Astfel, documentul se va numi „certificatul verde digital european” și va demonstra că deținătorul său a fost vaccinat anti-Covid-19, dar și că are un test negativ pentru Coronavirus sau că a trecut deja prin acest virus.

Când va fi disponibil pașaportul european de vaccinare?

Începând din iulie 2021, deținătorii unui pașaport european de vaccinare vor putea călători mai ușor în UE, dar și în spațiul Schengen.

Răspundem la cele mai importante întrebări.

Totodată, certificatul va fi în format digital sau pe hârtie. Certificatul pentru COVID-19 urmează să fie în vigoare timp de 12 luni. Certificatul nu va reprezenta o condiție pentru exercitarea dreptului la libera circulație și totodată nu va fi considerat un document de călătorie.

Citeste si: Organizaţia Mondială a Sănătăţii anunță că variantele de COVID-19 vor avea alte denumiri

Ce beneficii are pașaportul european de vaccinare. Începând din iulie, posesorii pot circula liber în Uniunea Europeană
Ce beneficii are pașaportul european de vaccinare. Începând din iulie, posesorii pot circula liber în Uniunea Europeană[Sursa foto: PixaBay]

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Coiful de aur de la Coțofenești a fost găsit acum aproape 100 de ani de copii care pășteau vacile și a ajuns adăpătoare pentru găini- antena3.ro

Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro

Citeste si: Veste bună pentru români. O nouă tranșă de vaccin anti-COVID Johnson&Johnson ajunge în ţară

Ce conține pașaportul de vaccinare pentru COVID-19?

În certificat voor apărea datele de identificare a posesorului, însă „certificatul verde digital european" va mai atesta:
• dacă și când a avut loc vaccinarea împotriva COVID-19 și cu ce vaccin
• dacă și când cineva s-a vindecat după infectarea cu SARS-CoV-2
• când a fost efectuat cel mai recent test (negativ) pentru COVID-19.

Citeste si: Compania Moderna a cerut aproparea oficială a vaccinului său anti-COVID în SUA

Însă, pe lângă statele Uninunea Europeană, și statele Schengen, adică- Islanda, Norvegia, Liechtenstein și Elveția- vor recunoaște certificatul UE.

Pot obține certificatul de vaccinare european toate persoanele, indiferent de naționalitate, care au reședința legală în UE. Totodată, persoanele responsabile pentru eliberarea pașaportului de vaccinare sunt instituțiile naționale, precum spitalele, centrele de testare sau autoritățile sanitare.

Citeste si: Florin Cîţu: „Revenim la normalitate în trei etape. Prima etapă începe astăzi. Alte măsuri pentru revenirea la normalitate vom avea la 1 iulie, respectiv, 1 august”

Astfe, certificatul de vaccinare european este momentan pe agenda summitului european, iar acordul va fi aprobat în plenul Parlamentului European la sesiunea din 7-10 iunie. 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si