In articol:
Cu toate acestea, dacă relația în care vă aflați vă face să vă simțiți rău, de exemplu vă simțiți judecat, devalorizat, manipulat, amenințat, hărțuit, abuzat, este important să vă întrebați dacă sunteți într-o relație toxică și să găsiți o cale de ieșire.
Cum se definește un comportament toxic
Ceea ce motivează o persoană să aibă comportamente toxice este dorința de a avea control complet în relație. Într-o relație toxică, puterea nu este împărtășită. Dimpotrivă, persoana toxică este cea care încearcă să-i inducă celeilalte persoane minimul de putere. În timp ce luptele de putere sunt normale în orice relație, în principal în primii ani de căsătorie, relațiile toxice sunt caracterizate de insistența constantă și absolută a unuia dintre cei doi, asupra controlului.
În general, se stabilește o relație toxică între două tipuri de oameni, o persoană manipulatoare (narcisistă perversă) și o persoană susceptibilă la vinovăție, sensibilă și vulnerabilă, care suferă de dependență afectivă și este de obicei devotată altora.
Comportamentele toxice în relații
Dispreț și denigrare
Într-o relație toxică, o persoană poate avea tendința de a denigra și minimaliza în mod constant persoana cu care este, indiferent dacă este partener, prieten sau membru al familiei. Disprețul poate fi dat prin umor sau glume, făcând judecăți despre calitățile, competențele sau personalitatea celuilalt, sau prin batjocură explicită, implicând cu aceasta că tot ceea ce este exprimat de cealaltă persoană, ideile, credințele sau dorințele sale, este stupid.
Implicare în vinovăție
Într-o relație toxică, o persoană poate induce vina în cealaltă. La fel ca toate comportamentele toxice, inducerea vinovăției este menită să controleze comportamentul, astfel încât partenerul să facă ceea ce celălalt dorește.
Scapă de toate efectele dăunătoare cauzate de partenerul toxic prin a cere ajutor specializat. În acest sens, apelează la consilier relatii cuplu, deoarece acesta va putea să vindece traumele prin care ai trecut, explicându-ți, argumentându-ți anumite lucruri, învățăndu-te să îți recapeți încrederea în sine. Aceasta din urmă este cea care se pierde atunci când o persoană este victima unei relații distructive (toxice), de aceea este important să beneficieze de terapie.
Independență excesivă, fără a ține seama de celălalt
Într-o relație toxică, unul dintre oamenii din relație își poate duce independența la extrem. La polul opus, celălalt (victima) va fi supusă unui interogatoriu legat de cum și-a petrecut ziua, ce a făcut, pas cu pas. Acest lucru face ca victima să se simtă nesigură. Nu numai ca comportamentul agresorului este imprevizibil, dar nu ești niciodată sigur ca această persoană (cel care domină) este dedicată emoțional, că relația pe care o are cu tine este o prioritate în viața lui.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Citeste si: Obiceiuri sănătoase în relația de cuplu
Chiar și atunci când este întrebat în mod explicit despre angajamentul său, dacă își iubește partenerul, dacă îl consideră atractiv sau dacă ia în serios relația, răspunsul celui care domină tinde să fie vag, chiar defensiv, care, pe de o parte, generează mai multă nesiguranță în cealaltă persoană, și, de asemenea, victima va fi pusă în ipostaza de a face diverse acțiuni pentru a "câștiga" angajamentul agresorului.