Practic, turmericul reprezinta una dintre numeroasele specii de curcuma, cunoscut si ca sofran indian. Majoritatea oamenilor asociaza curcuma cu turmericul, deoarece cuvantul kurkuma era folosit pentru a defini turmericul, in India veche. In plus, curcuminul defineste principala substanta activa care se poate extrage din turmeric. Datorita proprietatilor benefice ale curcuminului, acesta poate fi folosit atat sub forma de pudra, cat si in compozitia unor suplimente alimentare, asa cum este Curcumin 95 Herbagetica. Afla, din articolul de mai jos, care este rolul curcuminului si ce beneficii are consumul sau pentru sanatate.

Efect antiinflamator

Curcuminul reprezinta unul dintre principalele ingrediente utilizate in bucataria indiana si una dintre cele mai cunoscute plante, cu efecte benefice asupra sanatatii. Cel mai cunoscut este efectul antiinflamator al curcuminului, dat de capacitatea sa de a stopa activitatea unor enzime, care produc si mentin inflamatia la nivel cronic. Astfel, curcuminul isi demonstreaza eficienta in tratamentul diverselor boli cronice, unde inflamatia are un rol major. Desi se cunosc peste o suta de tipuri de boli inflamatorii, care afecteaza diverse parti ale organismului uman, curcuminul isi demonstreaza eficienta in special pentru artrita, Alzheimer, astm, boli cardiovasculare, scleroza, epilepsie, psoriazis, depresie, oboseala sau diabet. Eficienta curcuminului este notabila indeosebi in cazul artritei, una dintre bolile inflamatorii larg raspandite in randul populatiei. Din cauza ca unele tratamente pentru artrita sunt ineficiente, deoarece produc efecte secundare, aceste produse naturale, precum Curcuminul, ofera noi posibilitati de tratament.

Efect antioxidant

In afara de prorietatile antiinflamatoare, curcuminul ofera si proprietati antioxidante, cu rezultate dovedite. Compozitia curcuminului va ajuta la stoparea raspandirii radicalilor liberi si va stimula enzimele pentru a-i combate. Din cauza ca radicalii liberi patrund in organism printr-un mediu toxic, acestia pot actiona direct asupra celulelor din organism. Atat radiatiile, cat si poluarea sau fumatul ajuta la aparitia radicalilor liberi, care au rolul de a cauza boli cardiovasculare sau boli autoimune.

Totodata, efectul antioxidant al curcuminului ajuta si la prevenirea astmului sau a bolilor inflamatorii intestinale.

Efect antibacterian

Curcuminul poate sa inhibe actiunea bacteriana nedorita in stomac si intestine si are rolul de a vindeca mai rapid ranile. Astfel, curcuminul imbunatateste digestia, ajuta la pierderea in greutate si poate ameliora simptomele persoanelor care sufera de indigestie. Poate fi utilizat si ca dezinfectant natural, datorita proprietatilor sale antibacteriene si antiseptice. Mai mult, curcuminul este indicat pentru tratarea psoriazisului si altor afectiuni ale pielii, daca este folosit sub forma de masca, ceai sau crema. Curcuminul actioneaza eficient si asupra acneei si eczemelor, favorizand vindecarea leziunilor, a taieturilor si a ranilor.

Efect anticancerigen

Efectul anticancerigen al curcuminului a fost demonstrat inca din anul 1987, atunci cand a redus simptomele a peste 60 de bolnavi de cancer. Curcuminul este recomandat si in cazul cancerului pancreatic, unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer la nivel global. Utilizarea antioxidantilor din curcumin poate avea efecte benefice, scazand nivelul eritrocitelor. Curcuminul a fost folosit si in cazul cancerului mamar, potentand tratamentul medicamentos, recomandat de catre doctorul curant. Studiile conduse pe pacientii fumatori au demonstrat faptul ca utilizarea curcuminului ca supliment alimentar poate sa reduca riscul de a dezvolta cancer pulmonar.

Efect antiviral

Calitatile curcuminului pot ajuta organismul sa lupte impotriva afectiunilor respiratorii. De asemenea, exista numeroase retete naturiste care recomanda consumul de curcumin, alaturi de miere, ideale atunci cand esti racit. Datorita proprietarilor antivirale, antiinflamatoare si antioxidante, curcuminul poate sa contribuie si la ameliorarea simptomelor colonului iritabil. Alte studii afirma faptul ca reducerea nivelului de zahar din sange este posibila cu ajutorul consumului de curcumin, care poate ameliora simptomele diabetului, fiind si o modalitate eficienta de a preveni dezvoltarea acestei boli.

 

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Curcuminul, substanta activa din planta Curcuma Longa, aduce numeroase efecte pozitive asupra organismului uman. Aceasta este una dintre cele mai studiate si mai folosite plante medicinale din lume, alaturi de ghimbir, usturoi sau scortisoara.

 

 

 

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si