Ce este, de fapt, leurda și cum se consumă
Leurda, cunoscută și sub numele de ”usturoiul ursului” este o plantă adesea folosită în alimentație, care are un gust similar cu cel al usturoiului. Află cum se consumă aceasta.
Leurda, denumită ştiinţific Allium Ursinum şi supranumita ca si elixirul tinereţii si este considerată unul dintre remediile cele mai bune pentru rinichi. Planta-minune este un detoxifiant natural, ajută la îmbunătăţirea memoriei, este bună pentru inimă, tuse, răni, guturai, eczeme şi ajută la recuperarea după accidente vasculare. Elixirul aflat la îndemâna oricui creşte în păduri, la umbra copacilor.
Frunzele de leurdă sunt comestibile, fiind folosite în preparearea salatelor, ca plante medicinale, fierte ca legume, în supă sau ca ingredient pentru un sos care poate fi un substitut pentru pesto în locul busuiocului.
Citeste si: VIDEO- Specialiștii ne vorbesc despre spirulina vie, alimentul minune
Plantele care pot fi confundate cu leurda includ crinul din vale, Colchicum autumnale, Arum maculatum și Veratrum viride, toate fiind otrăvitoare. În Europa, în cazul în care leurda este recoltată în mod popular din sălbăticie, oamenii sunt otrăviți în general după ce confundă leurda cu crini din vale sau Colchicum autumnale.
Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Pentru a identifica mai ușor dacă este sau nu leurdă, frecarea frunzelor între degete și verificarea mirosului de usturoi poate fi de ajutor. Când frunzele de leurdă și Arum maculatum apar mai întâi, ele arată asemănător, dar frunzele de Arum maculatum au muchii neregulați și multe vene adânci, în timp ce frunzele de leurdă sunt convexe cu o singură venă principală.
Frunzele de crin din vale sunt pereche, verzi și provin dintr-o singură tulpină de culoare roșu-violet, în timp ce frunzele de leurdă apar în mod individual și sunt verzi.Citeste si: Suc de spanac reţetă: Beneficii extraordinare pentru sănătate
Frunzele de leurdă au componente asemănătoare cu cele ale usturoiului, predominând sulfura de alil, care imprimă gustul şi mirosul caracteristice tuturor speciilor din genul Allium. În plus, conţine carotenoizi, vitaminele A şi C, vitamine din complexul B, levuloză, ulei eteric complex, săruri minerale, calciu, fier, fosfor, natriu, magneziu, cupru şi proteine.
Pentru alimentaţie şi preparare în stare proaspătă, se recoltează frunzele fragede, tinere, în lunile martie-aprilie. Se taie cu un cuţitaş, pentru a nu scoate afară planta cu tot cu rădăcină, care trebuie să rămână în pământ pentru a permite regenerarea plantei. Pentru o porţie delicioasă de salată cu leurdă, se prepară o mână de frunze proaspete, care se spală bine cu apă călduţă, se taie mărunt şi se pun într-un castron. Se amestecă cu o linguriţă de oţet de mere, un vârf de cuţit de sare şi o jumătate de linguriţă de ulei, după care se consumă în maxim 30 de minute de la preparare. Într-o cură cu leurdă, se consumă o astfel de salată o dată pe zi, dimineaţa, la prima masă, înainte de a începe să consumi altfel de alimente. O cură cu leurdă durează minim 10 zile. Este extrem de bine tolerată de ficat şi, deşi are un puternic miros de usturoi, nu dă respiraţiei izul neplăcut ca în cazul usturoiului.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro