Ce este in realitate halvaua si ce se intampla in organismul nostru atunci cand o consumam
Termenul Halva provine din limba arabă (Halwa) şi este folosit pentru a descrie două tipuri de deserturi:
- pe bază de făină: Acest tip de halva este uşor gelatinoasă şi este făcută din făină de cereale, de obicei griş. Ingredientele principale sunt uleiul, făina, zahărul.
- pe bază de unt şi nuci: Acest tip de halva este sfărâmicioasă şi, de obicei, făcute din Tahini (pastă de susan) sau alte tipuri de unt de nucă, cum ar fi untul din seminţe de floarea-soarelui.
Halvaua poate fi, de asemenea, bazată pe numeroase alte ingrediente, inclusiv seminţe de floarea soarelui, nuci diverse, fasole, linte şi legume cum ar fi morcovi, bostani, cartofi şi dovleci.
Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Ce conţine 100g de halva:
15-18 grame de proteine
42-47 grame de glucide
35-40 grame de lipide
550-600 kcalorii
carbohidraţi 48-50%
minerale -zinc, fier, fosfor, calciu, potasiu
acizi graşi nesaturaţi- acid oleic şi lecitină
polinesaturaţi- omega 6
Specialistul mai susţine că halvaua are, pe de altă parte, şi beneficii pentru sănătate: „ Consumată raţional, are efecte depurative, antioxidante, tonice şi remineralizante. De altfel, un alt atuu îl are şi în tulburările de memorie, prin conţinutul crescut de lecitină. Până la urmă, foarte importantă e provenienţa produsului şi conţinutul în seminţe de susan, dar recomandarea de bază este şi rămâne consumul limitat de halva zilnic. Excesul se poate transforma într-o veritabilă bombă calorică. Dacă mănânci halva goală până la 30 grame pe zi, nu se depune, dar în combinaţie cu pâinea, tot se depune ”, precizează Dan Merişca.
Sursa: stil-naturist.com