In articol:
Cuplul format din Nicolae Ceaușescu și Elene Ceaușescu nu era un adept al obiceiurilor religioase. Chiar și așa, de Paște, ei aveau pe masă preparate tradiționale de care nu se lipseau niciodată.
Iată ce alimente consumau cei doi soți în perioada Sărbătorilor Pascale.
Cum arăta Paștele în familia Ceaușescu?
Chiar dacă în România se afla la putere Nicolae Ceaușescu, care așa cum am menționat anterior, nu era un adept al Bisericii sau al obiceiurilor religioase, oamenii nu au întors spatele instituției și mergeau la slujba de Înviere.
La acea vreme, cei mai norocoși dintre oameni aveau pe mese cozonaci și ouă roșii.
Chiar dacă nu sărbătorea Paștele, familia Ceaușescu vedea această perioadă ca pe o ocazie bună de a se reîntâlni cu cei dragi. Pe masa lor se regăseau preparate tradiționale.
Citește și: Tragedie în Sâmbăta Mare: o persoană a fost înjunghiată în piept de un bărbat care sacrifica un miel
„În casele lor nu intra nimeni altcineva decât familia.
Ceauşeştii ţineau sărbătorile – de Paşti, de Crăciun – în sufrageria mică, de lângă bucătărie. Aveau pe masă ouă, cozonaci şi foarte multe fructe. La sărbători venea un călugăr care slujea mâncarea. Altfel, eu, unul, în biserică nu i-am văzut”,
Citește și: Lumina Sfântă a Învierii ajunge în țara noastră. Avionul va ateriza în curând pe Aeroportul Otopeni
Ce prefera Nicolae Ceaușescu să mănânce de Paște?
Fostul dictator prefera cel mai mult friptura de miel. An de an, cei care lucrau pentru el cumpărau cantități impresionante de carne. Pe masă se mai regăseau ouăle roșii și cozonacii, făcuți special pentru familie.
Nicolae Ceaușescu prefera cozonacul simplu cu stafide.
Suzana Andreiaş, fost administrator al reședințelor prezidențiale din Bucureşti şi Snagov, și-a amintit de un episod jenant, când nu a făcut cozonac pentru familia Ceaușescu.
„Pentru mine făcusem, dar pentru ei nu. Şi în ziua aceea, de Paşti, au venit la Snagov. Ouă roşii făcusem şi pentru ei, şi pentru mine. În casă era cozonac de la Sector (Gospodăria de Partid – n.r), frumos aranjat pe tavă. <<De unde este cozonacul ăsta?>>, mă întreabă tovarăşul. De la Sector, îi spun. <<Tu n-ai făcut?>>. N-am făcut!
Mi-a fost ruşine să-i spun că pentru mine am făcut şi pentru ei nu. <<Uite, noi mergem să ne plimbăm şi tu ne faci cozonac până ne întoarcem!>>. În două ore am făcut cozonac acolo, în vilă, în cuptor. I-au pus în maşină şi i-au luat cu tot cu tăvi la Bucureşti. A treia zi de Paşte, când am ajuns la Bucureşti, am mai văzut doar unul în bucătărie.
Citește și: Haos în magazine în Sâmbăta Mare: mulți români au lăsat cumpărăturile de Paște pe ultima sută de metri
Şi o întreb pe fata din casă: <<Olimpia, cine a mâncat, mă, cozonacii ăia?>> „Dumnealor au mâncat”, a zis fata. Lui îi plăcea cozonacul simplu, numai cu stafide”, a povestit aceasta pentru Adevărul.