Ce este, de fapt, kaki? Se găsește în toate supermarketurile de la noi, dar puțini știu ce conține și cum se consumă
Ce este, de fapt, kaki? Foarte puțini români știu să răspundă la această întrebare. În ultimii ani, fructul kaki poate fi găsit în aproape toate supermarketurile românești. Iată mai jos câteva informații inedite despre acest fruct.
Author: Mircea Pop miercuri 29 decembrie 2021 , 09:24
Este un fruct exotic cu o aromă greu de descris. Aduce cu aroma de piersică, ananas sau pepene galben. Este de mărimea unei roșii medii, iar culoarea este portocalie. Denumirea fructului provine din limba greacă, de la dios și pyros.
De aici și ”fructul divin”.
Ce este fructul kaki?
Kaki face parte din familia de arbori numită Ebenaceae, genul Diospyros. Mulți îl mai numesc piersică japoneză sau persimona. Se culege toamna din pomi care ajung până la 10 metri.
Kaki e plin de substanțe benefice pentru organism, fiind o bombă de vitamine, minerale și compuși organici.
Ce conține un fruct kaki?
Kaki este considerat unul dintre fructele cu cel mai bogat conținut nutrițional. De asemenea, un kaki are de două ori mai multe fibre decât un măr. Conține o cantitate de potasiu mai mare decât bananele.
vitamine: A, B, E, P, K si C minerale: magneziu, seleniu, zinc, sodiu, potasiu, fier proteine, betacaroten taninuri, fibre acizi organici antioxidanti, luteina compusi organici: catehine, acid betulinic, galocatehine
Cum alegi un kaki?
Atunci când cumperi fructe kaki ce au forma alungită, este mai bine să le alegi pe cele mai coapte doar dacă vrei să le consumi imediat. Altfel, poți alege fructe mai tari, care se vor coace treptat la tine acasă, oferindu-ți la momentul potrivit o pulpă cărnoasă, cu gust dulce și plină de vitamine, fibre și antioxidanți.
Odată ce fructele păstrate la temperatura camerei s-au copt, le poți muta în frigider pentru o scurtă perioadă pentru a evita ca acestea să devină mult prea moi.