Ce categorii de angajați la stat au cele mai mari pensii. Numărul pensiilor speciale a crescut în anul 2023, față de anul precedent. Acestea sunt plătite atât din fondurile BASS (contributivitate), cât și din bugetul de stat. Așadar, o parte din acestea sunt plătite din taxele și impozitele românilor, potrivit Casei Naționale de Pensii Publice.

În luna februarie a anului 2023, au fost plătite peste 10.000

de pensii speciale.

În rândurile care urmează veți afla ce categorii de angajați la stat au cele mai mari pensii.

Ce bine să fi fost bugetar. Ce categorii de angajați la stat au cele mai mari pensii

Ce bine să fi fost bugetar. Ce categorii de angajați la stat au cele mai mari pensii

[Sursa foto: Unsplash]

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Citește și: Pensii 2024. Cele mai importante 5 modificări din legea pensiilor, cu impact major de la 1 ianuarie

Ce categorii de bugetari au cele mai mari pensii

Există șapte categorii profesionale care beneficiază de pensiile speciale în România. Este vorba despre diplomați, magistrați, funcționari parlamentari, militari, personalul Curții de Conturi, personalul din instanțe, precum și aviatorii.

Cea mai mare pensie de serviciu plătită în luna iulie a anului 2023 au încasat-o foștii procurori și judecători, aceasta ridicându-se la suma de 21.583 de lei, adică aproximativ 4.400 de euro lunar.

Personalul din aviația civilă primește o pensie medie lunară de 11.500 de lei, adică 2.300 de euro pe lună. Pentru beneficiarii de la Curtea de Conturi media pensiilor a fost de 8.501 lei. Foștii parlamentari au încasa în luna iulie un venit mediu de 5.050

de lei. Persoanele care au lucrat în Corpul Diplomatic și consular beneficiază de o pensie medie de 5.814 lei. 

Numărul celor care au încasat pensii de serviciu a fost, în iulie 2023, de 10.310, adică cu 400 mai mulți decât la începutul anului curent, potrivit Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP).

Ce bine să fi fost bugetar. Ce categorii de angajați la stat au cele mai mari pensii

Ce bine să fi fost bugetar. Ce categorii de angajați la stat au cele mai mari pensii

[Sursa foto: Unsplash]

Citește și: Cum au crescut pensiile speciale în ultimul an. Cine sunt "pensionarii de lux" cu 21.500 lei pe lună

Cum se calculează pensia specială

Pensia specială se calculează la 65% din media salariilor brute din ultimele 12 luni. Vechimea în muncă necesară pensionării este de 15 ani, iar aceste pensii nu se recalculează.

Valoarea pensiei speciale nu depinde de contribuțiile plătite de salariat pe timpul activității. Aceste pensii sunt formate din contribuția la Bugetul Asigurărilor Sociale și o parte este suportată din Bugetul de stat.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si