In articol:
Fiind vorba de un eveniment important, organizarea unei mese de Sărbători nu este chiar floare la ureche, având nevoie de o pregătire temeinică.
Indiferent cât de gustoase și îndestulătoare ar fi preparatele culinare, o masă de Sărbători nu este completă dacă acestea nu sunt însoțite și de o serie de băuturi care să le facă
Pentru că se apropie o perioadă marcată de două sărbători importante și de festinurile aferente, îți reamintim lista de băuturi care nu trebuie să lipsească de pe masă la astfel de ocazii.
Citește și: Ședințe foto de la târgul de Crăciun de la Sibiu
Țuică sau palincă
Pentru că tradiția este prezentă la tot pasul, o masă de Sărbători se începe cu o băutură tradițională, menită să stimuleze pofta de mâncare.
Nu toată lumea are posibilitatea să își producă aceste licori cu resurse proprii, însă nu va fi nicio problemă să le procuri dintr-un magazin de băuturi. În general, țuica și palinca sunt băuturi alcoolice ieftine, așa că vei putea să găsești ceva de calitate la prețuri rezonabile.
Citește și: Goana după decorațiunile de Crăciun
Vermut sau alte aperitive
Trebuie să ai ceva pregătit și pentru cei care nu agreează țuica sau palinca și preferă înainte de masă ceva mai ușor. În acest caz, cea mai bună alternativă este vermutul – un vin mai dulce și mai aromatizat, care poate fi servit cu o coajă de lămâie sau de portocală.
Citeste si: Daniela Gyorfi, dezvăluiri inedite despre Liviu Guță. Ce crede artista despre dispariția acestuia- kanald.ro
De asemenea și lichiorurile mai tari denumite generic „aperitive” sunt o alternativă viabilă înainte de masă. Acestea fac poftă de mâncare și pregătesc organismul pentru festinul culinar ce va urma.
Citește și: Bunătăți pentru masa de Crăciun
Vin
Vinul este băutura de bază la orice masă de Sărbători, având scopul de a întreține buna dispoziție dar și de a pune mai bine în valoare gustul și aromele felurilor de mâncare din farfurie.
De aceea, vinul nu se alege absolut la întâmplare ci ținând cont de mâncarea din meniu. Astfel, la feluri de mâncare cu carne și sosuri roșii se servește vin roșu, iar alături de cele cu carne albă și sosuri albe, se servește vin alb. Cum la mesele de sărbători nu prea se consumă pește, pui sau fructe de mare, predomină vinul roșu.
Cu cât mâncarea este mai grasă, cu atât vinul roșu trebuie să fie mai „greu”, adică să aibă un conținut mai mare de tanin. Totuși fă-ți și un stoc de vin alb, pentru orice eventualitate.
Șampanie sau vin spumant
Dacă ne referim la Revelion, toată lumea știe că trecerea dintre ani se face ciocnind o cupă de șampanie, însă această băutură își are locul și la mesele organizate cu alte ocazii. Nu e neapărat să ai o șampanie franțuzească autentică, pentru că la noi, termenul de „șampanie” se folosește le modul general referindu-se la orice vin spumant.
Așadar, nu este atât de importantă zona de origine a băuturii, ci semnificația sa simbolică. Bineînțeles, trebuie să fie și un produs de calitate, însă există nenumărate tipuri de spumant din care poți alege băutura potrivită.
Citește și: Andreea Mantea, la Sibiu, pentru castingul "Casa Iubirii"/ “Am avut o discutie cu Mos Craciun…”
Lichior
Orice masă festivă se încheie cu desertul, iar pentru acest moment evident că sunt recomandate băuturile dulci. Lichiorul este prin definiție o băutură dulce și aromată, așa că merge perfect în compania oricărui desert. Sunt de preferat lichiorurile slabe, cu gust și aromă pronunțată, mai dulci decât desertul în sine.
Un fel de mâncare mai dulce va estompa gustul lichiorului, care astfel va părea fad.
Desigur, noi ți-am prezentat aici doar strictul necesar, însă aceasta nu înseamnă că trebuie să te rezumi doar la atât. Poți adăuga în listă și alte băuturi pentru a satisface cât mai multe gusturi, însă cel mai important este să știi care este momentul cel mai potrivit pentru a le pune pe masă.
Citește și: Cele mai frumoase colinde de Crăciun în 2022