”Apreciem foarte mult poziţia echilibrată a prietenilor noştri chinezi cu privire la criza din Ucraina. Înţelegem întrebările şi preocupările dumneavoastră în acest sens”, a declarat Vladimir Putin într-un discurs de deschidere al întâlnirii.

Citeste si: VIDEO- Vladimir Putin se întâlnește cu Xi Jinping, președintele Chinei

”În timpul întâlnirii de astăzi, desigur, vom explica în detaliu poziţia noastră cu privire la această problemă, deşi am mai vorbit despre asta”, a subliniat el.

Într-o demonstraţie simbolică de forţă şi unitate, marina rusş şi chineză au efectuat patrule şi exerciţii comune în Oceanul Pacific cu doar câteva ore înainte de întâlnirea liderilor.

Mesajul lui Xi Jinping pentru Putin

Xi Jinping a declarat că Beijingul ”va colabora cu Rusia în vederea extinderii unui sprijin reciproc puternic în chestiunile care ţin de interesele esenţiale ale celuilalt” şi ”va juca un rol principal în consolidarea stabilităţii şi energiei pozitive într-o lume a schimbării şi dezordinii”, potrivit News.ro.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Xi Jinping a mai spus că apreciază ”aderarea Rusiei la principiul unei singure Chine şi a subliniat că Taiwanul este o parte a Chinei”.

Citeste si: Tentativă de asasinat la adresa lui Vladimir Putin

China a oferit sprijin tacit acţiunilor Rusiei în Ucraina, în timp ce Moscova a sprijinit Beijingul şi a criticat Washingtonul pentru vizita preşedintei Camerei SUA, Nancy Pelosi, la Taipei, în august.

China și Rusia vor să impună o nouă ordine mondială

La începutul întâlnirii de joi, Putin a subliniat consolidarea legăturilor economice dintre China şi Rusia, comerţul bilateral depăşind 140 de miliarde de dolari anul trecut.

Citeste si: Vladimir Putin, în Uzbekistan

”Sunt convins că până la sfârşitul anului vom atinge noi niveluri record, iar în viitorul apropiat, aşa cum s-a convenit, ne vom creşte cifra de afaceri anuală comercială la 200 de miliarde de dolari sau mai mult”, a spus Vladimir Putin.

Putin a condamnat Statele Unite pentru ceea ce a numit ”provocări” în strâmtoarea Taiwan şi a criticat încercările de ”a crea o lume unipolară”. Aceste încercări, a invocat el, ”au luat recent o formă urâtă şi sunt absolut inacceptabile pentru majoritatea statelor de pe planetă”.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si