Ce este astenia de primavara

Astenia de primăvară este o coroborare de factori și stări. În primul rând, creierul pare acoperit în atmosfera iernii, apăsat, privat de soare și interacțiune amplă cu natura vie. Revenirea cere un anumit timp, mai ales că primul contact cu lumina, temperatura mai mare, presiunea atmosferică schimbată poate crea dezechilibre centrale. Secreția de melatonină este mai scăzută iarna, iar venirea primăverii generează o lipsă de adaptare eficientă a acestei secreții.

Simptomele asteniei de primăvara

Conform medicilor, astenia sezonieră apare mai des în cazul femeilor și poate fi cauzată atât de imposibilitatea organismului de a se adapta noilor condiții de mediu, cât și a unor modificări hormonale sau unei alimentații defectuoase, lipsită de vitamine și minerale.

Citeste si: VIDEO-Primăvara aceasta sunt la modă culorile pastelate, spun experții

Deși poate fi ușor confundată cu depresia, astenia are câteva simptome specifice care ne ajută la identificarea și prevenirea agravării sale. Un prim semn al acestei afecțiuni constă, spun medicii, în pierderea interesului față de activități diverse cu care suntem obișnuiți. Pe lângă această stare care ne amenință productivitatea, alte simptome comune ale asteniei sunt:

  • Stări de melancolie nemotivate;  
  • Iritabilitate și anxietate;  
  • Dificultăți de concentrare  
  • Apetit scăzut;  
  • Dureri de cap;  
  • Apatie;
  • Epuizare;  
  • Dureri musculare;  
  • Tensiune arterială scăzută.

Cum tratezi astenia de primăvară

Astenia de primăvară nu se tratează cu suplimente alimentare. Calciul, magneziul, fierul, zincul, vitaminele luate fără carențe evidente nu vor face minuni în corp.

Tratament astenie de primăvară

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Doctorii au descoperit un bărbat cu trei penisuri. Este primul caz de acest fel din lume care a putut fi studiat- antena3.ro

Citeste si: Arma teribilă testată cu succes de Franța. Va avea misiunea de a-i elimina pe luptătorii lui Putin aflați în Ucraina- wowbiz.ro

Cea mai bună metodă de a combate astenia este reprezentată de o alimentație diversificată, bogată în legume, verdețuri, fructe, o hidratare orală optimă, exercițiu fizic, expunere la soare, relaxare și interacțiune cu ceilalți oameni. Aceste conduite se păstrează toată viața, nu doar la nevoie.

Citeste si: Ce boală ai dacă te doare gâtul și urechea când înghiți?! Simptomele care îți dau alarma

Par mai predispuși la astenie consumatorii de alcool, persoanele cu depresie, sedentarii, persoanele în vârstă. Evitarea alcoolului, controlul depresiei la medicul psihiatru, exercițiul fizic, consultul la un medic geriatru sunt metode eficiente de a limita apariția ușoară a asteniei. A nu se confunda cu stările de astenie propriu-zisă, când există o afectare reală a sistemului nervos ce controlează musculatura. Astenia de primăvară este mai degrabă o formă autoindusă, psihogenă.

Citeste si: Statul român oferă suma de 700 de lei pentru femei! Care sunt criteriile necesare?- kfetele.ro

Citeste si: Bianca Drăgușanu, reacție după ce a fost acuzată că a circulat pe contrasens. Imaginile au devenit virale- radioimpuls.ro

Citeste si: După două ierni călduroase, Europa trebuie să se pregătească pentru temperaturi scăzute. Cum ar putea La Nina să crească prețurile- antena3.ro

Oamenii care experimentează astenia de primăvară nu trebuie să subestimeze sau să mascheze sub ea alte afecțiuni.

Depresiile lungi cer investigare atentă și vizite la psiholog/psihiatru. Anumite stări de infecție sau inflamație pot da simptome asemănătoare. Gripa poate genera astenie. Orice afecțiune care-și prelungește simptomele necesită consult la medic.

Mai afectate sunt femeile de 30-40 de ani, îndeosebi cele care lucrează la birou sau în instituții, de regulă oricum suprasolicitate. Totodată, astenia apare aici și ca un extra semnal de alarmă că unele lucruri trebuie schimbate în viață.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si