decizia a fost luată de Consiliul European de la Milano.

Activitățile organizate de autoritățile române de Ziua Europei

Ce activități au pregătit autoritățile române de Ziua Europei

[Sursa foto: europarl.europa.eu]

Cu ocazia acestei zile, autoritățile și instituțiile locale au pregătit mai multe evenimente, precum ceremonial militar, crosuri, dar și exerciții demonstrative de dresaj canin în prezența forțelor de ordine.

La Timișoara, spre exemplu, programul dedicat Zilei Europei începe la ora 11, cu un ceremonial militar și religios, în Piața Libertății. Tot aici, vor fi și demonstrații de dresaj canin, de gimnastică sau karate. Seara se va încheia cu un concert susținut de Feli Donose, alături de Ansamblul „Timișul” & Orchestra „Lira”.

  • vineri, 5 mai,  10.00-12.00, la  Brașov  are loc un  seminar pe tema dezinformării și rolului UE în combaterea acestui fenomen,  găzduit de Universitatea Transilvania din Brașov.
    Tinerii vor avea ocazia de a dialoga cu deputați din Parlamentul European, precum și cu jurnaliști, pe subiectul dezinformării și rolului UE în combaterea acestui fenomen. Mai multe detalii sunt disponibile  aici.
  • luni, 8 mai 2023 Casa Europa  găzduiește o  piesă de teatru-forum  despre importanța participării la alegerile pentru Parlamentul European de anul viitor, a respectării drepturilor cetățenilor europeni, precum și a nediscriminării.
    Piesa face parte din cadrul Caravanei „ Stă în puterea ta să schimbi ceva!”  și este realizată cu ajutorul voluntarilor care fac parte din trupa de actori amatori a  Centrului Europe Direct București. Această activitate non-formală este adresată tinerilor, în special celor din categoría „ first time voters ” la alegerile europene ce vor avea loc în 2024.
  • marți, 9 mai 2023, o recepție dedicată Zilei Europei la care sunt invitați reprezentanți ai autorităților centrale, mediului academic, societății civile, lideri ai comunităților în care activează și prieteni ai Uniunii Europene.
  • m arti, 9 mai 2023  - sărbătorim Ziua Europei la  București  (Fântâna de la Universitate, în intervalul orar 12:00-15:00).  „Hai să facem viitorul verde!”  este un eveniment dedicat elevilor de liceu și își propune să evidențieze importanța reciclării în procesul combaterii schimbărilor climatice și a poluării atmosferice, cu atât mai mult cu cât, la nivel european și mondial, există numeroase provocări în ceea ce privește scăderea emisiilor de gaze cu efect de seră și a altor emisii. Evenimentul este organizat în parteneriat cu Centrul Europe Direct București

Citește și: Două românce au reușit să facă celebre costumele populare peste ocean

Instituțiile europene invită cetățenii să participe la o multitudine de activități online sau la fața locului, în statele membre și în lumea întreagă. Consultă  portalul dedicat Zilei Europei  pentru a afla ce activități se desfășoară în apropiere de tine.

Ce reprezintă ziua de 9 mai

Ce activități au pregătit autoritățile române de Ziua Europei

[Sursa foto: PixaBay]

Citeste si: SFÂȘIETOR! Arina a fost filmată în momentul în care a murit. În videoclip se mai aud doar țipete- kanald.ro

Citeste si: Un bilet scris de Robert, descoperit la scurt timp după ce el și Giuly au fost descalificați din "Casa Iubirii". Cui îi era destinat? Conținutul lui, făcut public chiar de Robi, fostul său coleg de cameră- wowbiz.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Primul pas în formarea Uniunii Europene a fost făcut pe 9 mai 1950. Atunci, ministrul francez al afacerilor externe, Robert Schuman, a citit în fața presei din întreaga lume o declarație prin care chema Franța, Germania, precum și alte patru state, să își adune la comun producțiile de oțel și cărbune, punând astfel  bazele unei federații europene.

Robert Schuman a propus atunci formarea unei instituții europene supranaționale care să se ocupe de industria de cărbune și oțel, bază a puterii militare.

Declarația lui Robert Schuman a ajutat la construcția Uniunii Europene. Statele din Benelux și Italia s-au alăturat Franței și Germaniei, iar pe 18 aprilie 1951, a fost semnat Tratatul de la Paris prin care era instituită Comunitatea Europeană a Cărbunelui și Oțelului- CECO, între Germania, Franța, Belgia, Italia, Luxemburg și Olanda.  

Citește și: A murit "vrăjitorul" de la Real Madrid. Cine a fost legendarul Amancio Amaro

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Pe 25 martie 1957, aceste țări au semnat Tratatele de la Roma prin care instituiau Comunitatea Economică Europeană (CEE).

În cadrul acestui proiect s-au alăturat Irlanda, Marea Britanie și Danemarca în anul 1973, Grecia în 1981, Spania și Portugalia în 1986, Suedia, Austria şi Finlanda în 1995. Pe 1 mai 2004, alte zece state: Cehia, Ciprul, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Slovacia, Slovenia, Polonia şi Ungaria.

Pe 1 ianuarie 2007, România și Bulgaria aderă la Uniunea Europeană. În prezent, Uniunea Europeană are 27 de state membre. 

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI