Dr. Tudor Ciuhodaru a explicat într-o postare de pe contul său de Facebook ce este, de fapt botulismul. De asemenea, a oferit sfaturi esențiale despre cum poate fi recunoscută boala, dar și despre cum se pot proteja oamenii. 

Se pare că există risc de botulism alimentar în România. Un caz a fost depistat în urmă cu o zi. Un bărbat din Urlați a ajuns la spital după ce a mâncat două conserve de pește, iar rezultatul analizelor a indicat că suferă de botulism.

Despre botulism cu dr. Tudor Ciuhodaru

Botulismul se pare că este o boală rară, dar mortală, care este produsă de cea mai puternică toxină bacteriană cunoscută. De obicei, botulismul apare ca urmare a consumării unor conserve preparate și menținute în condiții necorespunzătoare. Botulismul este boala apărută în urma instalării toxinei botulice.

Potrivit dr. Tudor Ciuhodaru "botulismul transmis prin alimente debutează brusc, de obicei la 18-36 de ore după ingestia de toxine, deși perioada de incubație poate varia între 4 ore şi 8 zile".

Citește și: VIDEO- Un bărbat a fost identificat după două luni de căutări, după ce a furat taxiul pe care l-a comandat. Întreaga întâmplare a fost surprinsă de camerele de supraveghere

conserva

Foto simbol- conserve

[Sursa foto: istockphotos]

Cum se manifestă?

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta- wowbiz.ro

Botulismul este caracterizat de o paralizie simetrică. Conform doctorului, sunt recunoscute simptome precum: "diplopie (vedere dublă), disartrie (tulburări de vorbire) şi/sau disfagie (dificultate la înghițit)". Botulismul "apoi progresează, deseori rapid, de la nivelul capului, cuprinzând gâtul, brațele, toracele şi membrele inferioare şi care poate duce la insuficiență respiratorie şi la deces. Ptoza palpebrală (căderea pleoapelor) este frecventă şi la jumătate din pacienți se observă pupile dilatate sau fixe".

Alte simptome ale bolii sunt greața, amețeala, durerea abdominală, constipația, retenția de de urină, vederea încețoșată și durere/usturime în gât. Aceste simptome pot spărea înainte sau după instalarea paraliziei.

Citește și: VIDEO-Mii de imobile au rămas fără apă caldă, în urma unei avarii majore la termocentrală. Care este cel mai afectat sector

bacterie

Foto simbol- bacterie

[Sursa foto: istockphotos]

Sfaturi pentru prevenirea botulismului 

Botulismul poate fi prevenit dacă alimentele sunt conservate corect. Un alt pas important este recunoașterea simptomelor bolii și prezentarea la o unitate medicală pentru aplicarea corectă a tratamentului.

Citeste si: Monica Tatoiu a povestit un moment care a marcat-o din copilărie: „Ce bătaie am luat! Nu am depășit niciodată viteza, trec doar pe trecerea de pietoni.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul transmis de Prințesa Anne după ce a fost lovită de un cal. Care este starea de sănătate a sorei Regelui Charles- radioimpuls.ro

Botulismul se tratează cu un tratament de elecție, o antitoxină care nu se găsește pe teritoriul României.

Bărbat de 51 de ani, infectat cu botulism

Un bărbat în vârstă de 51 de ani, din orașul Urlați, județul Prahova, a fost diagnosticat cu botulism, după ce, pe data de 9 aprilie, ar fi consumat două conserve de pește.

Acesta a fost internat la Spitalul Județean de Urgență din Ploiești. Tratamentul necesar toxinei botulice cu care acesta a fost infectat a fost adus de la un spital din Republica Moldova.

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si