Close sidebar
Close sidebar

Ce este Gemini, modelul de Inteligență Artificială lansat de Google. Cum poate fi utilizat chatboat-ul care rivalizează cu ChatGPT

Google a lansat miercuri Gemini, cel mai recent model al său de Inteligență Artificială despre care spune că va rivaliza cu GPT-4 de la OpenAI, care stă la baza chatboat-ului ChatGPT.

Sorin Negru,

Sundar Pichai, CEO-ul grupului Alphabet/Google

[Sursa foto: Captură YouTube]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Google a lansat miercuri Gemini, un model puternic de inteligență artificială despre care gigantul american afirmă că poate depăși GPT-4. 

Google susține că Gemini întrece GPT-4 în „30 din cele 32 de repere academice utilizate pe scară largă”, potrivit Ars Technica.

După lansarea ChatGPT de către OpenAI în urmă cu un an, Google s-a grăbit să producă un software AI care să rivalizeze cu cel produs de OpenAI, o companie susţinută de Microsoft.

Ce este Gemini, modelul de Inteligență Artificială lansat de Google

Google susține că cea mai mare versiune de Gemini depășește „rezultatele actuale de ultimă generație la 30 din cele 32 de repere academice utilizate pe scară largă în cercetarea și dezvoltarea modelului de limbaj (LLM)”.

Gemini este o continuare a PaLM 2, un model AI anterior despre care Google spera să concureze cu GPT-4 ca și capacitate.

"Această nouă eră a modelelor AI reprezintă unul dintre cele mai mari eforturi ştiinţifice şi inginereşti pe care noi le-am făcut ca și companie", a declarat CEO-ul Alphabet, Sundar Pichai.

Citeste si: Oana Roman, în doliu! Vedeta a pierdut o persoana dragă: „A plecat brusc și tragic!”. Despre cine este vorba?- kanald.ro

Citeste si: Jador nu s-a putut abține după declarația publică a Oanei Ciocan! Ce a făcut artistul, când a auzit ce a spus fosta iubită despre el, în plin scandal cu Zanni?- wowbiz.ro

Citeste si: Cercetătorii au descoperit „timpul negativ” într-un experiment de fizică cuantică- antena3.ro

Trei versiuni ale modelului Gemini

Grupul Alphabet a dezvăluit că a produs trei versiuni de Gemini, fiecare dintre ele fiind concepută pentru a utiliza o cantitate diferită a puterii de procesare.

Versiunea cea mai puternică este concepută pentru a funcţiona în centre de date, iar cea mai mică va funcţiona în mod eficient pe dispozitive mobile, a precizat compania americană.

Deși Gemeni vine în trei dimensiuni, doar modelul de nivel mediu este disponibil pentru uz public.

Gemini este cel mai mare model de inteligenţă artificială la care a contribuit divizia DeepMind AI din cadrul Google, însă el este  "semnificativ"  mai ieftin de folosit de către utilizatori în comparaţie cu modelele sale precedente.

Google a încorporat miercuri o parte din noul model tehnologic Gemini în asistentul său AI, Bard, şi a spus că intenţionează să lanseze cea mai avansată versiune de Gemini, prin intermediul Bard, la începutul anului viitor.

Cum poate fi folosit modelul Gemini

Modelul de limbaj Gemini va include o suită de trei dimensiuni diferite: Gemini Ultra, categoria sa cea mai mare şi cea mai capabilă; Gemini Pro, care se extinde într-o gamă largă de sarcini; şi Gemini Nano, pe care îl va folosi pentru anumite sarcini şi dispozitive mobile.

Citeste si: Cine poate beneficia de ajutoarele de încălzire 2024-2025. Care este termenul limită pentru depunerea cererilor de încălzire- kfetele.ro

Citeste si: Dorian Popa dă lovitura în industria alimentară! Pizza care ii poarta numele, epuizată încă de la lansare. Cât costă cel mai nou produs al artistului- radioimpuls.ro

Citeste si: Cercetătorii au descoperit „timpul negativ” într-un experiment de fizică cuantică- antena3.ro

Începând cu 13 decembrie, dezvoltatorii şi clienţii companiilor pot accesa Gemini Pro prin API-ul Gemini în Google AI Studio sau Google Cloud Vertex AI.

Dezvoltatorii Android vor putea construi şi cu Gemini Nano.

Gemini va fi, de asemenea, folosit pentru a alimenta produsele Google, cum ar fi chatbot-ul Bard şi Search Generative Experience, care încearcă să răspundă la interogări de căutare cu text în stil conversaţional (dar SGE nu este încă disponibil pe scară largă).

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI