Close sidebar
Close sidebar

Ce cadou a primit Putin de ziua lui de la gruparea teroristă Hamas

Rusia savurează și probabil alimentează haosul generat de diverse conflicte care deturnează energiile Occidentului de la Ucraina. Atacul brutal al grupării Hamas împotriva Israelului a avut loc tocmai de ziua lui Vladimir Putin, 7 octombrie, când liderul de la Kremlin a împlinit 71 de ani.

Sorin Negru,

Este Putin creierul din spatele noilor conflicte?


DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Noul șoc catastrofal de securitate în Orientul Mijlociu a fost o surpriză binevenită pentru președintele rus, a cărui prioritate strategică este de a dilua sprijinul și atenția occidentală de la Ucraina

O conflagrație masivă în Israel are tocmai acest rol, potrivit unei analize  Politico.eu.

Vladimir Putin, creierul din spatele noilor conflicte?

Marea întrebare este cât de mult s-a implicat Kremlinul pentru "furtuna perfectă a crizelor în creștere" – în Israel, Kosovo, Caucaz și Africa – care se ridică asupra Americii și Europei.

Citește și: Volodimir Zelenski, vizită în România. Președintele Ucrainei a explicat motivul pentru care nu a ținut un discurs: ,,Nu am pregătit niciun discurs, cu tot respectul. Poate cineva l-a făcut împotrivă, dar eu nu l-am pregătit”

Pentru mulți este tentant să-l vadă pe Putin ca fiind creierul acestor noi conflicte sau păpușarul din spatele lor, interesul lui fiind să existe mai multe conflicte decât poate duce Occidentul.

Vladimir Putin savurează haosul din Orientul Mijlociu

Chiar dacă Putin nu a declanșat toate aceste crize, el este acum fericit să pună gaz pe foc și să le folosească în avantajul său.

Vladimir Putin savurează haosul. Propagandiștii încântați ai Kremlinului răspândesc deja o narațiune conform căreia un război în Orientul Mijlociu este o victorie pentru Rusia și banii pentru Ucraina vor seca.

„Acesta a fost probabil cel mai bun cadou de ziua lui Putin. Atacul împotriva Israelului va distrage atenția, având în vedere aplicarea naturală a SUA asupra Israelului”, a spus un diplomat al UE.

Vladimir Putin s-a întâlnit marți cu premierul Irakului, Mohammed Shia Al-Sudani

[Sursa foto: Kremlin.ru]

"Trebuie să face față mai multor crize simultan"

„Sperăm că acest lucru nu va avea un efect dramatic asupra sprijinului pentru Ucraina, dar, desigur, multe vor depinde și de durata conflictului din Orientul Mijlociu. Dacă vrem cu adevărat să fim o Uniune Europeană geopolitică, trebuie să fim capabili să facem față mai multor crize în același timp”, a explicat oficialul UE.

La Washington, există o concluzie inevitabilă: atacurile Hamas asupra Israelului vor reduce concentrarea SUA asupra Ucrainei, care oricum săptămâna trecută a fost absorbită de consecințele înlăturării republicanului Kevin McCarthy, care ocupa funcția de Președinte al Camerei Reprezentanților de către un grup de republicani duri – parte a aceluiași grup care încearcă să reducă ajutorul acordat Ucrainei.

Citeste si: Cine este și cum arată Alina, soția lui Gabriel Cotabiță: „I-am dat un mesaj pe Facebook, ca un fan obișnuit”- kanald.ro

Citeste si: Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”- wowbiz.ro

Citeste si: Cum a funcționat rețeaua uriașă și sofisticată construită pe Tik Tok pentru Călin Georgescu, pe model Stoianoglo- antena3.ro

Cursa pentru a-l succeda pe McCarthy se desfășoară în prezent, ceea ce face mai dificil pentru administrația Biden să obțină aprobarea Congresului pentru orice ajutor suplimentar pe care ar dori să-l acorde Israelului.

Zelenski: Teroriștii din Hamas, aliați cu "statul terorist" Rusia

Simțind amenințarea că Occidentul ar putea fi pe cale să-și piardă atenția asupra Kievului, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că susținătorul Hamas, Iranul, și Rusia sunt aliați apropiați și consideră lupta împotriva Rusiei și lupta împotriva militanților islamiști ca fiind una și aceeași.

„Jurnaliştii israelieni care au fost aici în Ucraina, la Bucha, spun acum că au văzut un rău similar celui pricinuit de Rusia. Același rău. Și singura diferență este că există o organizație teroristă care a atacat Israelul și aici este un stat terorist care a atacat Ucraina”, a declarat Zelenski.

Zelenski, vizita la sediul NATO

[Sursa foto: Twitter/ NATO]

Kremlinul susține formarea unui stat palestinian

Deci cât de implicați sunt rușii în atacurile Hamas? Rusia i-a curtat de mult pe militanții islamiști, iar liderul Hamas Ismail Haniyeh și alți oficiali au făcut călătorii recente la Moscova.

După atacurile de sâmbătă, rușii s-au grăbit să scoată de la naftalină vechile planuri de a trage granițele Israelului înapoi, acolo unde erau în 1967.

Ministrul de externe Serghei Lavrov a spus că formarea unui stat palestinian este zădărnicită de „politica distructivă” a SUA și aproape că se putea auzi cum torcea de satisfacție fostul președinte rus, Dmitri Medvedev, când a respins atacurile Hamas și le-a catalogat drept „o dezvoltare așteptată” și și-a întors furia împotriva Occidentului.

„În loc să lucreze în mod activ la realizarea unei înțelegeri între palestinieni și israelieni, acești proști [SUA] au interferat cu noi și oferă neo-naziștilor [din Ucraina] ajutor pe scară largă, punând cele două popoare strâns înrudite unul împotriva celuilalt” i-a luat Medvedev peste picior.

Rusia pretinde că susține un proces de pace 

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a susținut cu bucurie că finanțarea pentru Ucraina se va reduce acum inevitabil.

„Procesul de pompare de arme pentru regimul de la Kiev din punct de vedere faptic, emoțional, financiar, tehnologic va intra într-o tendință descendentă”, a spus el.

Acest lucru sugerează că Rusia a avut o implicare directă în atacuri? Pare improbabil. Rusia nu este nici pe departe la fel de importantă ca Iranul când vine vorba de înarmarea și finanțarea Hamas.

Norman Roule, un fost oficial al serviciilor secrete americane a susținut că sprijinul politic al Moscovei pentru Hamas a încurajat grupul să realizeze acte de violență, dar orice rol al Rusiei dincolo de acesta ar putea fi modest.

Citeste si: Pensionarele vor primi 375 de lei, pe lângă pensie, în luna decembrie. Cine beneficiază de această sumă?- kfetele.ro

Citeste si: Fosta iubită a lui Liam Payne, devastată când a văzut imaginile în care artistul era carat pe brațe în holul hotelului- radioimpuls.ro

Citeste si: Cum a funcționat rețeaua uriașă și sofisticată construită pe Tik Tok pentru Călin Georgescu, pe model Stoianoglo- antena3.ro

„Această strategie le permite rușilor să pretindă că susțin un proces de pace, dar violența care a urmat perturbă regiunea, abate atenția politicienilor de la agresiunea Rusiei asupra Ucrainei și atrage infrastructura navală a SUA de la Marea Neagră în estul Mediteranei”, a declarat el pentru POLITICO.

Iranul susține că nu a participat la atacul Hamas de sâmbătă.

"Iranul creează un monstru Frankenstein și apoi îl eliberează într-un sat”

Relațiile cu Hamas și sprijinul pentru palestinieni îl ajută, de asemenea, pe Putin în efortul său de a se prezenta ca jucător important într-o realiniere globală împotriva Occidentului cu țări similare, precum China și Iran.

Cu doar câteva zile în urmă, el a spus că intenția Rusiei este de a „construi o lume nouă”, dând vina pe Occident pentru războiul din Ucraina și a spus că conflictul este realizat pentru „principiile pe care se va baza noua ordine mondială”.

Aliatul Rusiei și principalul furnizor militar de peste mări, Iranul, își dorește cu siguranță o nouă ordine mondială, dar este discutabil cât de direct dă Teheran ordine specifice Hamas.

Experții se îndoiesc că Teheranul a participat la planificarea operațională pentru asaltul recent din Israel.
Dar aceasta duce la o „înțelegere greșită a modului în care funcționează Iranul și care este rolul său, cum folosește reprezentanții”, a spus Norman Roule.

Iranul „creează un monstru Frankenstein și apoi îl eliberează într-un sat”. Această abordare, de tensionare a geopoliticii globale se potrivește foarte bine Rusiei.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI