Ce categorie de pensionari este afectată de recalculare? Marius Budăi a clarificat situația
Potrivit noilor reglementări din legea pensiilor, o anumită categorie de pensionari se confruntă cu problemele. Anumite perioade de muncă nu le sunt recunoscute!
Pensionarii așteaptă cu nerăbdare deciziile de pensionare! Cu toate astea, unii se pare că vor fi dezavantajați, și asta deoarece anumite perioade de muncă nu le sunt recunoscute la recalcularea pensiei, informează România TV.
Care este motivul pentru care pensionarii vor fi dezavantajați?
Potrivit noilor reglementări, orele suplimentare și sporurile care nu au fost consemnate corect de Casa de Pensii vor duce la pierderea unor sume mari de bani din pensie.
O altă problemă cu care se pot confrunta seniorii este obligativitatea de a furniza dovezi privind munca prestată în ore suplimentare, în weekend-uri sau în afara programului obișnuit, mai precizează sursa citată. Așadar, aceste documente sunt extrem de importante.
”Prevederile noii legi sunt bazate pe toată filozofia legii, în primul rând ca un pilon pe contributivitate, astfel încât în lege să ținem cont de trei elemente.
Totalul punctelor acumulate este generat de totalul punctelor contributive de unde noutatea este aceasta și tocmai pentru a veni în sprijinul pensionarilor avem această perioadă în care se va ține cont de toate veniturile, fiindcă acestea vor fi, să zicem, la mica recalculare, luată în calcul de la 1 septembrie. Începând cu data de 1 septembrie, mai au la dispoziție 6 luni pentru a-și aduce documentele doveditoare”,
a explicat Simina Bucura-Oprescu, ministrul Muncii, Solidarității Sociale, la România TV.
Nu în ultimul rând, pensionarii trebuie să demonstreze că au primit sporuri sau al 13-lea salariu, în caz contrar acestea nefiind incluse în punctajul de contribuție. Deci, va fi nevoie de o deplasare fie la Arhivele Statului, fie la primăriile subordonate firmelor la care au lucrat. Dacă firma respectivă nu mai există, s-ar putea să nu mai poată primi dovada.
„Angajații nu au calificarea necesara să întocmească aceste adeverințe.
Aici trebuie avută mare grija, să nu punem oamenii pe drumuri, și să rezolvam de la caz la caz. Am credință că se vor rezolva. Chiar daca situația este una grea, grija documentelor este a noastră de-a lungul vieții. Și eu știu din practica că de multe ori oamenii au depus aceste adeverințe, ori cu scopul de a obține venituri, ori în scopul de a merge în instanță ”,
a spus Marius Budăi.
Pensionarii au la dispoziție 6 luni, respectiv între 1 septembrie 2024 și 1 martie 2025.