Un nou drog periculos, denumit khat și adus din Africa, a fost depistat pentru prima dată pe piața de consum din România, în județul Alba. 

Consumul de droguri în rândul tinerilor din România a ajuns pe agenda Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT). Amploarea fenomenului face ca problema să fie una de importanță națională.

Citește și: EXCLUSIV: Sonia, tânăra de 16 ani din Ploiești, care a murit de ziua ei, plânsă de prieteni. Cum a murit adolescenta

Cele mai recente cazuri de consum de droguri, cum a fost tragedia de la 2 Mai, au revoltat opinia publică de la noi. Vestea că un nou drog periculos, adus din Africa, a intra pe piața românească îi sperie pe părinți.

Cum a fost depistat drogul khat în România. Este un nou drog adus din Africa  

Drogul khat nu fusese niciodată depistat până în 2023 pe piața de consum din România. În urmă cu 8 ani, procurorii DIICOT au interceptat mai multe colete în care se afla drogul, însă era vorba de o rețea de trafic pentru piața externă. 

De data aceasta, o tânără șoferiță din Alba Iulia a fost suspusă unui drug-test și rezultatele au indicat că femeia consumase cathinona,  substanță activă care se regășteste în drogul khat, sau în alte droguri derivate din acesta. 

Dosarul în care tânăra are calitatea de inculpat a fost înaintat Judecătoriei Aiud în data de 9 octombrie 2023, însă infracțiunea a fost depistată la începutul anului.

Ce este khat, noul drog periculos adus din Africa și depistat pentru prima dată în România

Ce este khat, noul drog periculos adus din Africa și depistat pentru prima dată în România

Tânăra conducea un autoturism în noaptea de 26 ianuarie 2023, când a fost oprită pe raza orașului Teiuș pentru un control de rutină.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Salman Khan și Iulia Vântur, primele imagini de la nuntă! Filmarea cu ei a scăpat pe internet- wowbiz.ro

După prelevarea de probe biologice, rezultatele au indicat că tânăra avea prezentă în organism, respectiv în sânge și în urină substanța Cathinonă.

Aceasta a fost testată cu aparatul drug test, rezultând semnalări pozitive la consumul T2A, MET, T3ABZP și T3B AMP, se arată în motivarea instanței, prezentată de presa locală.

Ce este khat, noul drog periculos adus din Africa

În urma analizelor de laborator, a reieșit că tânăra avea în organism urme de Cathinonă.

Catinona este o substanță activă care se regășteste în drogul khat, sau în droguri derivate din acesta.

Este un drog relativ nou pe piața din Europa. Acesta a fost adus din Africa, iar primele semne că a ajuns și în România au apărut în 2015, când procurorii DIICOT au interceptat mai multe colete în care se afla drogul.

Khat este o substanță psihoactivă care accelerează mesajele dintre creier și corp. Mestecatul khat-ului face parte din unele tradiții ale Orientului Mijlociu, cum ar fi Arabia Saudită și Yemen, sau în Africa de Est, cum ar fi Somalia.

Mugurii și frunzele plantei khat (Catha edulis) sunt mestecate pentru efecte stimulatoare și euforice și, în mod tradițional, au fost folosite în scopuri medicinale, precum și recreațional.

Khat conține catinonă și catină, care sunt substanțele chimice care produc efectele stimulatoare, potrivit Alcohol and Drug Foundation.

Citeste si: Miracolul prin care Lidia Buble a fost vindecată de psoriazis, după ce tratamentele medicilor nu au dat niciun efect. „Voi nu le vedeți pentru că le acopeream cu haine. Efectiv am fost vindecată.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Ce este khat, noul drog periculos adus din Africa și depistat pentru prima dată în România

Ce este khat, noul drog periculos adus din Africa și depistat pentru prima dată în România

Cum arată planta khat

Frunzele plantei khat pot să fie consumate proaspete sau uscate. Au o aromă ușoară și un gust astringent, ușor dulce, arată sursa citată.

Nu există un nivel sigur de consum al acestui drog. Utilizarea oricărui drog implică întotdeauna un anumit risc. Este important să fiți atenți când luați orice tip de substanțe, atrag atenția medicii.

Efectele consumul de khat:

Efectele pe termen scurt pot include:
- vorbire precipitată
- sentiment energic și social
- vigilență și concentrare îmbunătățită
- bătăi mai rapide ale inimii și respirație rapidă
- temperatură și tensiune arterială puțin mai ridicate
- apetit redus.

Efectele khat-ului încep la aproximativ 1 oră după mestecat și durează aproximativ 3 ore și jumătate.

Persoanele care folosesc în mod regulat planta khat pot deveni dependenți de drog. Ei pot simți că au nevoie de khat pentru a-și desfășura activitățile obișnuite, cum ar fi munca, studiul și socializarea, sau pentru a nu intra în sevraj.

Ce este khat, noul drog periculos adus din Africa și depistat pentru prima dată în România


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si