Close sidebar
Close sidebar

Ce condiție pune Turcia pentru a accepta aderarea la NATO a Suediei și Finlandei

Turcia aşteaptă ca Suedia şi Finlanda să adopte măsuri concrete şi să stopeze sprijinul pentru grupări teroriste, în schimbul ridicării obiecţiilor Ankarei faţă de aderarea celor două ţări nord-europene la NATO, a declarat vineri ministrul de externe turc Mevlut Cavusoglu, potrivit Reuters.

Sorin Negru,

"Trebuie să fie făcut un pas concret cu privire la temerile Turciei", a declarat vineri Mevlut Cavusoglu la conferința de presă de după întâlnirea trilaterală cu miniștrii de Externe din România și Polonia

[Sursa foto: Twitter ]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

"Trebuie să fie făcut un pas concret cu privire la temerile Turciei", a spus Mevlut Cavusoglu într-o conferinţă de presă, după o întâlnire trilaterală cu omologii săi român şi polonez.

Citeste si: Exerciții NATO de amploare în apropiere de frontul de luptă din Ucraina

Vineri a avut loc, la Istanbul, întâlnirea trilaterală pe teme de securitate România- Polonia- Turcia, miniștrii de Externe ai celor trei țări exprimându-și îngrijorarea cu privire la efectul destabilizator al agresiunii Rusiei asupra Ucrainei.

Întâlnire trilaterală pe teme de securitate România- Polonia- Turcia,

[Sursa foto: Twitter]

Discuții la nivel înalt între Turcia și țările scandinave

Delegaţii din Suedia şi Finlanda s-au aflat miercuri la Ankara pentru discuţii cu oficiali turci. Purtătorul de cuvânt al preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat ulterior că Ankara a observat o atitudine pozitivă cu privire la ridicarea embargoului asupra exporturilor de arme.

Citeste si: Lukașenko spune că a „învățat multe” din „operațiunea specială” a lui Putin și anunță "un nou front" în sudul țării

Toate cele 30 de state membre actuale ale NATO trebuie să fie de acord cu acceptarea unui nou membru.

Ce obiecții are Turcia cu privire la aderarea Suediei și Finandei la NATO

Turcia consideră că Suedia şi Finlanda- ţară ce are o frontiera terestră de 1.340

de kilometri cu Rusia- adăpostesc indivizi despre care afirmă că au legătură cu grupări considerate teroriste de autorităţile turce şi cu susţinători ai imamului Fethullah Gulen, acuzat de Ankara de organizarea tentativei de puci din iulie 2016.

Citeste si: SFÂȘIETOR! Arina a fost filmată în momentul în care a murit. În videoclip se mai aud doar țipete- kanald.ro

Citeste si: Un bilet scris de Robert, descoperit la scurt timp după ce el și Giuly au fost descalificați din "Casa Iubirii". Cui îi era destinat? Conținutul lui, făcut public chiar de Robi, fostul său coleg de cameră- wowbiz.ro

Citeste si: Boala bizară de care suferă o tănără de 25 de ani. Riscă să moară dacă este sărutată și poate mânca doar 2 alimente- antena3.ro

Premierul suedez Magdalena Andersson a respins acuzaţiile Turciei, declarând că ţara sa nu furnizează arme sau alt sprijin teroriştilor.

Războiul declanşat de Rusia contra Ucrainei a redeschis dezbaterea în Suedia şi Finlanda cu privire la statutul lor militar.

Cele două ţări sunt asociate la Alianţa Nord-Atlantică de la jumătatea anilor '90 prin intermediului programului ''Parteneriat pentru Pace''.

Întâlnire trilaterală la Istanbul în pregătirea summit-ului NATO de la Madrid

După Trilaterala de la Istanbul, ministrul de Externe al României, Bogdan Aurescu a declarat că realitatea actuală din regiune este "complet diferită" de cea de acum câteva luni.

"Este vorba de o ameninţare fără precedent căreia trebuie să îi facem faţă. Am subliniat, în discuţiile noastre de azi, că lucrul cel mai important pe care trebuie să îl facem acum, în calitate de aliaţi, este să consolidăm securitatea euroatlantică pe termen lung", a detaliat ministrul român.

Potrivit acestuia, prioritatea NATO la Summitul de la Madrid, care va avea loc în iunie, este "să ia decizii curajoase, ca alianţă, pentru a consolida postura de descurajare şi apărare pe Flancul estic pe termen lung, într-o manieră echilibrată şi unitară, de la Marea Baltică la Marea Neagră, mai ales în sud, unde este România".

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Boala bizară de care suferă o tănără de 25 de ani. Riscă să moară dacă este sărutată și poate mânca doar 2 alimente- antena3.ro

Acord între România și Turcia în domeniul cercetării istorice 

Miniştrii român şi turc de Externe, Bogdan Aurescu, respectiv Mevlut Cavuşoglu, au semnat un Memorandum de înţelegere privind cooperarea în domeniul arhivelor diplomatice, document care va reprezenta o bună bază pentru dezvoltarea de programe de cooperare în domeniul cercetării istorice, pe aspecte de interes comun, informează MAE într-un comunicat de presă.

Evenimentul a avut loc la finalul întrevederii miniştrilor Aurescu şi Cavuşoglu, în marja reuniunii Trilaterale pe teme de securitate România-Polonia-Turcia de la Istanbul.

 

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI